fredag 14. januar 2011

Kommunen gik i nettet

Af: Thorkil Christensen

En stor oprydning venter i Aalestrup

Dyngerne af fiskenet skæmmer nu på tredje år indkørselen til Aalestrup fra Nordre Ringvej. Ejeren,

AALESTRUP: Det der en overgang så ud til at blive en kæmpesucces i Aalestrup
er nu endt som en konkurs. Og Vesthimmerlands Kommune, der har været særdeles langmodig omkring en aftale om oprydning er nu for alvor havnet i nettet.
Virksomheden Frandsen WSC i den tidligere møbelfabrik på hjørnet af Bakkegaardsvej og Testrupvej i Aalestrup er gået konkurs. Virksomheden er kendt for sine bjerge af brugte fiskenet ved indkørselen til Aalestrup - fiskenet, der efter de flestes mening absolut ikke pryder i gadebilledet, og som længe har været en torn i øjet på både Aalestrups indbyggere, det lokale foreningsliv
og myndighederne. Med konkursen er det kommunen og det investeringsselskab, der ejer grund og bygning, der hænger på oprydningsopgaven.
Og det var lige, hvad mange borgere frygtede, da man allerede i 2008 gjorde opmærksom på det uhensigtsmæssige i de store ophobninger af net ved indkørselen til byen, som meget direkte af nogle borgere blev kaldt for noget svineri.
Vesthimmerlands Kommune gik ind i sagen. Man lovede, at der ville blive
fundet en løsning, så ejeren, fabrikant Johan Frandsen, også kunne få tid til at fjerne dyngerne af net. Kommunen ønskede ikke at spænde ben for en lokal virksomhed, men stillede på den anden side krav om, at der blev ryddet op. Og at det skete inden en bestemt dato. Men der skete kun meget lidt, og dyngerne af fiskenet voksede og voksede.
Udover fiskenet af plastik indeholder dyngerne metal - stålwirer og blylodder.
Frandsen WSC arbejdede i genindvindingsbranchen, og fabrikant Johan Frandsen havde konstrueret en maskine, som kunne skille net og metaller til genbrug. Det så lovende ud - Johan Frandsens opfindelse gav genlyd i
genbrugs- og miljøkredse og blev omtalt i mange aviser og fagblade - en overgang var der på det nærmeste glæde blandt lokalbefolkningen over, at virksomheden så ud til at kunne blive til noget rigtig stort.
Men alarmklokkerne havde allerede ringet. I nabobyen Nørager havde Johan
Frandsen nemlig også samlet dynger af fiskenet i en periode før han kom til Aalestrup. Det var også på lejet grund, og her havde han tilsyneladende
bare forladt stedet og lod fiskenet være fiskenet.
På trods af advarselslamperne blev Johan Frandsens virke og opfindelse i Aalestrup kaldt for banebrydende i genbrugsbranchen, og han gav i flere medier udtryk for, at systemet skulle og kunne udbredes på hele jordkloden. Det drejede sig om neddeling og genanvendelse. Efter næsten fire års udvikling tog
Johan Frandsen i sommeren 2009 hul på sin første årsproduktion af genbrugsplast fra brugte danske fiskenet.
Det banebrydende var, at samfundet kunne slippe for at deponere titusinder af tons brugte fiskenet, samtidig med, at genbrugsplast voldsomt reducerer olieforbruget i forhold til fremstilling af ny plast.
Sagen er nu havnet på borgmester Knud Kristensens skrivebord på rådhuset
i Aars.

- Vi har forsøgt at imødekomme fabrikant Johan Frandsens udsættelsesforklaringer. Men fra først til sidst har der været tale om urigtige oplysninger. Intet har holdt vand, og det er meget beskæmmende. Idegrundlaget så fantastisk ud, men der var intet i det.
Så kontant lyder det fra borgmester Knud Kristensen, Vesthimmerlands Kommune, efter Frandsens WSCs konkurs, og han slår samtidig fast, at nu skal nettene fjernes.
Med konkursen er opgaven med fjernelse af nettene blevet en opgave for kommunen og ejeren af bygning og grund, tidligere ejendomsmægler i Aalestrup, Frank Kristensen, som i dag bor i København.
- Vi har haft et møde om sagen og prøver nu at finde ud af, hvordan opgaven bedst kan løses, siger borgmester Knud Kristensen.

Borgmesteren peger på tre muligheder: Der kan laves et beskæftigelsesprojekt så grunden ryddes. Stål og bly kan sorteres fra og sælges, og plasten kan brændes på varmeværket. Endelig kan den samlede mængde af brugte fiskenet udskibes til Sverige.
Løsningen med udskibning til Sverige vil efter borgmesterens bedømmelse koste ca. 2,5 mio. kr. Derfor hælder han måske mere til, at der laves et beskæftigelsesprojekt - så der kommer nogle i arbejde og indtægter i kassen fra salg af stål og plast.
- Nu ser vi på det. Vi vil og skal have noget gjort, for vi vil ikke længere acceptere at nettene ligger og skæmmer indkørselen til Aalestrup by. Vi har sat folk på opgaven med at finde den mest økonomiske og mest effektive løsning, siger Knud Kristensen og oplyser, at det sker i samarbejde med grundens ejer Frank Kristensen.
Vesthimmerlands Avis har forgæves forsøgt at få en udtalelse fra fabrikant Johan Frandsen.


fredag 25. maj 2018

Ulovligt giftfiskeri ved Vilsted Sø

Midlertidigt fiskeforbud på grund af mulig risiko

onsdag 23. maj 2018

Hesselvang bliver certificeret

HVALPSUND: Friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund bliver nu første certificerede senioridrætscenter...

onsdag 23. maj 2018

Kulturperson blev ny Knaberkonge i Aalestrup

Regentpar nr. 51 blev kåret ved Knaberfesten

onsdag 23. maj 2018

Optog og hundreder af mennesker i gaderne i Aalestrup

Af Ture Damtoft AALESTRUP: Knaberfesten sluttede i søndags på en dag hvor gaderne, kræmmerboderne...

onsdag 23. maj 2018

Tværkommunalt samarbejde skal sikre arbejdskraft

Nyt tværkommunalt samarbejde kobler virksomhed og ledig i Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord...

onsdag 16. maj 2018

Regent nummer 51 skal kåres ved Knaberfesten

Af Hanne Monrad KNABERFEST: På søndag, 20. maj udløses spændingen om, hvem der skal være det nye...

onsdag 16. maj 2018

43 sider af kulturarven

Programmet for årets Kulturarvsmåned er nu klar

onsdag 16. maj 2018

Leoparderne kommer til Aalestrup

AALESTRUP: Aalestrup Seniorer arrangerer også i år en sommerfest for medlemmerne, ”Grillaften på...

onsdag 16. maj 2018

Kunst til glæde og inspiration i Møldrup

MØLDRUP: Lokalhistorisk Forening for Møldrup og Omegn har nye billeder på Gallerigangens vægge på...

onsdag 09. maj 2018

Jasmin og Emilie blev hyldet på Museet i Farsø

VESTHIMMERLAND: Skoleelever fra 7.–10. kl. i Vesthimmerlands Kommune var inviteret til at indsende...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste