- Din lokale ugeavis

onsdag 13. august 2014

Faldne fra nedskudte fly skal mindes i Aalestrup

Af: Thorkil Christensen

70 år siden engelske og polske flyvere blev skudt ned

Mindelunden på Aalestrup Kirkegård for de 14 engelske og polske piloter og besætningsmedlemmer som mistede livet da deres fly blev skudt ned over egnen.

AALESTRUP: Lørdag, 30. august er det 70 år siden at allierede flyvere blev skudt ned over Vesthimmerland under bombetogter med Königsberg og Stettin som mål. På Aalestrup Kirkegård er der rejst et smukt sandstensmonument og indrettet en mindelund til ære for de faldne i 1944, og nu vil lokale borgere markere, at det er 70 år siden.
Tidligere Falck-redder Svend Jensen og forhenværende borgmester i Aalestrup, Per Bisgaard, har taget initiativ til en lille mindehøjtidelighed med kransenedlægning i mindelunden lørdag, 30. august.
- Og det er vort håb, at alle i Aalestrup og omegn som har fulgt eller på anden måde er interesseret i denne begivenhed vil møde op på kirkegården om formiddagen for at være med. Knaberkongen Poul Knudsen vil lægge kransen og den lokale trompetist Lars Refsgaard vil spille på trompet. Vi slutter i konfirmandhuset med kaffe, siger Per Bisgaard, som også vil rette henvendelse om mindehøjtideligheden til den polske og engelske ambassade.
Når 70 års dagen markeres med kransenedlæggelse er det fordi de allieredes indsats betød meget for Danmark som land. De 14 faldne piloter og besætningsmedlemmer gjorde tjeneste i Royal Air Force og blev i tre engelske bombemaskiner skudt ned over Danmark i kampen for også danskernes frihed.


Dramatisk nat
Natten mellem 29. og 30. august 1944 var omkring 500 bombemaskiner på vej fra baser i Sydengland mod mål i Königsberg og Stettin. Efter at have passeret Nordsøen i lav højde fløj maskinerne ind over Danmark ved Vorupør omkring midnatstid. Straks gik alarmen på de tyske flyvepladser ved Aalborg og Karup, og jagermaskiner blev sendt op for at søge at gøre mest mulig skade på den overvældende armada af tungt lastede maskiner. Det kom til heftige luftkampe.
Vest for Aalestrup blev en fire motorers Lancaster-maskine fra 90. Squadron af Bomber Command med engelsk besætning (syv mand) ramt og styrtede brændende til jorden på gårdejer Martin Husums mark en kilometer syd for Aalestrup. Et flammehav fortalte, at der næppe var håb om overlevende. Hele besætningen blev da også dræbt. De syv mand var så svært forbrændte, at deres jordiske rester kunne være i en enkelt kiste.
Kisten blev dagen efter nedstyrtningen bragt til Aalestrup Kirkegård sammen med en kiste indeholdende en polak, som var besætningsmedlem på en anden Lancaster - fra Squadron nr. 300, som udelukkende havde polsk besætning. Denne maskine blev ramt af den tyske jagerild vest for Gedsted og styrtede i Louns Bredning. Også her var der syv mands besætning, men piloten reddede livet. Han blev under en eksplosion kastet ud af maskinen og reddede sig i land. Han var den eneste i besætningen, som bar faldskærm under transporten over Danmark og blev af modstandsbevægelsen hjulpet til Sverige, hvorfra han godt en uge senere vendte tilbage til sin base i England.
De dræbte polakker drev i land de følgende dage. Den sidste fandt man først i juli 1945, da nogle af vragresterne blev bjærget ind til Hvalpsund.    
Gårdejer Martin Husum havde dagen efter nedstyrtningen ved Aalestrup set sit snit til at fjerne bombemaskinens logbog. Den blev gemt og senere via Modstandsbevægelsen sendt til England, hvorfra man i marts 1945 modtog navnene på de indtil da uidentificerede flyvere.
De polske flyveres identitetsmærker var intakte, og derfor bar de trækors, som tyskerne satte på gravene, de polske navne, mens et andet kors fortalte: ”Hier ruhen 8 unbekannte engl. Soldaten”.
Den ottende var fra en tredje maskine. Den blev skudt ned i Risgårde Bredning 4. oktober 1944, og piloten - N. J. Evans - blev begravet i Aalestrup to dage senere.onsdag 17. august 2022

50 år med stor Lions-aktivitet i Aalestrup

Klubbens første præsident var fabrikant Anton Larsen, Gedsted

onsdag 17. august 2022

Flagallé i Gedsted

Af Ture DamtoftGEDSTED: Det var en lidt overvældet Tor Berg, der forleden som den første af de nye...

onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken