onsdag 01. august 2018

Vesterbølle bliver igen levende

Af Hanne Monrad

VESTERBØLLE: I den kommende weekend er der igen i år totalteater i Vesterbølle, når byen sættes på den anden ende og bliver levende. Publikum kan opleve en hel anden tidsalder, hvis man begiver sig ind i byen, lørdag eller søndag.

Det er foreningen til Levendegørelse af Landsbykulturen i Vesthimmerland og Vesterbølle Sogns beboerforening, som står bag det store arrangement, som er blevet en tilbagevende tradition i den første weekend i august, hvert år.

Der bliver stort rykind de to dage, arrangementet varer og gæsterne vil føle sig i en tidslomme og blive sat henved 100 år tilbage i tiden og man vil opleve, hvordan livet og dagligdagen var dengang, da der blev anvendt håndkraft til arbejdet. 

Vesterbølle by afspærres og mange af beboerne og andre frivillige er arbejdende statister. Byen åbner lørdag formiddag, hvor man allerede ved indgangen, kan fornemme en anden tidsalder med de forskellige aktiviteter.

I år er det borgmester Per Bach Laursen der officielt skal åbne høstedagene. Det sker på Tolshøj 4.

Mange vil følge med når den ”gammeldaws høst” bliver indledt med, at høstfolkene bliver samlet. Her svinger herremanden H. O. A Kjeldsen sammen med ridefogeden pisken over fæstebønderne. I samlet trop går folkene til marken og publikum følger med i de muntre scenarier, der udspiller sig her, blandt andet med den fordrukne bonde som senere kommer på træhesten. Hans unge kone, der skal føde midt i høsten, bliver bragt til Hougården.

Mange andre aktiviteter er også på plads i år. Hele dagen vil flere gamle tærskeværker blive vist i funktion på Katbakken. Og dansk fåreavl møder med flere af deres racer, som skal klippes i løbet af weekenden. Den gamle karet som har tilhørt justitsminister Alberti, vil være klar til at fragte gæster rundt i byen og en hestetrukken vogn vil begge dage køre til det fredede område Holmen med guide, så folk kan opleve og høre om Vesterbølle og de dige opdelte marker. Guiden, som er Kristian Byrialsen Nielsen, er barnefødt i Vesterbølle og har en stor viden om byen og egnen.

Gamle håndværk

I løbet af weekenden kan man opleve flere gamle håndværkere demonstrere deres kunnen, så som rebslager, bødker, billedskærer, trædrejer, knipledamer, spinderske, børstenbinder og den gamle smed. Hos smeden kan børnene få lov at prøve kræfter og smede deres helt egen lille ting.

Et par gange i løbet af begge dage, kan man opleve den gamle skole, hvor eleverne bliver undervist af den gamle stramtandede lærerinde. Der bruges tavler, skrives skråskrift og måske kommer spanskrøret i brug. Der vil også være mulighed for børn og barnlige sjæle at afprøve gamle lege. Der er små konkurrencer for børnene, blandt andet at finde knapper i en balje med korn og få udløst en lille præmie i teltet.

På Hougården kan man opleve den gamle købmandsbutik og den gamle Karl Nielsen film om livet i gamle dage, kører non stop i en af stuerne, ligesom der vises diasshow med gamle billeder fra Vesterbølle i det gamle kapel.

Foreningen Levende Landsbykultur fremviser også alle deres gamle redskaber, kareter og høstmaskiner, som der bruges mange timer på hele vinteren, så de er køreklare til høsten.

Selvom arrangementet varer over to dage, er det i høj grad det samme program, man kan opleve begge dage. Dog er der kun gudstjeneste om søndagen, det vil blive en spillemandsgudstjeneste i Vesterbølle Kirke. Kirkens indretning er speciel, idet den har hørt under Lerkenfeld Gods og derfor er der en speciel plads til herremanden og hans familie. Kirken bliver også nævnt som Vesthimmerlands Domkirke på grund af sin størrelse.

Der er udstilling i kirken både lørdag og søndag hvor man fremviser gammelt inventar som har været brugt i kirken gennem tiderne. Endvidere vil den nye festmessehagel som blev taget i brug i maj blive udstillet. Hagelen er doneret af Thomas Elkjær og vævet af Liv Stange.

En nyhed er i år et børnedyrskue på Hougaarden ,som kan opleves om søndagen.

I Sognehuset er der indrettet en café ”Madam Blå”, hvor man kan få stillet sulten og tørsten med lækkert hjemmebag direkte fra ovnen og friskbrygget kaffe. I teltet kan der købes øl, pølser, vand, is og vafler, som kan nydes i det opstillede telt midt i byen. I år vil der tillige køre en hestetrukken bagervogn rundt i byen og sælge kaffe/kage.

I en lade i byen er der stor udstilling af gamle skole-, konfirmations-og familiebilleder. Ligeledes er der ved hvert hus i byen igen i år opstillet plancher, som fortæller husets historie og dets ejere gennem tiden.


onsdag 15. august 2018

20 år på Hotel Simested Kro

Af Hanne Monrad SIMESTED: Lis og John Hansen kom sammen med familien til Simested i 1998, hvor de...

onsdag 15. august 2018

Festlig skolestart for 19 nye elever i Gedsted

Eleverne vil bl. a. blive undervist i girafsprog

onsdag 08. august 2018

Fjelsø er klar til at holde sportsfest

Af Hanne Monrad FJELSØ: Tidligere har man i Fjelsø afholdt det årlige motionsløb ”Kløverløbet”...

onsdag 08. august 2018

Aalestrups mål om 3000 indbyggere stadig muligt

Nye initiativer gør byen mere interessant for tilflyttere

onsdag 01. august 2018

Vesterbølle bliver igen levende

Af Hanne Monrad VESTERBØLLE: I den kommende weekend er der igen i år totalteater i Vesterbølle,...

onsdag 01. august 2018

En ny gang "Aftenmusik ved åen" i Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Så er de to lidt ”skøre” musikanter Lars Refsgaard og Ejner Noe igen...

onsdag 25. juli 2018

Sliktyve brød ind to gange i Rosenparken

AALESTRUP: Alarmen gik to gange i Jyske Rosenparken i Aalestrup natten til onsdag, 25. juli. Første...

onsdag 25. juli 2018

"Den Gamle Foderstof" i Gedsted er klar til åbning

GEDSTED: Hele sommeren er der blevet arbejdet på højtryk i sidebygningen ved Gedsted Mejeri. Det er...

onsdag 25. juli 2018

Revlingefest for alle – store som små

MØLDRUP: Revlingefesten i er i gang. Som altid står uge 30 i festlighedernes tegn i Møldrup. ...

onsdag 25. juli 2018

Aalestrup by blev ”født” for 125 år siden

Da jernbanen fra Hobro og Viborg kom til Aalestrup fik den stor betydning for byens udvikling

Arkiv

ingen nyheder i denne liste