onsdag 17. oktober 2018

Vesthimmerland har nu kun en frugtavler tilbage

Af: Hanne Monrad

Medlemmer fra Lions Club i Aalestrup hjælper hvert år med at plukke de mange frugter på Brovejens Frugtplantage i Korsø.

KORSØ: Efter Sauers Frugtplantage i Aars lukkede for et par måneder siden, er Finn Brix Mikkelsen, Brovejens Frugtplantage i Korsø ved Aalestrup, den sidste frugtavler, der er tilbage i Vesthimmerland.

For ikke så mange år siden var der 25 frugtavlere i området, nu er der kun én. 

- Det er svært at hamle op med de udenlandske frugter, siger Finn Brix Mikkelsen. Forhandlerne sælger den udenlandske frugt billigere end den danske frugt. Han mener, at danske avlere bliver udsat for en ulige konkurrence i form af skrappere miljøregler og store udgifter på f.eks. el og vand. Det viser sig blandt andet ved, at to ud af tre æbler der i dag bliver solgt i Danmark kommer fra udlandet.

Men han lader sig ikke kue, men forsætter det gode arbejde med at dyrke de dejlige danske frugter. Og mange kunder sætter stor pris på, at kunne købe den friskplukkede frugt hos en lokal frugtavler. Desuden bliver en stor del af frugterne distribueret gennem grossistfirmaet Eurofrugt A/S i Hinnerup.

Brovejens Frugtplantage blev startet i 1974 og siden er der blevet avlet og plukket 200 – 250 ton pr. år på Brovejen. I plantagen dyrkes æbler og pærer i mange forskellige sorter. 

- Dette år har været særdeles god og jeg forventer at vi kommer op på 280 ton i år. Og frugterne er rigtig fine, så det er et godt frugt år.

Arealet hvor der avles frugt er på otte ha. Og der dyrkes intensivt. For øjeblikket er der 23 tusinde træer. Grundstammen, de er lavet på, er speciel langsomt voksende og svag, derfor skal der pæle ved hvert træ. 

Udover frugten bliver der også fremstillet honning i tre varianter.

Et af de store populære vareprodukter ,som man kan købe hos Finn Brix Mikkelsen, er den dejlige most, som bliver fremstillet på stedet. Mange kunder kommer langvejs fra for at erhverve sig den sunde og velsmagende drik. Flere gange om året, bliver der arrangeret temadage, hvor man selv kan komme med æbler eller plukke dem i plantagen og derefter få dem lavet om til æblemost. Ofte er Foreningen til Levendegørelse i Vesterbølle mødt op for at presse æbler og lave most på gammeldags facon.

Sammen med Kromosegård, Humlebæk, bliver der fremstillet cider fra Brovejens Frugtplantage. Cideren er gæret på æbler af sorterne Elstar og Aroma. Cidermester Kim Johansen er glad for samarbejdet, for han mener, at Finn Brix Mikkelsen er frugtavler med stor erfaring i dyrkning og udvælger de mest aromatiske frugtsorter. 

Familien Brix Mikkelsen laver ofte arrangementer på frugtplantagen. Udover de faste med bl.a. ”Æblets Dag” og ”Mostens Dag” får de ofte besøg af interesserede. Mange børnehaver og institutioner kommer gerne forbi og får altid en god modtagelse. Finn Brix Mikkelsen holder specielt af børnenes besøg, så kører han dem rundt på det store areal med ”Æbletoget” og fortæller gerne om de dejlige frugter og børnene nyder det hver gang.

Lige nu er der gang i æble – og pæreplukningen. Finn Brix Mikkelsen har hvert år hjælp i nogle måneder af to polakker, der er aktive og energiske. Udover dem, har Lions Club i Aalestrup også en flerårig ”kontrakt” med plukning af den store mængde frugt. Det er et stort arbejde, men det giver en god portion indtjening til klubkassen, så de kan sponsere dem videre til gode sociale projekter.

Selvom Finn Brix Mikkelsen er blevet 78 år, har han ingen planer om at stoppe.

- Jeg fortsætter så længe jeg kan, siger den energiske frugtavler, hvad skulle jeg ellers lave!


onsdag 20. januar 2021

300 i Vesthimmerland har modtaget vaccine

Stor tilfredshed med afviklingen og den hjælp der blev ydet

onsdag 20. januar 2021

Fem aktive kvinder overtager Rosenparken

Kvinderne vil "ryste posen" og se på mulighederne

onsdag 13. januar 2021

Vikarpræst i Vesterbølle har fået fast embede

Karin Hasling tiltræder i Hornum og Gundersted

onsdag 13. januar 2021

Corona forlænger julen i Aalestrup

Men juletræet på St. Torv er fjernet efter brand

onsdag 06. januar 2021

Brugsen i Gedsted forøger omsætning

Aftale om levering til Viborg Kommune giver nye muligheder

onsdag 06. januar 2021

Corona-vaccine til Aalestrup

Beboer på Åglimt fik første vaccination tirsdag

mandag 04. januar 2021

Covid-19: Seks nye tilfælde i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Det seneste døgn er der konstateret seks nye tilfælde af Covid-19 i Vesthimmerlands...

tirsdag 29. december 2020

Forældre sørger for en sikker skolevej

Frivillige hjælper fortsat med sikkerhed ved Aalestrup Skole

tirsdag 29. december 2020

Et år i Aalestrup med forandring

Tekst: Thorkil ChristensenFoto: Martin Haubro JensenAALESTRUP: Det skal være skidt før det bliver...

onsdag 23. december 2020

Fritidsprisen gik til aktiv sportsmand i Simested

Henning Als fik Fritidsprisen for sit store engagement

Arkiv

ingen nyheder i denne liste