onsdag 11. juli 2018

30 år med Sommerskole og Jydeværksted i Aalestrup

Siden begyndelsen har sommerskolerne bredt sig til hele Vesthimmerlands Kommune

Af Ture Damtoft

AALESTRUP: I 1988 begyndte sommerskolerne i Aalestrup Kommune. I fredags 6. juli samlede de frivillige sig i Jydeværkstedet i Aalestrup for at fejre den store indsats, der er blevet lagt for de unge de sidste 30 år.

Det hele blev startet af tidligere ungdomsskoleinspektør Poul Erik Jensen, der i dag har trukket sig fra Sommerskolen, men naturligvis var med til jubilæet.

- Jeg kom til at snakke med børn og forældre på ungdomsskolen dengang. Når børnene kom tilbage fra ferie, så bliver der jo snakket om, hvor de har været. Men nogle har jo ikke råd til at holde ferie, og det var måske ikke så sjovt at komme i skole og fortælle om ferien. Med Sommerskolen kan de også få gode oplevelser i sommerferien, siger Poul Erik Jensen om baggrunden for Sommerskolen, som i dag har bredt sig til stort hele Vesthimmerlands Kommune.

Begyndelsen var dog lidt svær. Den gamle Aalestrup Kommune var ikke med på ideen med det samme, men det stoppede ikke Poul Erik Jensen. Han allierede sig med nogle lærere og nogle spejdere, og så fik de arrangeret en udflugt til Slettestrand, fodboldskole og spejder aktiviteter.

Næste år ville kommunen gerne være med til at finansiere det, og siden er det bare vokset og vokset.

- På den sidste sommerskole i Aalestrup havde vi 1276 elever på holdene, og vi startede med 76, så det er bare dejligt at se, hvor stort det er blevet, siger Poul Erik Jensen.

 

Reserve bedsteforældre

Jydeværkstedet, som er en forening af ældre frivillige hjalp til fra starten. Skulle der sidde en læser og tro, at det kan være kedeligt for børn at være sammen med ældre, så kan læseren godt tro om igen.

- Det, at vi er ældre, gør, at vi er en slags bedsteforældre for dem i de dage. De er så ligefremme, og vi kan se, hvor glade de er, når man har hjulpet dem med at lave noget pænere. Børn er jo sjove og skønne at være sammen med. Forældrene er også positive, og børnene kommer igen det ene år efter det andet. De synes jo, det er sjovt, og så er der frihed her, siger 66-årige Aase Sørensen, der har været med som frivillig i Jydeværkstedet i 14 år, og de sidste otte har stået for arbejdet med Sommerskolen.

Friheden får børnene gennem de mange forskellige aktivitetet Jydeværkstedet tilbyder. Fodbold og svømning er altid populære, og som den eneste Sommerskole tilbyder Jydeværkstedet et træværksted, som især er populært blandt drengene.

Der er dog ikke lige så mange børn som i tidligere år, for Jydeværkstedet er ved at blive udkonkurreret, som Aase Sørensen siger.

- Der er mange flere stedet, som tilbyder sommerskoler nu, og tilbuddene er også blevet mange flere. Der bliver for eksempel tilbudt bolsjeværksteder, fiskeri, ridning, camp og en masse andet til børnene.

Nu er der også kommet sommerskoler i Farsø, Aars og Løgstør, men vi har da omkring 30 børn, som kommer på Sommerskole i år, siger Aase Sørensen.

 

Binde kommunen sammen

Der skal fortsat være plads til Jydeværkstedet, hvis det står til koordinatoren for Sommerskolerne. Det er Pia Larsen, der er ansat ved Vesthimmerlands Ungdomsskole, og som har været med næsten siden begyndelsen for 30 år siden.

- For mange af børnene er det samværet med de voksne, som er det bedste. Især Jydeværkstedet er en ren win-win, hvor det er nemt at se børnene være glade for at være sammen med de ældre. De er næsten ligesom nogle bedsteforældre, og det kan man se de unge nyder, og jeg tror også, de ældre holder af det, siger Pia Larsen.

Hun har kontakten til skoler og foreninger i kommunen, og forsøger at sprede Sommerskole-eleverne på kryds og tværs af geografiske skel.

- Så møder de nye kammerater og lærer nye ting. Vi prøver nemlig også at bygge bånd på tværs af kommunen. Vi er jo en stor kommune nu, og ikke bare Aalestrup, hvor det hele startede for 30 år siden. Det er en stor fornøjrelsde men også en udfordring, at vi skal prøve at knytte bånd mellem børn, skoler, institutioner og ikke mindst forældre i kommunen, siger Pia Larsen.

Kommer hun i tvivl om den rigtige retning, tænker hun på sin gamle læremester.

- Poul Erik er selv Sommerskolen for mig, og jeg forsøger at køre det videre i hans ånd, så alle børn kan få en god oplevelse i sommerferien uanset økonomiske og sociale forhold, siger Pia Larsen.


onsdag 13. februar 2019

Næstformand: Ærgerligt forløb med Brugsen i Gedsted

Forhandlinger i gang om overtagelse af drift og varelager

onsdag 13. februar 2019

Treco i Aalestrup udvider produktionen

AALESTRUP: På grund af enorm efterspørgsel fra nationale og internationale virksomheder, vil...

onsdag 06. februar 2019

Uge 5 er 'Den sureste uge'

AALESTRUP: Kommer man forbi Aalestrup Skole om morgenen imellem 7.35 og 7.50, har man helt sikkert...

onsdag 06. februar 2019

Seniorer i Aalestrup var samlet til jubilæum

100 medlemmer af Aalestrup Seniorer fejrede 80 år jubilæum i Rosenparken

onsdag 30. januar 2019

Beboerne i Testrup ønsker cyklesti og gangsti

69 var mødt op til møde i Testrup

onsdag 30. januar 2019

Lukning af Gedsted brugs enstemmigt vedtaget

Af Ture Damtoft GEDSTED: Som skrevet i Vesthimmerlands Avis i sidste uge, var der i går mandag,...

onsdag 23. januar 2019

Elever på Skals Efterskole nomineret i landsdækkende konkurrence

Det kan være rigtig svært at sige det lille ord: Nej

onsdag 23. januar 2019

Nytårskoncert for 600 i Aalestrup

Der blev også tid til håndbold-VM, festfyrværkeri og en Knaberpølse

tirsdag 22. januar 2019

Lukning af Gedsted brugs enstemmigt vedtaget

GEDSTED: Som skrevet i Vesthimmerlands Avis i sidste uge, var der i går mandag, 21. januar...

onsdag 09. januar 2019

Ulbjerg gymnaster sprang ind i det nye år

ULBJERG: Ulbjerg Gymnastikforening startede det nye år, lørdag, 5. januar, hvor gymnastikforeningen...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste