onsdag 23. september 2015

Høstfest på Aaglimt

Af: Hanne Monrad

AALESTRUP: Den årlige høstfest på plejecenter Aaglimt blev igen afviklet med stor succes. 75 personer deltog i arrangementet, heraf 46 gæster udefra og det var arrangørerne meget godt tilfreds med.

Plejecenterleder Bodil Kjær Nielsen byder velkomemen til Knaberdronning, Rosa Nørskov og Knaberprins Morten Olesen, som holdt årets høsttale på Aaglimt.

Leder af ”Aaglimt”, Bodil Kjær Nielsen bød velkommen og derefter var der spisning, alt imens Gert Degn, spillede hyggeligt musik til maden.
Ind imellem retterne blev årets høsttale holdt. Det er en tradition at talen bliver holdt af den regerende Knaberkonge – eller Dronning. Og årets Knaberdronning, Rosa Nørskov, var denne aften på hjemmebane, idet hun også er formand for ”Aaglimts Venner” som havde arrangeret aftenen for beboere, personale, pårørende og gæster udefra.
Rosa havde taget sin ”Knaberprins”, Morten Olesen, med og han stod da også ved siden af Rosa, da hun indledte sin tale:
- Da jeg skulle forberede denne tale, tænkte jeg lidt over det,  gad vide hvad man siger i en høsttale, og hvor stammer traditionen egentlig fra.  Er det mon ikke bare fordi vi vil mødes, holde en fest og hygge os, blandt venner og bekendte.
Det er det faktisk, men vi fejre samtidig at høsten er kommet i hus, og vi går en mørkere tid i møde, med efterårets flotte gyldne farver.   Høsten er en vigtig del, af den danske kulturarv, høsten har så stor betydning, at endog årstiden er opkaldt derefter.
Jo høsten er en særlig tid, det er spændende, hvor meget korn, man får ud af et helt års arbejde, nogle år er gode høst-år, andre er ikke så gode.
En moderne landmand vil hele tiden tjekke vejrudsigten. ”bliver det snart godt høst-vejr” tør-vejr er meget vigtig. I gamle dage, hvor vejrudsigten ikke fandtes, ”læste” man naturen, og man tog varsler regnede det 1. august, mente man, at det ville regne hele august, og det ville ikke være godt for høsten, regn 1. august var i det hele taget ikke godt.
Per Fængsels regn gør rugen Klejn, 1. august hed Per Fængselsdag, og det hed den for at mindes apostlen Peter i Jerusalem, som blev kastet i fængsel af kong Herodes, men en engel fik ham befriet.
Hvis vi går lidt tilbage i tiden, er det nok først og fremmest billedet af, at mændene høster med le, og kvinderne binder neg, der dukker op for det indre øje.  Alle deltog i høstarbejdet, det var almindeligt at tage sit fine tøj på, selv om det var hårdt, varmt og beskidt arbejde, men høsten var en fest, og til fest skal man have fint tøj på.  Man tæskede også kærnerne fra stråene, med en plejl, som er en håndstok og en slagle, de to ting er forbundet med en læderstrop på et hængsel, så med to hænder om håndstokken, tæskede man slaglen ned i kornet, så kærnerne faldt af stråene.
Mange kan nok også huske, når kartoflerne skulle sættes, alle der kunne hjælpe, blev forsynet med en sæk fyldt med kartofler, som hang over skulderen i en strop.  Når så kartoflerne skulle op til efteråret, blev jorden først løsnet med et hestetrukket redskab.  Herefter var det blot om at komme ned på knæ, og med de bare hænder rode kartoflerne op i kurve, det var et krævende arbejde, så alle måtte hjælpe til, store som små.  Skolerne holdt fri så børnene også kunne hjælpe til, så det blev kaldt kartoffelferie, nu efterårsferie.
- Men høst er jo mange ting, vi høster frugter, bær, hyben, hyld, nødder og meget mere f.eks. svampe som er en rigdom vi har i vore skove, og som er en guds gave til os, en vidunderlig spise.
Hvad er mere fredfyldt, og en stor nydelse, at gå derude i skoven, der er en ro og stilhed, det er helt specielt at gå efter svampe, pludselig overrasker man en fasan, der larmende flygter, en gren knækker og et stykke vildt springer væk i en fart,
Men sikke dog en rigdom af forskellige svampe, man kan komme hjem med, f.eks. rørhatten karl Johan og kantareller m.flere som jeg selv ynder at gå i skoven efter.
En flødesovs med kantareller, kartofler og et godt stykke kød til, smager helt vidunderlig, og ikke at forglemme et glas rødvin til, og i musikanlægget sidder en cd med Gert Degn, hvad mere kan man ønske sig.
Aftenen sluttede med dessert og kaffe og der blev da også tid til en lille dans til Gert Degns dejlige smittende musik.


onsdag 17. januar 2018

Aktive Kvinder i Aalestrup er klar med nyt program

Det første arrangement løber af stablen 22. januar

onsdag 17. januar 2018

Morten er en populær landmand i Aalestrup

Kendt landmand holdt foredrag i Aalestrup

onsdag 17. januar 2018

Barnets Blå Hus åbner i Aalestrup

Der er også etableret støtteforening for Barnets Blå Hus

onsdag 10. januar 2018

Trend Lines konkurs - åbner som nyt selskab

GEDSTED: Køkkenfirmaet Trend Lines A/S, Skovvej, Gedsted, er gået konkurs. Men aktiviteterne er...

onsdag 10. januar 2018

Årets første udstilling i Galleri Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Galleri Aalestrup åbner årets første nye udstilling på lørdag, 13....

onsdag 03. januar 2018

Kolleger hædrede brandmand for en god indsats

Årets Brandmand blev Bjarne Sørensen

onsdag 03. januar 2018

Aalestrup Apotek flytter

Den nye adresse bliver Jernbanegade 6

onsdag 27. december 2017

To juleindbrud og en efterladt bil

Aalestrup blev ikke hærget af juleindbrud

onsdag 27. december 2017

Årbog fra museet kommer langt omkring

Aars, Hyllested, Aggersborg og Ørbæk omtales

onsdag 27. december 2017

Vesthimmerland er med i nyt natur-projekt

EU-projekt skal sikre værdifuld natur og gøre naturpleje til en bedre forretning

Arkiv

ingen nyheder i denne liste