onsdag 18. juli 2018

Et unikt museum i Aalestrup

Af: Hanne Monrad

Kongelige cykler indgår i samlingen på museet i Aalestrup.

AALESTRUP: Den herskabelige og smukke villa, der i 1921 blev opført som direktørbolig for cykelfabrikken ”Jyden” danner i dag ramme om en sjælden og interessant samling af gamle cykler og mange andre klenodier fra tidligere tider.

Grundstammen i samlingen skriver sig tilbage fra P. Andersens tid, som stifter og direktør for ”Jyden” og viser, at han også var optaget af, at følge cyklens udviklingshistorie. Denne oprindelige samling tilhørte lampefabrikant Harald Horn i Aalestrup, men er blevet stillet til rådighed for det nuværende museum. Cykelhandlere var i sin tid, alsidige og handlede også med symaskiner og senere radioer og TV, og derfor har det været naturligt, at man også viser disse effekter på Nordens eneste egentlige cykelmuseum.

Efter at have været direktørbolig var villaen i mange år dyrlægebolig og senere rummede den også et privat plejehjem, som havde navnet ”Aalykke”, indtil Cykelmusset overtog ejendommen i 1974 for at etablere et cykelmuseum.

Danmarks Cykelmuseum er det eneste museum i Norden, der detaljeret behandler cyklernes tekniske udvikling. Cykelsamlingen, der er uden sidestykke, omfatter i øjeblikket ca. 150 cykler - fra træcyklen over »Væltepeteren« til nutidens mest kendte model - og indeholder således eksempler på, hvorledes man i tidens løb har eksperimenteret med cyklen som fremdriftsmiddel. 

I næsten et århundrede har man bygget cykler med hjælpemotor. Museet har en enestående samling af knallerter. Mest berømt er den ældste, der blev lavet i 1903. Museet erhvervede denne i 1996. 

Kongelige cykler

Samlingen råder over Dronning Ingrid og Kong Frederik d. 9’s cykler, samt den store tyske dramatiker Bertolt Breecht’s cykel.

Samlingen er desuden suppleret med en mængde tilbehør brugt til cyklens udstyr gennem tiderne, og en omfattende samling af symaskiner fra 1850 og fremefter. 

En gruppe af byens aktive mænd med fingersnilde og som ikke er bange for at få olie på fingrene, mødes ofte i kælderen på cykelmuseet for at holde de mange gamle cykler i stand og meget ofte kommer der ”nye” som trænger til en kærlig hånd.

Ofte kommer der nogle personer forbi for at leje cykler eller andre effekter fra cykelmuseet. Flere filmselskaber og TV-produktionsselskaber har været forbi for at låne nogle af de gamle ting, som skal bruges i en film eller TV-udsendelse.

De gæster der har vakt størst opmærksomhed, var et hold der ankom sidste år, kørende i en stor lastbil med påskriften ”Korsbæk på Bakken”. Holdet var rundt i landet for at samle effekter til den store satsning med en ny bydel på ”Bakken”, nord for København. Selvfølgelig kom de til Aalestrup og var begejstret for hvad de så her og mange ting blev udlånt til projektet, blandt andet mange cykler som skulle stå ved Korsbæks cykelhandler. Museumsleder Agner Svenningsen fortæller, at effekterne på Bakken er udlånt på ubestemt tid, men skal leveres tilbage, når dette projekt lukkes ned.

Mange andre steder kan man opleve de gamle cykler fra Aalestrup, blandt andet på Viborg Museum i Den Gamle By i Aarhus, Spar Nord hovedsædet i Aalborg og på Gasmuseet i Hobro.

Her i juni måned var der igen stor opmærksomhed omkring Cykelmuseet i Aalestrup. Cyklen blev 200 år og det var der bl.a. flere radio- og TV kanaler, der var meget interesseret i at høre mere om og kontaktede den daglige leder, Agner Svenningsen, for flere interviews i forbindelse med ”fødselsdagen”.

”Primus motor”

Agner Svenningsen er formand og daglig leder af Danmarks Cykelmuseum og har gennem en årrække stået i spidsen for det store frivillige arbejde. Han ordner alt, lige fra at opsnuse de gamle ting i hele landet, aftale med ”lånere” om levering af effekter, hvor de nu skal bruges, og selvfølgelig aftale på hvilke betingelser lån eller leje sker.

Udover det store praktiske arbejde, finder man ofte Agner Svenningsen på museet, hvor han også gerne viser rundt og med stor entusiasme fortæller om stedet og de gamle ting. Der er vist ikke en eneste af effekterne som han ikke kender til! Selvom han påpeger, at han har nogle gode hjælpere, er det dog ham der hele tiden har fingeren på pulsen.

Bestyrelsen består, udover formanden Agner Svenningsen, af Lauge Laustsen, Ole Skinnerup, Svend Nørskov og som repræsentant for Vesthimmerlands Kommune, Per Bisgaard. 

Danmarks Cykelmuseum har åbent fra 1. maj til 30. september og i denne periode er der tre damer, som modtager gæster og også gerne, i formandens fravær, fortæller om museet.

Mange besøger det unikke museum. Der kommer gæster fra hele landet og mange turister har også hørt om stedet og kommer forbi, for at se de gamle cykler, knallerter, tilbehør og redskaber og meget, meget mere, som kan opleves på Danmarks Cykelmuseum. Blandt andet kommer der hvert år to store busser fra Norge med besøgende som på deres Danmarkstur altid gæster Danmarks Cykelmuseum i Aalestrup, fortæller Agner Svenningsen. At der kommer mange gæster til stedet fra et stort område, vidner gæstebøgerne om, alle bliver opfordret til at skrive i bogen når de besøger museet.

Fremtiden

Selvom det hele på Danmarks Cykelmuseum går rigtig godt, så ser Agner Svenningsen og bestyrelsen fremtiden i møde og de ser gerne, at der kommer yngre kræfter til der ligesom dem, brænder for at bevare de gamle ting og vil sørge for at videregive den gode historie som cykelmuseet rummer.

Et ønske fra den nuværende bestyrelse, er en udvidelse, med en tilbygning på 600 kvadratmeter, som har stået på ønskesedlen længe og en ansøgning til Vesthimmerlands Kommune har da også været positiv, men projektet er ikke blevet godkendt endnu. Det seneste tiltag er fornyelse af gulvtæpper på 1. sal i den gamle direktørbygning som blev sponseret af fonde.


onsdag 16. januar 2019

Lokal ejer vil skabe liv i Hotel Hvide Kro igen

Niels Mogensen, Fjelsø Staal A/S, har købt hotellet

onsdag 16. januar 2019

Urimelige krav kan lukke Gedsted brugs

GEDSTED: Garanti for over en halv million kroner og forudbetaling for nye leverancer. Det er...

onsdag 16. januar 2019

Volontør fra Aars fortæller om Tanzania

AALESTRUP: Christian Ole Haslev fra Aars, der afsluttede sit økonomistudie i maj sidste år, var i...

onsdag 09. januar 2019

Ulbjerg gymnaster sprang ind i det nye år

ULBJERG: Ulbjerg Gymnastikforening startede det nye år, lørdag, 5. januar, hvor gymnastikforeningen...

onsdag 09. januar 2019

Prinsens Musikkorps, Niels Olsen og festfyrværkeri

Afslutningen på den 13. nytårskoncert i Aalestrup bliver denne gang ekstra festlig

torsdag 03. januar 2019

Små botilbud i Aalestrup samles i en stor enhed

Ny lokalplan vil ændre P-området ved Engvej, Vinkelvej og Vestergade

torsdag 03. januar 2019

Slut med ambulance i Aalestrup

AALESTRUP: Mange borgere i Aalestrup blev glade, da man i 2015 atter fik en ambulance med base på...

onsdag 25. juli 2018

Sliktyve brød ind to gange i Rosenparken

AALESTRUP: Alarmen gik to gange i Jyske Rosenparken i Aalestrup natten til onsdag, 25. juli. Første...

onsdag 25. juli 2018

"Den Gamle Foderstof" i Gedsted er klar til åbning

GEDSTED: Hele sommeren er der blevet arbejdet på højtryk i sidebygningen ved Gedsted Mejeri. Det er...

onsdag 25. juli 2018

Revlingefest for alle – store som små

MØLDRUP: Revlingefesten i er i gang. Som altid står uge 30 i festlighedernes tegn i Møldrup. ...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste