onsdag 17. oktober 2018

Vesthimmerland har nu kun en frugtavler tilbage

Af: Hanne Monrad

Medlemmer fra Lions Club i Aalestrup hjælper hvert år med at plukke de mange frugter på Brovejens Frugtplantage i Korsø.

KORSØ: Efter Sauers Frugtplantage i Aars lukkede for et par måneder siden, er Finn Brix Mikkelsen, Brovejens Frugtplantage i Korsø ved Aalestrup, den sidste frugtavler, der er tilbage i Vesthimmerland.

For ikke så mange år siden var der 25 frugtavlere i området, nu er der kun én. 

- Det er svært at hamle op med de udenlandske frugter, siger Finn Brix Mikkelsen. Forhandlerne sælger den udenlandske frugt billigere end den danske frugt. Han mener, at danske avlere bliver udsat for en ulige konkurrence i form af skrappere miljøregler og store udgifter på f.eks. el og vand. Det viser sig blandt andet ved, at to ud af tre æbler der i dag bliver solgt i Danmark kommer fra udlandet.

Men han lader sig ikke kue, men forsætter det gode arbejde med at dyrke de dejlige danske frugter. Og mange kunder sætter stor pris på, at kunne købe den friskplukkede frugt hos en lokal frugtavler. Desuden bliver en stor del af frugterne distribueret gennem grossistfirmaet Eurofrugt A/S i Hinnerup.

Brovejens Frugtplantage blev startet i 1974 og siden er der blevet avlet og plukket 200 – 250 ton pr. år på Brovejen. I plantagen dyrkes æbler og pærer i mange forskellige sorter. 

- Dette år har været særdeles god og jeg forventer at vi kommer op på 280 ton i år. Og frugterne er rigtig fine, så det er et godt frugt år.

Arealet hvor der avles frugt er på otte ha. Og der dyrkes intensivt. For øjeblikket er der 23 tusinde træer. Grundstammen, de er lavet på, er speciel langsomt voksende og svag, derfor skal der pæle ved hvert træ. 

Udover frugten bliver der også fremstillet honning i tre varianter.

Et af de store populære vareprodukter ,som man kan købe hos Finn Brix Mikkelsen, er den dejlige most, som bliver fremstillet på stedet. Mange kunder kommer langvejs fra for at erhverve sig den sunde og velsmagende drik. Flere gange om året, bliver der arrangeret temadage, hvor man selv kan komme med æbler eller plukke dem i plantagen og derefter få dem lavet om til æblemost. Ofte er Foreningen til Levendegørelse i Vesterbølle mødt op for at presse æbler og lave most på gammeldags facon.

Sammen med Kromosegård, Humlebæk, bliver der fremstillet cider fra Brovejens Frugtplantage. Cideren er gæret på æbler af sorterne Elstar og Aroma. Cidermester Kim Johansen er glad for samarbejdet, for han mener, at Finn Brix Mikkelsen er frugtavler med stor erfaring i dyrkning og udvælger de mest aromatiske frugtsorter. 

Familien Brix Mikkelsen laver ofte arrangementer på frugtplantagen. Udover de faste med bl.a. ”Æblets Dag” og ”Mostens Dag” får de ofte besøg af interesserede. Mange børnehaver og institutioner kommer gerne forbi og får altid en god modtagelse. Finn Brix Mikkelsen holder specielt af børnenes besøg, så kører han dem rundt på det store areal med ”Æbletoget” og fortæller gerne om de dejlige frugter og børnene nyder det hver gang.

Lige nu er der gang i æble – og pæreplukningen. Finn Brix Mikkelsen har hvert år hjælp i nogle måneder af to polakker, der er aktive og energiske. Udover dem, har Lions Club i Aalestrup også en flerårig ”kontrakt” med plukning af den store mængde frugt. Det er et stort arbejde, men det giver en god portion indtjening til klubkassen, så de kan sponsere dem videre til gode sociale projekter.

Selvom Finn Brix Mikkelsen er blevet 78 år, har han ingen planer om at stoppe.

- Jeg fortsætter så længe jeg kan, siger den energiske frugtavler, hvad skulle jeg ellers lave!


onsdag 14. april 2021

Første spadestik til nyt sundhedshus:

Nu er målet ved at være nået i Aalestrup

onsdag 14. april 2021

Ny boligbutik er åbnet i Aalestrup

Mange gæster da butikken havde udendørs åbning

onsdag 07. april 2021

Fjelsø har fået et madpakkehus

Beboerforening søgte og fik et stort beløb til projektet ved søen

onsdag 07. april 2021

Aalestrup-læger er klar til at flytte

Opførelsen af det nye lægehus har holdt tidsplanen

tirsdag 30. marts 2021

1312 børn vil samle affald i Vesthimmerland

I år bliver der fokus på mængden af take-away affald

tirsdag 30. marts 2021

Salon i Aalestrup ind i nye lokaler

Salon Askepot er flyttet til Vestergade 18

tirsdag 30. marts 2021

Fodslaw klar til ny sæson

Nu kan man igen få en rask travetur sammen med andre

onsdag 24. marts 2021

Glæde hos alle over igen at være tilbage på skolen

Af Hanne MonradAALESTRUP: På Aalestrup Realskole glæder alle sig over, at der de sidste uger igen...

onsdag 24. marts 2021

Arbejdet i midtbyen er ved at 'synge på sidste vers'

Snart flytter de mange maskiner til andre gader i Aalestrup

onsdag 17. marts 2021

5. og 6. kl. tilbage på Aalestrup Skole

Skolens personale "sover med støvlerne på"

Arkiv

ingen nyheder i denne liste