onsdag 23. september 2015

Høstfest på Aaglimt

Af: Hanne Monrad

AALESTRUP: Den årlige høstfest på plejecenter Aaglimt blev igen afviklet med stor succes. 75 personer deltog i arrangementet, heraf 46 gæster udefra og det var arrangørerne meget godt tilfreds med.

Plejecenterleder Bodil Kjær Nielsen byder velkomemen til Knaberdronning, Rosa Nørskov og Knaberprins Morten Olesen, som holdt årets høsttale på Aaglimt.

Leder af ”Aaglimt”, Bodil Kjær Nielsen bød velkommen og derefter var der spisning, alt imens Gert Degn, spillede hyggeligt musik til maden.
Ind imellem retterne blev årets høsttale holdt. Det er en tradition at talen bliver holdt af den regerende Knaberkonge – eller Dronning. Og årets Knaberdronning, Rosa Nørskov, var denne aften på hjemmebane, idet hun også er formand for ”Aaglimts Venner” som havde arrangeret aftenen for beboere, personale, pårørende og gæster udefra.
Rosa havde taget sin ”Knaberprins”, Morten Olesen, med og han stod da også ved siden af Rosa, da hun indledte sin tale:
- Da jeg skulle forberede denne tale, tænkte jeg lidt over det,  gad vide hvad man siger i en høsttale, og hvor stammer traditionen egentlig fra.  Er det mon ikke bare fordi vi vil mødes, holde en fest og hygge os, blandt venner og bekendte.
Det er det faktisk, men vi fejre samtidig at høsten er kommet i hus, og vi går en mørkere tid i møde, med efterårets flotte gyldne farver.   Høsten er en vigtig del, af den danske kulturarv, høsten har så stor betydning, at endog årstiden er opkaldt derefter.
Jo høsten er en særlig tid, det er spændende, hvor meget korn, man får ud af et helt års arbejde, nogle år er gode høst-år, andre er ikke så gode.
En moderne landmand vil hele tiden tjekke vejrudsigten. ”bliver det snart godt høst-vejr” tør-vejr er meget vigtig. I gamle dage, hvor vejrudsigten ikke fandtes, ”læste” man naturen, og man tog varsler regnede det 1. august, mente man, at det ville regne hele august, og det ville ikke være godt for høsten, regn 1. august var i det hele taget ikke godt.
Per Fængsels regn gør rugen Klejn, 1. august hed Per Fængselsdag, og det hed den for at mindes apostlen Peter i Jerusalem, som blev kastet i fængsel af kong Herodes, men en engel fik ham befriet.
Hvis vi går lidt tilbage i tiden, er det nok først og fremmest billedet af, at mændene høster med le, og kvinderne binder neg, der dukker op for det indre øje.  Alle deltog i høstarbejdet, det var almindeligt at tage sit fine tøj på, selv om det var hårdt, varmt og beskidt arbejde, men høsten var en fest, og til fest skal man have fint tøj på.  Man tæskede også kærnerne fra stråene, med en plejl, som er en håndstok og en slagle, de to ting er forbundet med en læderstrop på et hængsel, så med to hænder om håndstokken, tæskede man slaglen ned i kornet, så kærnerne faldt af stråene.
Mange kan nok også huske, når kartoflerne skulle sættes, alle der kunne hjælpe, blev forsynet med en sæk fyldt med kartofler, som hang over skulderen i en strop.  Når så kartoflerne skulle op til efteråret, blev jorden først løsnet med et hestetrukket redskab.  Herefter var det blot om at komme ned på knæ, og med de bare hænder rode kartoflerne op i kurve, det var et krævende arbejde, så alle måtte hjælpe til, store som små.  Skolerne holdt fri så børnene også kunne hjælpe til, så det blev kaldt kartoffelferie, nu efterårsferie.
- Men høst er jo mange ting, vi høster frugter, bær, hyben, hyld, nødder og meget mere f.eks. svampe som er en rigdom vi har i vore skove, og som er en guds gave til os, en vidunderlig spise.
Hvad er mere fredfyldt, og en stor nydelse, at gå derude i skoven, der er en ro og stilhed, det er helt specielt at gå efter svampe, pludselig overrasker man en fasan, der larmende flygter, en gren knækker og et stykke vildt springer væk i en fart,
Men sikke dog en rigdom af forskellige svampe, man kan komme hjem med, f.eks. rørhatten karl Johan og kantareller m.flere som jeg selv ynder at gå i skoven efter.
En flødesovs med kantareller, kartofler og et godt stykke kød til, smager helt vidunderlig, og ikke at forglemme et glas rødvin til, og i musikanlægget sidder en cd med Gert Degn, hvad mere kan man ønske sig.
Aftenen sluttede med dessert og kaffe og der blev da også tid til en lille dans til Gert Degns dejlige smittende musik.


onsdag 14. marts 2018

Aalestrup rammes af regeringens udspil om parallelsamfund

To renoveringsprojekter får udskudt betalingerne fra Landsbyggefonden

onsdag 14. marts 2018

Påskeferie med mening i Vesterbølle

Vesterbølle Efterskole holder "efterskolecamp" i påsken

onsdag 14. marts 2018

Vesthimmerlands Avis kåret til årets bedste

Blev tildelt Himmerlandsavisernes vandrepokal

fredag 02. marts 2018

Det nye Handicapråd gør status

VESTHIMMERLAND: I forbindelse med kommunalvalget udpegede det nye byråd i Vesthimmerland også nyt...

onsdag 28. februar 2018

Aalestrup søger del i sundheds-millioner

Ansøgning om støtte til nyt sundhedshus på Colas-grunden klar

onsdag 28. februar 2018

'Ladies Night' skal hjælpe unge mennesker

MØLDRUP: Lions Møldrup Vølvernes ”Ladies Night” i Møldrup Kulturhus på tirsdag, 6. marts, vil igen...

onsdag 21. februar 2018

Ny midlertidig vej i villakvarter

Trafikken bliver ledt via Engparken

onsdag 21. februar 2018

Aktive Kvinder i Aalestrup har stor medlemsfremgang

Aktivitet næsten hver måned og med god tilslutning

onsdag 21. februar 2018

Aalestrup Seniorer har fået ny formand

2017 blev endnu et godt år for den aktive forening

onsdag 14. februar 2018

Fundraising på Vesterbølle Efterskole

VESTERBØLLE: Tirsdag, 7. februar var ikke nogen helt almindelig tirsdag for elever og lærere på...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste