onsdag 01. august 2018

Vesterbølle bliver igen levende

Af Hanne Monrad

VESTERBØLLE: I den kommende weekend er der igen i år totalteater i Vesterbølle, når byen sættes på den anden ende og bliver levende. Publikum kan opleve en hel anden tidsalder, hvis man begiver sig ind i byen, lørdag eller søndag.

Det er foreningen til Levendegørelse af Landsbykulturen i Vesthimmerland og Vesterbølle Sogns beboerforening, som står bag det store arrangement, som er blevet en tilbagevende tradition i den første weekend i august, hvert år.

Der bliver stort rykind de to dage, arrangementet varer og gæsterne vil føle sig i en tidslomme og blive sat henved 100 år tilbage i tiden og man vil opleve, hvordan livet og dagligdagen var dengang, da der blev anvendt håndkraft til arbejdet. 

Vesterbølle by afspærres og mange af beboerne og andre frivillige er arbejdende statister. Byen åbner lørdag formiddag, hvor man allerede ved indgangen, kan fornemme en anden tidsalder med de forskellige aktiviteter.

I år er det borgmester Per Bach Laursen der officielt skal åbne høstedagene. Det sker på Tolshøj 4.

Mange vil følge med når den ”gammeldaws høst” bliver indledt med, at høstfolkene bliver samlet. Her svinger herremanden H. O. A Kjeldsen sammen med ridefogeden pisken over fæstebønderne. I samlet trop går folkene til marken og publikum følger med i de muntre scenarier, der udspiller sig her, blandt andet med den fordrukne bonde som senere kommer på træhesten. Hans unge kone, der skal føde midt i høsten, bliver bragt til Hougården.

Mange andre aktiviteter er også på plads i år. Hele dagen vil flere gamle tærskeværker blive vist i funktion på Katbakken. Og dansk fåreavl møder med flere af deres racer, som skal klippes i løbet af weekenden. Den gamle karet som har tilhørt justitsminister Alberti, vil være klar til at fragte gæster rundt i byen og en hestetrukken vogn vil begge dage køre til det fredede område Holmen med guide, så folk kan opleve og høre om Vesterbølle og de dige opdelte marker. Guiden, som er Kristian Byrialsen Nielsen, er barnefødt i Vesterbølle og har en stor viden om byen og egnen.

Gamle håndværk

I løbet af weekenden kan man opleve flere gamle håndværkere demonstrere deres kunnen, så som rebslager, bødker, billedskærer, trædrejer, knipledamer, spinderske, børstenbinder og den gamle smed. Hos smeden kan børnene få lov at prøve kræfter og smede deres helt egen lille ting.

Et par gange i løbet af begge dage, kan man opleve den gamle skole, hvor eleverne bliver undervist af den gamle stramtandede lærerinde. Der bruges tavler, skrives skråskrift og måske kommer spanskrøret i brug. Der vil også være mulighed for børn og barnlige sjæle at afprøve gamle lege. Der er små konkurrencer for børnene, blandt andet at finde knapper i en balje med korn og få udløst en lille præmie i teltet.

På Hougården kan man opleve den gamle købmandsbutik og den gamle Karl Nielsen film om livet i gamle dage, kører non stop i en af stuerne, ligesom der vises diasshow med gamle billeder fra Vesterbølle i det gamle kapel.

Foreningen Levende Landsbykultur fremviser også alle deres gamle redskaber, kareter og høstmaskiner, som der bruges mange timer på hele vinteren, så de er køreklare til høsten.

Selvom arrangementet varer over to dage, er det i høj grad det samme program, man kan opleve begge dage. Dog er der kun gudstjeneste om søndagen, det vil blive en spillemandsgudstjeneste i Vesterbølle Kirke. Kirkens indretning er speciel, idet den har hørt under Lerkenfeld Gods og derfor er der en speciel plads til herremanden og hans familie. Kirken bliver også nævnt som Vesthimmerlands Domkirke på grund af sin størrelse.

Der er udstilling i kirken både lørdag og søndag hvor man fremviser gammelt inventar som har været brugt i kirken gennem tiderne. Endvidere vil den nye festmessehagel som blev taget i brug i maj blive udstillet. Hagelen er doneret af Thomas Elkjær og vævet af Liv Stange.

En nyhed er i år et børnedyrskue på Hougaarden ,som kan opleves om søndagen.

I Sognehuset er der indrettet en café ”Madam Blå”, hvor man kan få stillet sulten og tørsten med lækkert hjemmebag direkte fra ovnen og friskbrygget kaffe. I teltet kan der købes øl, pølser, vand, is og vafler, som kan nydes i det opstillede telt midt i byen. I år vil der tillige køre en hestetrukken bagervogn rundt i byen og sælge kaffe/kage.

I en lade i byen er der stor udstilling af gamle skole-, konfirmations-og familiebilleder. Ligeledes er der ved hvert hus i byen igen i år opstillet plancher, som fortæller husets historie og dets ejere gennem tiden.


onsdag 10. juli 2019

Pomi vinder Landsskuets nyhedspris

THORUP: På Landsskuet, som blev afholdt i Herning i sidste uge uddeltes tradtionen tro på...

onsdag 10. juli 2019

Forening vil kæmpe for at bevare Lægevagten i Farsø

Praktiserende Lægers Organisation vil reducere Lægevagten i Farsø

onsdag 03. juli 2019

Festlig indvielse af ny bro over Lerkenfeld Å

Af Hanne MonradGl. ULLITS: Et samarbejde mellem Gl. Ullits, Vesterbølle og Gedsted Beboerforeninger...

onsdag 03. juli 2019

Mad, underholdning og marked indledte sommeren i Aalestrup

Af Hanne MonradAALESTRUP: Fredag, lørdag og søndag var der liv i Aalestrups gader, hvor sommeren...

onsdag 26. juni 2019

IF KVIK i Hvam har holdt gejsten i 50 år

HVAM: Idrætsforeningen KVIK har markeret sit 50 års jubilæum.Det meste af ugen har der været...

onsdag 26. juni 2019

Aktivt ægtepar blev det nye hyrdepar i Gedsted

GEDSTED: Som et af de sidste programpunkter i Gedeskægsfesten og et af de mest populære, er når der...

onsdag 26. juni 2019

Pumpehus i Gl. Hvam blev indviet

HVAM: Fredag eftermiddag blev dørene slået op til det nye pumpehus i Gl. Hvam. AN Energi, Aalestrup...

onsdag 19. juni 2019

Aalestrup nye sognehus blev indviet med maner

120 var til tapas, taler og underholdning

onsdag 19. juni 2019

49 kunstnere på tang- og madrasfabrikken i Gedsted

Mellem 200 og 300 mødte op til fernisering

onsdag 09. januar 2019

Ulbjerg gymnaster sprang ind i det nye år

ULBJERG: Ulbjerg Gymnastikforening startede det nye år, lørdag, 5. januar, hvor gymnastikforeningen...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste