- Din lokale ugeavis

onsdag 23. september 2015

Høstfest på Aaglimt

Af: Hanne Monrad

AALESTRUP: Den årlige høstfest på plejecenter Aaglimt blev igen afviklet med stor succes. 75 personer deltog i arrangementet, heraf 46 gæster udefra og det var arrangørerne meget godt tilfreds med.

Plejecenterleder Bodil Kjær Nielsen byder velkomemen til Knaberdronning, Rosa Nørskov og Knaberprins Morten Olesen, som holdt årets høsttale på Aaglimt.

Leder af ”Aaglimt”, Bodil Kjær Nielsen bød velkommen og derefter var der spisning, alt imens Gert Degn, spillede hyggeligt musik til maden.
Ind imellem retterne blev årets høsttale holdt. Det er en tradition at talen bliver holdt af den regerende Knaberkonge – eller Dronning. Og årets Knaberdronning, Rosa Nørskov, var denne aften på hjemmebane, idet hun også er formand for ”Aaglimts Venner” som havde arrangeret aftenen for beboere, personale, pårørende og gæster udefra.
Rosa havde taget sin ”Knaberprins”, Morten Olesen, med og han stod da også ved siden af Rosa, da hun indledte sin tale:
- Da jeg skulle forberede denne tale, tænkte jeg lidt over det,  gad vide hvad man siger i en høsttale, og hvor stammer traditionen egentlig fra.  Er det mon ikke bare fordi vi vil mødes, holde en fest og hygge os, blandt venner og bekendte.
Det er det faktisk, men vi fejre samtidig at høsten er kommet i hus, og vi går en mørkere tid i møde, med efterårets flotte gyldne farver.   Høsten er en vigtig del, af den danske kulturarv, høsten har så stor betydning, at endog årstiden er opkaldt derefter.
Jo høsten er en særlig tid, det er spændende, hvor meget korn, man får ud af et helt års arbejde, nogle år er gode høst-år, andre er ikke så gode.
En moderne landmand vil hele tiden tjekke vejrudsigten. ”bliver det snart godt høst-vejr” tør-vejr er meget vigtig. I gamle dage, hvor vejrudsigten ikke fandtes, ”læste” man naturen, og man tog varsler regnede det 1. august, mente man, at det ville regne hele august, og det ville ikke være godt for høsten, regn 1. august var i det hele taget ikke godt.
Per Fængsels regn gør rugen Klejn, 1. august hed Per Fængselsdag, og det hed den for at mindes apostlen Peter i Jerusalem, som blev kastet i fængsel af kong Herodes, men en engel fik ham befriet.
Hvis vi går lidt tilbage i tiden, er det nok først og fremmest billedet af, at mændene høster med le, og kvinderne binder neg, der dukker op for det indre øje.  Alle deltog i høstarbejdet, det var almindeligt at tage sit fine tøj på, selv om det var hårdt, varmt og beskidt arbejde, men høsten var en fest, og til fest skal man have fint tøj på.  Man tæskede også kærnerne fra stråene, med en plejl, som er en håndstok og en slagle, de to ting er forbundet med en læderstrop på et hængsel, så med to hænder om håndstokken, tæskede man slaglen ned i kornet, så kærnerne faldt af stråene.
Mange kan nok også huske, når kartoflerne skulle sættes, alle der kunne hjælpe, blev forsynet med en sæk fyldt med kartofler, som hang over skulderen i en strop.  Når så kartoflerne skulle op til efteråret, blev jorden først løsnet med et hestetrukket redskab.  Herefter var det blot om at komme ned på knæ, og med de bare hænder rode kartoflerne op i kurve, det var et krævende arbejde, så alle måtte hjælpe til, store som små.  Skolerne holdt fri så børnene også kunne hjælpe til, så det blev kaldt kartoffelferie, nu efterårsferie.
- Men høst er jo mange ting, vi høster frugter, bær, hyben, hyld, nødder og meget mere f.eks. svampe som er en rigdom vi har i vore skove, og som er en guds gave til os, en vidunderlig spise.
Hvad er mere fredfyldt, og en stor nydelse, at gå derude i skoven, der er en ro og stilhed, det er helt specielt at gå efter svampe, pludselig overrasker man en fasan, der larmende flygter, en gren knækker og et stykke vildt springer væk i en fart,
Men sikke dog en rigdom af forskellige svampe, man kan komme hjem med, f.eks. rørhatten karl Johan og kantareller m.flere som jeg selv ynder at gå i skoven efter.
En flødesovs med kantareller, kartofler og et godt stykke kød til, smager helt vidunderlig, og ikke at forglemme et glas rødvin til, og i musikanlægget sidder en cd med Gert Degn, hvad mere kan man ønske sig.
Aftenen sluttede med dessert og kaffe og der blev da også tid til en lille dans til Gert Degns dejlige smittende musik.


onsdag 19. januar 2022

Interessant fortælling om Simested Bro

Gammel beretning om Simested Bro er med i de lokale arkivers årsskrift

onsdag 19. januar 2022

Forbrugere brænder sig ikke på fjernvarmeregning

Af Torsten HansenAALESTRUP: Fjernvarmeforbrugerne i Aalestrup, Nørager, Simested og Hvam skal ikke...

torsdag 13. januar 2022

Uheld og for høj fart ved Aalestrup

Politiet havde to ting at berette om i deres døgnrapport fra Aalestrup. Det første var et uheld i...

onsdag 12. januar 2022

Et helt eventyrligt rykind i Aalestrup

Formand har et ønske om udstykning af flere byggegrunde

onsdag 12. januar 2022

Bilhus i Aalestrup har haft VW i 50 år

Et 50 års jubilæum er ikke almindelig i branchen

onsdag 05. januar 2022

Fugle, frøer og insekter skal pryde det nye lægehus

Fire lokale fotografer står bag en række billeder af lokale dyr

onsdag 05. januar 2022

Det nye slagteri i Aalestrup skyder i vejret

Opførelsen af ”Slagteriet Midgård” ved ringvejen går planmæssigt

onsdag 29. december 2021

Julemandens historie fældet ned på skrift

Poul Knudsen i Aalestrup begyndte som julemand for 48 år siden

onsdag 29. december 2021

Travlhed med test i Aalestrup

Forventer lange køer for at få en kviktest inden nytårsfesten

mandag 27. december 2021

Alvorligt uheld ved Gedsted

Af Torsten HansenGEDSTED: Anden juledag, 26. december skete et alvorligt færdselsuheld på Østergade...