onsdag 08. november 2017

Handicappet Gedsted-tilflytter efterlyser debat

Af: Lars Lindberg

Hvor er de lokale virksomheders sociale profil, spørger Ricki Schelde

Ricki Schelde Kvist, der er født med en mindre spastisk lammelse i højre side, oplever, at det er svært at finde et arbejde i Vesthimmerland, hvor meget få virksomheder kender til fordelene ved at ansætte en handicappet person. Han har arbejdet fuld tid i mange år i Ikast, men siden han i marts flyttede til Gedsted, har han til sin store skuffelse været arbejdsløs.

GEDSTED: 33-årige Ricki Schelde Kvist flyttede for godt et halvt år siden fra Midtjylland til Gedsted for at bo sammen med sin kone, Helle, der i april fødte parrets første barn, sønnen Julius.

Ricki Schelde Kvist er glad for at bo i Gedsted, hvor han føler, han er blevet godt modtaget, men han har et stort problem. Han kan ikke finde et arbejde, og det går ham på.

Da Ricki Schelde Kvist kom til verden, opstod der komplikationer under fødslen, og det medførte, at han fik en mindre spastisk lammelse i sin højre side, så hans højre arm er ikke helt så stærk og bevægelig som hans venstre. Som 18-årig blev han tilbudt en invalidepension, men den afviste han, da han både vil og kan arbejde, og han har da også været i beskæftigelse stort set hele sit voksne liv. Men lige nu er det op ad bakke, erkender han.

- Jeg har søgt tre-fire jobs hver uge, siden jeg flyttede herop, men jeg får ikke rigtig sparket døren ind. Nordjyder er utroligt flinke og rare, men de er nok også lidt konservative, og så synes jeg, de lokale virksomheder ser begrænsninger i stedet for muligheder, siger han.

- Når jeg besøger en virksomhed for at fortælle, hvad jeg kan tilbyde, og hvilke tilskudsordninger, der følger med, hvis man ansætter mig, så bliver jeg mødt med sympati, men jeg får også meget hurtigt at vide, at de desværre ikke har brug for en som mig, siger Ricki Schelde Kvist, der tydeligt kan mærke, at hans netværk er smuldret efter flytningen.

- Heroppe er der jo ikke lige en, der gennem sin fætter eller kammerat har hørt, at jeg både vil og kan arbejde, selv om jeg er handicappet, og at jeg faktisk har været en god arbejdskraft og kollega de steder, hvor jeg har været, siger han.

Ricki Schelde Kvist har taget en del af en elektrikeruddannelse i Ikast, men siden har han primært arbejdet i butik, og han har blandt andet været områdeansvarlig i A-Z i Herning - en stilling han fortsatte i, da varehuset blev til Bilka.

Ikke klar til pension

Han har også arbejdet som landbrugsmedhjælper og på et lager, og han er ikke kræsen, slår han fast.

- Mit handicap sætter nogle begrænsninger for, hvor fysisk hårdt et job jeg kan tage, men jeg er vant til at arbejde fuld tid, og jeg skal ikke pakkes ind i vat. Det slider på mig at gå herhjemme, og jeg er åben overfor alle tilbud, siger Ricki Schelde Kvist, der på ingen måde har lyst til at blive invalidepensionist, selv om han opfylder betingelserne for at få pensionen.

- Jeg savner de oplevelser, man får på en arbejdsplads, og jeg savner den tilfredsstillelse, det giver at forsørge sig selv og betale sin skat. Jeg er handicappet, og jeg er fanme også ordblind, så jeg har virkelig kæmpet for at få en uddannelse og en normal tilværelse, og den er jeg ikke klar til at sige farvel til. Der er mere i mig, og jeg vil ud på arbejdsmarkedet igen, slår han fast.

Samtidig understreger han, at han ikke ønsker medlidenhed.

- Jeg er ikke ked af, at jeg er handicappet, og jeg er ikke ked af, at jeg er ordblind, men jeg er ked af, at der tilsyneladende ikke er plads til mig på en eneste arbejdsplads i Vesthimmerland, og jeg er ikke klar til at acceptere, at det er tilfældet, siger han.

Og så efterlyser han en mere åben debat på de lokale virksomheder.

- Mange steder har de i dag en bæredygtighedsstrategi og en klar politik, når det kommer til de ansattes forhold, men hvor er den sociale profil? Hvorfor sætter man sig ikke ned på den enkelte arbejdsplads og diskuterer, hvilke arbejdsopgaver, der kunne løses af en handicappet i en eller anden form for tilskudsordning?, spørger han.

- Der er mange steder, hvor resurserne ikke er til at få gjort nogle ting, man egentlig gerne ville have gjort, og der er derfor mange win/win-muligheder, som ikke bliver udnyttet. Der er mange tilskudsordninger, så virksomhederne kan få en billig arbejdskraft, der kan tage sig af de ting, som de "normale" ansatte ikke kan nå, men hvis man aldrig tager en snak om det, så får man heller ikke øjnene op for mulighederne, fortsætter han.

Ricki Schelde Kvist har tidligere holdt foredrag på en række virksomheder, hvor han har fortalt om fordelene ved at få "anderledes" medarbejdere ind på arbejdspladsen, og han gør det gerne igen.

For ham er det vigtigste nemlig at få sparket gang i en debat.

-  Det er rart at blive mødt med et smil, når man kommer med en ansøgning og et cv i hånden, men det er rarere at blive mødt af en virksomhedsejer, som ved, hvilke muligheder der er, hvis han ansætter mig, og det er der meget få, der gør i dag. Jeg håber, at jeg ved at stå frem kan blive samtaleemne i frokostpauserne på nogle virksomheder, og at det sætter gang i nogle snakke om, hvilke muligheder der er for at skabe nogle skåne-, flex- eller tilskudsjobs på den enkelte arbejdsplads. Mulighederne er der - det handler bare om at få øje på dem, siger han.


fredag 25. maj 2018

Ulovligt giftfiskeri ved Vilsted Sø

Midlertidigt fiskeforbud på grund af mulig risiko

onsdag 23. maj 2018

Hesselvang bliver certificeret

HVALPSUND: Friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund bliver nu første certificerede senioridrætscenter...

onsdag 23. maj 2018

Kulturperson blev ny Knaberkonge i Aalestrup

Regentpar nr. 51 blev kåret ved Knaberfesten

onsdag 23. maj 2018

Optog og hundreder af mennesker i gaderne i Aalestrup

Af Ture Damtoft AALESTRUP: Knaberfesten sluttede i søndags på en dag hvor gaderne, kræmmerboderne...

onsdag 23. maj 2018

Tværkommunalt samarbejde skal sikre arbejdskraft

Nyt tværkommunalt samarbejde kobler virksomhed og ledig i Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord...

onsdag 16. maj 2018

Regent nummer 51 skal kåres ved Knaberfesten

Af Hanne Monrad KNABERFEST: På søndag, 20. maj udløses spændingen om, hvem der skal være det nye...

onsdag 16. maj 2018

43 sider af kulturarven

Programmet for årets Kulturarvsmåned er nu klar

onsdag 16. maj 2018

Leoparderne kommer til Aalestrup

AALESTRUP: Aalestrup Seniorer arrangerer også i år en sommerfest for medlemmerne, ”Grillaften på...

onsdag 16. maj 2018

Kunst til glæde og inspiration i Møldrup

MØLDRUP: Lokalhistorisk Forening for Møldrup og Omegn har nye billeder på Gallerigangens vægge på...

onsdag 09. maj 2018

Jasmin og Emilie blev hyldet på Museet i Farsø

VESTHIMMERLAND: Skoleelever fra 7.–10. kl. i Vesthimmerlands Kommune var inviteret til at indsende...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste