onsdag 16. januar 2013

29 km ballonopstigning gik næsten helt efter planen

Af: Torsten Hansen

Skals-lærer havde tjek på det hele - undtagen selve tjeklisten

SKALS: Alt forløb næsten efter planen, da efterskolelærer Trevor Cousins, Aars, der til daglig underviser på Skals Efterskole, fredag formiddag fik sendt en ballon 29 kilometer op i rummet, sammen med elever fra efterskolen.
Samlet set var opsendelsen en stor succes.
Det var første gang i Danmarkshistorien, at en efterskole forsøgte sig med den slags og også for Trevor Cousins, der underviser på Sciencelinien på skolen. Det havde trukket mange medier til. Både TV2 Midtvest, DR, Jyllandsposten og flere andre var mødt op.

Tjeklisten
Selv om selve nedfaldsstedet var meget tæt på det oprindelig forventede mål, så forløb alt dog ikke helt efter planen hele tiden.
Selve forberedelserne med pakning af kamera og gps-trackere tog lidt længere tid end ventet, derfor blev opsendelsen lidt forsinket.
Hele tiden var Trevor Cousins påpasselig og tjekkede om alt var i orden. En væsentlig detalje viste sig hurtigt at mangle - han kunne ikke finde sin tjekliste, det resulterede i, at nogle ting blev gjort to gange, inden de virkede.
Det galt blandt andet de to gps-trackere, der omhyggeligt blev pakket ind i kondomer, så de ikke ville tage skade, hvis de faldt ned i vandet. Ved første tjek virkede den ene gps ikke. Trevor Cousins og eleverne tænkte sig grundigt om - hvorfor? Ups, vi har glemt batteriet. Hurtigt blev kondomet flået i stykker, et batteri fundet og sat i. Ny kondom på, nu virkede gps’en.
Alt udstyret var forholdsvis billigt. Kassen var fremstillet af flamingo, tapet sammen, kontrolvægten en spand med vand og så fremdeles. Men alle forholdsregler blev taget.
Selve ballonen var lavet af følsomt gummi. Den var indkøbt i USA. Selv den mindste ridse i ballonen kunne ændre hele forløbet af ballonfærden. Derfor måtte kun to personer røre direkte ved selve ballonen, og kun iført gummihandsker.

Helium
Scienceholdet på skolen havde lavet udregningerne, der viste, at hvis ballonen blev fyldt med så meget helium, at den ved opstigning havde en diameter på 1,5 meter, så ville den i cirka 30 kilometers højde få en diameter på 10 meter og sprænge, så det medfølgende udstyr ville falde ned i en faldskærm.
Men en ridse i ballonen kunne betyde, at den sprang for tidligt.

For stor
Da kameraer og gps-trackere omhyggeligt pakket i kassen, blev ballonen fyldt med helium. Det foregik langsomt og forsigtig. Imens stod alle skolens elever uden for gymnastiksalen, hvor påfyldningen og klargøringen skete. De ventede spændt på, at ballonen skulle sendes op. Gennem store vinduer i et par døre fulgte de processen.
Pludselig opdagede Trevor Cousins, at ballonen blev lidt større end forventet inde i salen, men den kunne endnu ikke løfte sin last. Derfor måtte ballonen ud og resten af påfyldningen ske udendørs. Et par venlige mennesker rakte hænderne frem for at hjælpe med at få ballonen ud, men de blev hurtigt afvist. Ingen uden gummihandsker måtte røre ballonen.

Opstigning
Cirka 10 minutter senere var der fyldt tiltrækkeligt helium i ballonen. Nu skulle den lukkes, det foregik med tre stribs og tape, som producenten havde anbefalet.
Endelig var ballonen klar til opstigning.
Vejret var perfekt, og få minutter senere steg den store ballon op mod den lyseblå himmel.
De fleste fulgte ballonen med øjnene, mens to personer straks sagde farvel. De kørte af sted i den ene af to følgebiler. Den anden bil var kørt en halv time før. Deres opgave var, at samle kamera og gps op, når de faldt ned.

Kontrolcenter
Så snart ballonen var oppe blev et kontrolcenter etableret. Via fire computere blev ballonen fulgt. Signaler fra ballonen viste, at den steg fint. Men ikke fint nok.
- Stigningen er kun cirka fire meter per sekund. Vi har beregnet den til at skulle være fem meter per sekund, forklarede en bekymret Trevor Cousins.
En langsommere stigning kunne betyde, at landingen enten ville ske i Vesterhavet eller i Tyskland, og ikke mellem Grindsted og Varde som beregnet.

Pludselig faldt stigningen.
- Måske siver der helium ud af ballonen, kom det var en endnu mere bekymret Trevor Cousins.
Eleverne var også bekymrede, men begyndte hurtigt at lave sjov med, hvad de skulle have med hjem, hvis landingen skete i Holland eller et andet sted syd for grænsen.
Men heldigvis ændrede situationen sig. Ballonen begyndte at stige med seks og syv meter per sekund, og resultatet blev, at sprængningen skete stort set der hvor det var planlagt. Ballonen sprængtes i 29057 meters højde.
Straks kunne det beregnes, hvor nedfaldet skete, og følgebilerne blev sendt dertil.

Opsamling
Den ene nåede at se faldskærm og kasser dale ned, og kunne kort efter meddele, at nu var alt samlet op.
Det viste sig dog ikke at være helt sandt.
Den ene gps sendte informationer om, at den befandt sig et andet sted. Da kassen blev åbnet, viste det sig, at der manglede en gps. Den sendte selv besked om, at den lå nær Brande. Et hold blev, dagen efter, sendt mod Brande og fandt den en meter fra, hvor målingerne viste at den skulle være.

Prøver igen
Efter den store succes er skolens forstander Sven Primdal ikke i tvivl.
- Vi vil gøre dette igen. Næste gang vil vi sende andre måleinstrumenter med op, så eleverne har forskellige ting at måle på, siger Sven Primdal.
Trevor Cousins vil gerne deltage igen, men han er kun deltidsansat på efterskolen og altid interesseret i nye udfordringer.


onsdag 23. maj 2018

Kulturperson blev ny Knaberkonge i Aalestrup

Regentpar nr. 51 blev kåret ved Knaberfesten

onsdag 23. maj 2018

Optog og hundreder af mennesker i gaderne i Aalestrup

Af Ture Damtoft AALESTRUP: Knaberfesten sluttede i søndags på en dag hvor gaderne, kræmmerboderne...

onsdag 23. maj 2018

Tværkommunalt samarbejde skal sikre arbejdskraft

Nyt tværkommunalt samarbejde kobler virksomhed og ledig i Vesthimmerland, Rebild og Mariagerfjord...

onsdag 16. maj 2018

Regent nummer 51 skal kåres ved Knaberfesten

Af Hanne Monrad KNABERFEST: På søndag, 20. maj udløses spændingen om, hvem der skal være det nye...

onsdag 16. maj 2018

43 sider af kulturarven

Programmet for årets Kulturarvsmåned er nu klar

onsdag 16. maj 2018

Leoparderne kommer til Aalestrup

AALESTRUP: Aalestrup Seniorer arrangerer også i år en sommerfest for medlemmerne, ”Grillaften på...

onsdag 16. maj 2018

Kunst til glæde og inspiration i Møldrup

MØLDRUP: Lokalhistorisk Forening for Møldrup og Omegn har nye billeder på Gallerigangens vægge på...

onsdag 09. maj 2018

Jasmin og Emilie blev hyldet på Museet i Farsø

VESTHIMMERLAND: Skoleelever fra 7.–10. kl. i Vesthimmerlands Kommune var inviteret til at indsende...

onsdag 09. maj 2018

Aalestrup får seks mio. kr. til et sundhedshus

Socialministeriet ser velvilligt på Aalestrup-projekt

onsdag 02. maj 2018

Narkobilist uden kørekort

GEDSTED: Tirsdag blev en 24-årig lokal mand standset af politiet. Manden kørte på Mosegårdsvej i...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste