onsdag 13. august 2014

Faldne fra nedskudte fly skal mindes i Aalestrup

Af: Thorkil Christensen

70 år siden engelske og polske flyvere blev skudt ned

Mindelunden på Aalestrup Kirkegård for de 14 engelske og polske piloter og besætningsmedlemmer som mistede livet da deres fly blev skudt ned over egnen.

AALESTRUP: Lørdag, 30. august er det 70 år siden at allierede flyvere blev skudt ned over Vesthimmerland under bombetogter med Königsberg og Stettin som mål. På Aalestrup Kirkegård er der rejst et smukt sandstensmonument og indrettet en mindelund til ære for de faldne i 1944, og nu vil lokale borgere markere, at det er 70 år siden.
Tidligere Falck-redder Svend Jensen og forhenværende borgmester i Aalestrup, Per Bisgaard, har taget initiativ til en lille mindehøjtidelighed med kransenedlægning i mindelunden lørdag, 30. august.
- Og det er vort håb, at alle i Aalestrup og omegn som har fulgt eller på anden måde er interesseret i denne begivenhed vil møde op på kirkegården om formiddagen for at være med. Knaberkongen Poul Knudsen vil lægge kransen og den lokale trompetist Lars Refsgaard vil spille på trompet. Vi slutter i konfirmandhuset med kaffe, siger Per Bisgaard, som også vil rette henvendelse om mindehøjtideligheden til den polske og engelske ambassade.
Når 70 års dagen markeres med kransenedlæggelse er det fordi de allieredes indsats betød meget for Danmark som land. De 14 faldne piloter og besætningsmedlemmer gjorde tjeneste i Royal Air Force og blev i tre engelske bombemaskiner skudt ned over Danmark i kampen for også danskernes frihed.


Dramatisk nat
Natten mellem 29. og 30. august 1944 var omkring 500 bombemaskiner på vej fra baser i Sydengland mod mål i Königsberg og Stettin. Efter at have passeret Nordsøen i lav højde fløj maskinerne ind over Danmark ved Vorupør omkring midnatstid. Straks gik alarmen på de tyske flyvepladser ved Aalborg og Karup, og jagermaskiner blev sendt op for at søge at gøre mest mulig skade på den overvældende armada af tungt lastede maskiner. Det kom til heftige luftkampe.
Vest for Aalestrup blev en fire motorers Lancaster-maskine fra 90. Squadron af Bomber Command med engelsk besætning (syv mand) ramt og styrtede brændende til jorden på gårdejer Martin Husums mark en kilometer syd for Aalestrup. Et flammehav fortalte, at der næppe var håb om overlevende. Hele besætningen blev da også dræbt. De syv mand var så svært forbrændte, at deres jordiske rester kunne være i en enkelt kiste.
Kisten blev dagen efter nedstyrtningen bragt til Aalestrup Kirkegård sammen med en kiste indeholdende en polak, som var besætningsmedlem på en anden Lancaster - fra Squadron nr. 300, som udelukkende havde polsk besætning. Denne maskine blev ramt af den tyske jagerild vest for Gedsted og styrtede i Louns Bredning. Også her var der syv mands besætning, men piloten reddede livet. Han blev under en eksplosion kastet ud af maskinen og reddede sig i land. Han var den eneste i besætningen, som bar faldskærm under transporten over Danmark og blev af modstandsbevægelsen hjulpet til Sverige, hvorfra han godt en uge senere vendte tilbage til sin base i England.
De dræbte polakker drev i land de følgende dage. Den sidste fandt man først i juli 1945, da nogle af vragresterne blev bjærget ind til Hvalpsund.    
Gårdejer Martin Husum havde dagen efter nedstyrtningen ved Aalestrup set sit snit til at fjerne bombemaskinens logbog. Den blev gemt og senere via Modstandsbevægelsen sendt til England, hvorfra man i marts 1945 modtog navnene på de indtil da uidentificerede flyvere.
De polske flyveres identitetsmærker var intakte, og derfor bar de trækors, som tyskerne satte på gravene, de polske navne, mens et andet kors fortalte: ”Hier ruhen 8 unbekannte engl. Soldaten”.
Den ottende var fra en tredje maskine. Den blev skudt ned i Risgårde Bredning 4. oktober 1944, og piloten - N. J. Evans - blev begravet i Aalestrup to dage senere.onsdag 17. januar 2018

Aktive Kvinder i Aalestrup er klar med nyt program

Det første arrangement løber af stablen 22. januar

onsdag 17. januar 2018

Morten er en populær landmand i Aalestrup

Kendt landmand holdt foredrag i Aalestrup

onsdag 17. januar 2018

Barnets Blå Hus åbner i Aalestrup

Der er også etableret støtteforening for Barnets Blå Hus

onsdag 10. januar 2018

Trend Lines konkurs - åbner som nyt selskab

GEDSTED: Køkkenfirmaet Trend Lines A/S, Skovvej, Gedsted, er gået konkurs. Men aktiviteterne er...

onsdag 10. januar 2018

Årets første udstilling i Galleri Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Galleri Aalestrup åbner årets første nye udstilling på lørdag, 13....

onsdag 03. januar 2018

Kolleger hædrede brandmand for en god indsats

Årets Brandmand blev Bjarne Sørensen

onsdag 03. januar 2018

Aalestrup Apotek flytter

Den nye adresse bliver Jernbanegade 6

onsdag 27. december 2017

To juleindbrud og en efterladt bil

Aalestrup blev ikke hærget af juleindbrud

onsdag 27. december 2017

Årbog fra museet kommer langt omkring

Aars, Hyllested, Aggersborg og Ørbæk omtales

onsdag 27. december 2017

Vesthimmerland er med i nyt natur-projekt

EU-projekt skal sikre værdifuld natur og gøre naturpleje til en bedre forretning

Arkiv

ingen nyheder i denne liste