onsdag 17. oktober 2018

Vesthimmerland har nu kun en frugtavler tilbage

Af: Hanne Monrad

Medlemmer fra Lions Club i Aalestrup hjælper hvert år med at plukke de mange frugter på Brovejens Frugtplantage i Korsø.

KORSØ: Efter Sauers Frugtplantage i Aars lukkede for et par måneder siden, er Finn Brix Mikkelsen, Brovejens Frugtplantage i Korsø ved Aalestrup, den sidste frugtavler, der er tilbage i Vesthimmerland.

For ikke så mange år siden var der 25 frugtavlere i området, nu er der kun én. 

- Det er svært at hamle op med de udenlandske frugter, siger Finn Brix Mikkelsen. Forhandlerne sælger den udenlandske frugt billigere end den danske frugt. Han mener, at danske avlere bliver udsat for en ulige konkurrence i form af skrappere miljøregler og store udgifter på f.eks. el og vand. Det viser sig blandt andet ved, at to ud af tre æbler der i dag bliver solgt i Danmark kommer fra udlandet.

Men han lader sig ikke kue, men forsætter det gode arbejde med at dyrke de dejlige danske frugter. Og mange kunder sætter stor pris på, at kunne købe den friskplukkede frugt hos en lokal frugtavler. Desuden bliver en stor del af frugterne distribueret gennem grossistfirmaet Eurofrugt A/S i Hinnerup.

Brovejens Frugtplantage blev startet i 1974 og siden er der blevet avlet og plukket 200 – 250 ton pr. år på Brovejen. I plantagen dyrkes æbler og pærer i mange forskellige sorter. 

- Dette år har været særdeles god og jeg forventer at vi kommer op på 280 ton i år. Og frugterne er rigtig fine, så det er et godt frugt år.

Arealet hvor der avles frugt er på otte ha. Og der dyrkes intensivt. For øjeblikket er der 23 tusinde træer. Grundstammen, de er lavet på, er speciel langsomt voksende og svag, derfor skal der pæle ved hvert træ. 

Udover frugten bliver der også fremstillet honning i tre varianter.

Et af de store populære vareprodukter ,som man kan købe hos Finn Brix Mikkelsen, er den dejlige most, som bliver fremstillet på stedet. Mange kunder kommer langvejs fra for at erhverve sig den sunde og velsmagende drik. Flere gange om året, bliver der arrangeret temadage, hvor man selv kan komme med æbler eller plukke dem i plantagen og derefter få dem lavet om til æblemost. Ofte er Foreningen til Levendegørelse i Vesterbølle mødt op for at presse æbler og lave most på gammeldags facon.

Sammen med Kromosegård, Humlebæk, bliver der fremstillet cider fra Brovejens Frugtplantage. Cideren er gæret på æbler af sorterne Elstar og Aroma. Cidermester Kim Johansen er glad for samarbejdet, for han mener, at Finn Brix Mikkelsen er frugtavler med stor erfaring i dyrkning og udvælger de mest aromatiske frugtsorter. 

Familien Brix Mikkelsen laver ofte arrangementer på frugtplantagen. Udover de faste med bl.a. ”Æblets Dag” og ”Mostens Dag” får de ofte besøg af interesserede. Mange børnehaver og institutioner kommer gerne forbi og får altid en god modtagelse. Finn Brix Mikkelsen holder specielt af børnenes besøg, så kører han dem rundt på det store areal med ”Æbletoget” og fortæller gerne om de dejlige frugter og børnene nyder det hver gang.

Lige nu er der gang i æble – og pæreplukningen. Finn Brix Mikkelsen har hvert år hjælp i nogle måneder af to polakker, der er aktive og energiske. Udover dem, har Lions Club i Aalestrup også en flerårig ”kontrakt” med plukning af den store mængde frugt. Det er et stort arbejde, men det giver en god portion indtjening til klubkassen, så de kan sponsere dem videre til gode sociale projekter.

Selvom Finn Brix Mikkelsen er blevet 78 år, har han ingen planer om at stoppe.

- Jeg fortsætter så længe jeg kan, siger den energiske frugtavler, hvad skulle jeg ellers lave!


onsdag 20. maj 2020

Der bliver ingen badeture i svømmeren i Aalestrup i år

Aalestrup Idrætscenter har stadig store ønsker for friluftsbadet

onsdag 20. maj 2020

Carpe Diem i Aalestrup igen tildelt flot pris

Foreningen har fået Andelskassernes pris

onsdag 13. maj 2020

Ny forening for aktive unge er startet i Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Det er nok en forening af de mere usædvanlige, men ikke desto mindre er...

onsdag 13. maj 2020

Igen hærværk i Rosenparken

Af Hanne MonradAALESTRUP: Siden Naturbasen som ligger i Den Jydske Rosenpark i Aalestrup blev...

onsdag 06. maj 2020

Vesthimmerland stor vinder i udligningsreform

Kommunen får statsfinansierede skattelettelser for 39,2 mio. kr.

onsdag 06. maj 2020

Mindedag for befrielsen måtte aflyses i Aalestrup

Måske højtidelighed på et senere tidspunkt

onsdag 29. april 2020

Borgmesteren savner samværet med borgerne

I en måned har han stort set ikke forladt matriklen i Overlade

onsdag 29. april 2020

Møldrup Bageri har fået ny ejer efter 35 år

Aage Christensen har solgt til Laila Krogh

lørdag 25. april 2020

Kunder i Aalestrup fik skiftet låsen

AALESTRUP: Ejendomsmægler Ole Mortensen fik travlt onsdag formiddag.Efter et indbrud i kontorerne...

torsdag 23. april 2020

Nøgler stjålet fra Estate mægleren i Aalestrup

AALESTRUP: Har man sit hus til salg hos Estate mæglerne i Vestergade i Aalestrup, skal man måske...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste