fredag 18. februar 2011

Spøgelsesfabrik rives ned

Af: Thorkil Christensen

Boligforening har købt Sidelmann Jakobsens fabrik

Fra møbelfabrikant Otto Sidelmann Jakobsens storhedstid i Aalestrup. Billedet er formentlig fra 1950erne. Parken ses til højre i biledet.

AALESTRUP: ”Spøgelsesfabrikken” i Aalestrup, den tidligere Sidelmann Jacobsens Møbelfabrik i Borgergade, er solgt og skal i fremtiden anvendes til boligformål.
Vesthimmerlands Kommune har i et par år været ejer af den tidligere møbelfabrik, som efterhånden var i så faldefærdig en stand, at man måtte afspærre området, så legende børn ikke kom til skade. Kommunen har solgt fabrikskomplekset til Boligforeningen Nørrevang, som for kort tid fusionerede med Aars Boligforening, og planen er, at ”spøgelsesfabrikken” skal væltes og grunden ryddes, så der kan opføres nye boliger på arealet.
”Spøgelsesfabrikken” i Aalestrup havde sin storhedstid tilbage i 1950erne, da møbelindustrien for alvor blomstrede i byen. Otto Sidelmann Jacobsens Møbelfabrik var særdeles anerkendt for sin gode kvalitet indenfor polstermøbler, og virksomheden og familien havde en række gode år, ligesom mange af byens borgere fik deres udkomme ved beskæftigelse på fabrikken. I 1960erne blev møbelstilen imidlertid ændret i de danske hjem, og det kunne mærkes hos Sidelmann Jacobsen, som nogle år senere måtte lukke.
Allerede i 1930erne blev
der ofret meget på forholdene omkring fabrikken.
Der blev f. eks. anlagt en stor park nordøst for direktørboligen og møbelfabrikken, og her blev der i 1938 etableret en imponerende vandkunst. Kunstneren Niels Hansen Jacobsen blev bedt om at lave en fontæne til møbelfabrikant Oluf Sidelmann Jakobsens have.
 Landskabsarkitekt Johannes Skovborg stod for anlæggelsen. Vandkunsten, der var inspireret af den lille havfrue på Langelinie i København blev mange år senere solgt til en ukendt køber på en auktion, og var efter hvad Vesthimmerlands Avis erfarer, i en periode opmagasineret i Vejen.
Fabrikant Harald Horn, Aalestrup, købte senere fabriksbygningerne og havde i en periode produktion af arkitektlamper her. Desuden opførte Harald Horn en villa i en del af parken.
Møbelfabrikken var også i en periode hjemsted for køkkeninventarvirksomheden UnoForm. Det var før UnoForm etablerede sig i en ny fabrik ved Bjergegaardsvej.
Den gule direktørbolig til Sidelmann Jakobsens Møbelfabrik blev for nogle år siden afhændet til kunsthandler Børge Præstholm som anvendte den til forretning og privatbeboelse.
I 2010 blev villaen på ny solgt, denne gang til Tanja Thomsen og Bent Sørensen, som i øjeblikket er i gang med en stor renovering af boligen. Men de tomme, faldefærdige produktionsbygninger fra den tidligere møbelfabrik ligger stadig ”i baghaven”.
Med boligforeningens køb er der dog sandsynlighed for, at der snart bliver ryddet op i området og bygget nyt.


onsdag 14. februar 2018

Fundraising på Vesterbølle Efterskole

VESTERBØLLE: Tirsdag, 7. februar var ikke nogen helt almindelig tirsdag for elever og lærere på...

onsdag 14. februar 2018

Nu sker der igen noget sjovt på Knaberscenen

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Musik- og Teaterforeningen Membranen, Aalestrup, opførte i november...

onsdag 07. februar 2018

Koncert med fuldt hus på Hotel Hvide Kro

Tidligere Aalestrup dreng spillede op til dans

onsdag 07. februar 2018

Apoteket i Aalestrup holdt flyttedag

Er flyttet til ny adresse på Jernbanegade

onsdag 07. februar 2018

Aalestrup vil kæmpe for at kunne beholde læger

Forsøger at samle sundhedsfunktioner i nyt hus ved Testrupvej

onsdag 31. januar 2018

Borgmesterbesøg i Fjelsø

FJELSØ: Lidt forsinket og undskyldende mødte Per Bach Laursen i sidste uge op i Fjelsø...

onsdag 31. januar 2018

Opera i øjenhøjde i Gedsted

Vennepunktet får besøg af opera ekspert

torsdag 25. januar 2018

Politiet fandt narko og ammunition i Aalestrup

En mand blev kortvarigt anholdt

onsdag 24. januar 2018

Ransagningsaktion i Aalestrup

Politiet og SKAT ransager en adresse med tilknytning til bandemiljøet

onsdag 24. januar 2018

De roder og rumsterer på Cykelmuseet i Aalestrup

Vinteren er travl selv om museet er lukket

Arkiv

ingen nyheder i denne liste