- Din lokale ugeavis

onsdag 03. oktober 2018

Private dagplejere har modtaget det grønne flag

Af: Hanne Monrad

Naturvejleder Vibe Winckles overrækker det Grønne Spireflag til Heidi Juul Høgh og Anne-Mette Dahl Nielsen.

BJERREGRAV/MØLDRUP: Heidi Juul Høgh, Bjerregrav og Anne-Mette Dahl Nielsen, Møldrup, har siden februar været i gang med at blive ”Grønne spirer” – Naturdagplejere.

- Vi har længe haft et ønske om, at fremme en grønnere hverdag i vores dagpleje. Derfor besluttede vi i januar, at tilmelde os forløbet fra februar til at blive ”Grønne Spirer” - naturdagplejere siger dagplejer Anne-Marie Dahl Nielsen. Dette er en synlig anerkendelse af vores dagpleje, hvor børn og voksne kommer tættere på naturen, og hvor ude livet prioriteres meget højt. Idet vi også hverdag arbejder efter de seks læreplanstemaer, vidste vi også at læreplanerne er en integreret del af Grønne Spirer, og hvor ude liv udfordrer og udvikler, og at naturen rummer alle elementer fra læreplanerne. Vi ved, at det er vigtigt, fordi børn der opholder sig ude i naturen, skulle få en bedre koncentrationsevne, en bedre motorik, er mindre syge og har en klar bedre udviklet leg. 

De to dagplejere har nu været igennem et godt og meget lærerigt forløb, som netop er mundet ud i modtagelse af certifikat og det Grønne Flag. I deres nærområde er der en fantastisk naturvejler, Vibe Winckles, som de har arrangeret hyggelige formiddage med. Hun kom og lavede aktiviteter med sjov i naturen for de små dagplejebørn, ”naturdetektiverne. De blev taget med på opdagelse i skoven, hvor Vibe i forvejen havde lavet små stationer og gemt nogle af skovens dyr, som børnene så efterfølgende skulle finde og få øje på. 

- Vi lærte om nogle af de spændende dyr, som bor i skoven. Først så vi en levende mus, dernæst en ræv , som dog var udstoppet og en ræv, som var pelset, samt et egern. Børnene lyttede med stor interesse til Vibe, som fortalte, hvad de forskellige dyr kunne høre, spise, se m.m , fortæller de to dagplejere. Vi legede til meget stor glæde og begejstring for børnene ,også legen i skoven om, ”Alle mine høns kom hjem” de fangede ret hurtigt legen og dette er bare endnu et bevis på, at børnene lære godt af gentagelse på gentagelse.

Det grønne flag

Derefter var der overrækkelse af flag og certifikat af naturvejlederen. Dette har betydet, at at de to dagplejer nu har et synligt bevis på, at være grønne spirer, når flaget for eftertiden vil vejre i toppen af flagstangen på legepladsen i deres haver

- Vi er rigtig glade for at være nået så langt, og vi vil glæde os rigtig meget til at arbejde med alt vores læring, hver eneste dag i mange år fremover. Vi syntes bare det er så fedt og har endnu engang fået bekræftet, at vi befinder os rigtig godt i rollen med at være de nysgerrige voksne, som oplever og undres med børnene.

Vi har haft rigtig mange gode og lærerige projekter igennem mange måneder, men især inden for de sidste uger, har vi oplevet og set mange af vores færdige resultater, som vi har arbejdet med igennem hele forløbet. Vi har f.eks høstet og smagt på alle vores afgrøder, som blev sået tidligere på året, så som tomater, agurker, kartofler, persille, porrer, rødbeder m.m. 

Vi har fulgt med i en rugeproduktion af små kyllinger, vi har haft forskellige dyrearter, såsom vandrende pinde, Congo-snegle og set hvordan melorme udvikler sig til små biller, som vi så efterfølgende, har set i et væddeløb, da vi afholdt Naturens uge. Vi har lært hvad de forskellige dyr spiser, vi har fodret dem, skiftet jord, havregryn m.m. Vi har set sommerfugle blive sluppet ud i det fri i Børnehuset i Bjerregrav, efter et projekt fra larve til puppe til sommerfugl. Vi har også haft skønne strand turer, hvor vi har samlet forskellige ting ved stranden, som f.eks. strand skaller, sand, tang, sten m.m. som så efterfølgende er blevet lavet til naturbilleder.

Ligeledes har vi samlet kastanje og en masse andre sjove farverige ting fra naturen, som er blevet til henholdsvis kastanje-bamser og flotte farverige flasker med naturens dejligste ting.

Vi har igennem hele forløbet haft stor fokus på at bruge de forskellige sanser. Som f.eks da vi skulle bruge følesansen, da vi puttede forskellige natur ting i nogle baljer, hvor børnene efterfølgende skulle træde op og mærke de forskellige ting under tæerne. Ligeledes har vi plukket jordbær, rabarber, hyldeblomster, som sidenhen er lavet til saft, marmelade og grød, som vi har nydt med det største velbehag, fortæller de to dagplejere.

Også de voksne bliver endnu mere og naturligt nysgerrig på de forskellige ting i naturen, som de gerne videregive til børnene, vil de også fremover følge også nogle af de kurser, som grønne spirer v/friluftrådet arrangerer, hvilket de allerede er startet på.

Heidi og Anne-Mette deltog i endnu et heldagskursus ”Naturdetektiver og aktiviteter i børnehøjde 0-3 år” .

- Sikke dog et interessant kursus, hvor vi som voksne også fik overskredet nogle grænser, så som at smage på myrer, smage på forskellige grønne planter og fik lært en masse om de forskellige svampe som findes i naturen. Vi fik en masse naturlege, som vi helt naturligt og på sjove, spændende og fantasifulde måder, efterfølgende vil lege ind i hverdagen i naturen, sammen med vores dagplejebørn. 

De to dagplejere har, sammen med deres dagplejebørn,også deltaget i landsdækkende aktiviteter, f.eks. ”Naturens dag” og ”Små synger sammen” hvor temaet i år bl.a. skulle handle om bier. 

- Vi havde indøvet en masse dejlige sange, og selv lavet en masse instrumenter, bl.a. rasle æg m.m. som vi havde fyldt med ting fra naturen. Vi havde i dagens anledning til den landsdækkende sangdag inviteret Stor-Gruppe fra Bjerregrav Børnehus til koncert med dagplejebørnene. Vi var alle, store som små, udklædte som bier og gav den fuldt gas med sang og vores hjemmelavede instrumenter.

- Det giver det os en rigtig stor glæde, at naturen giver sunde børn med røde kinder og snavsede fingre. Derfor har vi også begge besluttet, at vi skal have bygget nye tiltag på det at være i naturen. Så derfor tager vi begge et certifikat forløb mere i nærmeste fremtid, nemlig som certificeret Mindfulness dagplejer, som er en fantastisk cocktail og rigtig god kombination til det at være grønne spirer – naturdagplejer. 

Nye titler til private dagplejere

Fra årsskiftet indtræder der en ny lovændring, der gør, at de selvstændige dagplejere/private dagplejere ikke længere må kalde sig for dagplejere eller deres ordning for dagpleje i offentlig forum. 

Det betyder fra årsskiftet, at Heidi Juul Høgh, Bjerregrav og Anne-Mette Dahl Nielsen, Møldrup, fremover er en ”Privat pasningsordning” for 0-3 årige.

- Vi har ingen betænkeligheder eller nogen som helst skrupler ved fremover, at skulle kalde vores dagpleje for” Privat Pasningsordning”. Vi passer fortsat børn i hjemlige omgivelser, det er kun navnet der ændrer sig og det vil fortsat være det samme tilbud med masser af tryghed, nærvær, kvalitet, indhold og spændende oplevelser uanset , hvad vores titel er, om det en privat dagpleje eller en privat pasningsordning.


onsdag 19. januar 2022

Interessant fortælling om Simested Bro

Gammel beretning om Simested Bro er med i de lokale arkivers årsskrift

onsdag 19. januar 2022

Forbrugere brænder sig ikke på fjernvarmeregning

Af Torsten HansenAALESTRUP: Fjernvarmeforbrugerne i Aalestrup, Nørager, Simested og Hvam skal ikke...

torsdag 13. januar 2022

Uheld og for høj fart ved Aalestrup

Politiet havde to ting at berette om i deres døgnrapport fra Aalestrup. Det første var et uheld i...

onsdag 12. januar 2022

Et helt eventyrligt rykind i Aalestrup

Formand har et ønske om udstykning af flere byggegrunde

onsdag 12. januar 2022

Bilhus i Aalestrup har haft VW i 50 år

Et 50 års jubilæum er ikke almindelig i branchen

onsdag 05. januar 2022

Fugle, frøer og insekter skal pryde det nye lægehus

Fire lokale fotografer står bag en række billeder af lokale dyr

onsdag 05. januar 2022

Det nye slagteri i Aalestrup skyder i vejret

Opførelsen af ”Slagteriet Midgård” ved ringvejen går planmæssigt

onsdag 29. december 2021

Julemandens historie fældet ned på skrift

Poul Knudsen i Aalestrup begyndte som julemand for 48 år siden

onsdag 29. december 2021

Travlhed med test i Aalestrup

Forventer lange køer for at få en kviktest inden nytårsfesten

mandag 27. december 2021

Alvorligt uheld ved Gedsted

Af Torsten HansenGEDSTED: Anden juledag, 26. december skete et alvorligt færdselsuheld på Østergade...