onsdag 31. august 2011

30 år med økologi

Eva Bjerrum er bondekone i Vesterbølle

Eva Bjerrum har været bondekone i Vesterbølle i 30 år.

VESTERBØLLE: I 30 år har bondekonen i Vesterbølle, Eva Bjerrum, frydet og glædet sig over de fantastiske grønsager fra Drivhusets marker.
De mange grønsager bliver bragt til kunder i Himmerland mellem Viborg og Aalborg hver onsdag og udbringningssystemet startede i 1982 da der pludselig kom en stor høst.
Det startede et spinkelt landbrug i en meget forfalden landejendom i Vesterbølle. Ideerne var at bringe en naturlig balance i jordens dyrkning. Samtidig var Drivhuset medinitiativtager til at starte  LØJ, Landsforeningen  for Økologisk Landbrug.
Det var svære tider i begyndelsen, ingen vand i brønden, centralvarmeanlægget frostsprængt og en markvej, der var meget blød.
- For 30 år siden kom vi, fire unge, håbefulde mennesker, til dette sted og gik straks i gang med at dyrke jorden, som havde ligget brak i 8 år. Jorden var aldrig blevet sprøjtet, så det var optimalt. Dette sted har nu udviklet sig til et sted med megen aktivitet. Vi har gartneri med et alsidigt udvalg af grøntsager, en gårdbutik, et industrikøkken med mad ud af huset og produktion af vegetariske færdigretter samt en cafe, som har åbent for spisning første fredag om måneden og til specielle lejligheder. Desuden laver vi kurser i vegetarisk madlavning, yoga og meditation, siger Eva Bjerrum.
I den kommende weekend inviterer Drivhuset sammen med andre økologiske gårde til økologisk høstmarked i Vesterbølle. Den bæredygtige grønne bølge finder indpas i de store butikskæder og EU har lavet et Øko-logo, så økologien er ved at blive en del af et dansk kulturmønster, der kan sikre vor natur i en ordentlig stand. I dag er dansk økologi den eneste garanti mod gensplejsning, giftstoffer og  hormoner.
Drivhuset byder på en speciel smagsoplevelse med åben cafe. Eva vil styre Cafeen, hvorfra der vil blive serveret kaffe, the og saftevand, og der kan man også købe friskbagt kage og  varm og kold mad fra Drivhusets økologiske køkken.
Eva Bjerrum vil søndag klokken eftermiddag fortælle, hvordan markerne dyrkes, ukrudtet holdes nede og hvad man kan gøre for at holde jorden levende. Sidst men ikke mindst vil der være rundvisning i gartneriet, hvor vi vil fortælle om den økologiske dyrkningsform.
Der vil være smagsprøver på de økologiske oste fra Thise Mejeri.  Derudover vil det selvfølgelig være muligt at købe økologiske grønsager fra Drivhuset gartneri, handle kolonialvarer hos Drivhusets grønne købmand og hente middagen dybfrossen med hjem fra Det grønne Køkkens mange dybfrosne færdigretter.
De økologiske brød og boller bagt af Aurions helt specielle mel vil også optræde som smagsprøver. Til høstdagen vil cafeen have frokost, kaffe og kage, vi vil høste et stort udvalg af grønsager, vi vil bage brød, som der vil være smagsprøver på m.m.
Mette fra KOogKO vil vise og sælge økologisk tøj. Foreningen for bevarelse af landsbykulturen i Vesthimmerland vil være her for at høste kartofler på gammeldags vis, og det vil være muligt at få en snak med dem om, hvordan det var dengang, der ikke var noget, der hed sprøjtemidler.
Foreningen Landsbykulturen i Vesthimmerland vil tage kartofler op og høste havren, med gamle skånsomme redskaber og med hesteforspand demonstrere, hvordan man gjorde, da landbruget var skånsomt ved naturen.
Drivhusets ny aktiviteter er yogakurser med vegetarmad, madlavningskurser, hvor kursisterne lærer hvordan man kan lave rødbedebøffer, så børnene kan lide at spise dem.


fredag 25. maj 2018

Ulovligt giftfiskeri ved Vilsted Sø

Midlertidigt fiskeforbud på grund af mulig risiko

onsdag 23. maj 2018

Hesselvang bliver certificeret

HVALPSUND: Friplejehjemmet Hesselvang i Hvalpsund bliver nu første certificerede senioridrætscenter...

onsdag 23. maj 2018

Kulturperson blev ny Knaberkonge i Aalestrup

Regentpar nr. 51 blev kåret ved Knaberfesten

onsdag 23. maj 2018

Optog og hundreder af mennesker i gaderne i Aalestrup

Af Ture Damtoft AALESTRUP: Knaberfesten sluttede i søndags på en dag hvor gaderne, kræmmerboderne...

onsdag 23. maj 2018

Tværkommunalt samarbejde skal sikre arbejdskraft

Nyt tværkommunalt samarbejde kobler virksomhed og ledig i Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord...

onsdag 16. maj 2018

Regent nummer 51 skal kåres ved Knaberfesten

Af Hanne Monrad KNABERFEST: På søndag, 20. maj udløses spændingen om, hvem der skal være det nye...

onsdag 16. maj 2018

43 sider af kulturarven

Programmet for årets Kulturarvsmåned er nu klar

onsdag 16. maj 2018

Leoparderne kommer til Aalestrup

AALESTRUP: Aalestrup Seniorer arrangerer også i år en sommerfest for medlemmerne, ”Grillaften på...

onsdag 16. maj 2018

Kunst til glæde og inspiration i Møldrup

MØLDRUP: Lokalhistorisk Forening for Møldrup og Omegn har nye billeder på Gallerigangens vægge på...

onsdag 09. maj 2018

Jasmin og Emilie blev hyldet på Museet i Farsø

VESTHIMMERLAND: Skoleelever fra 7.–10. kl. i Vesthimmerlands Kommune var inviteret til at indsende...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste