onsdag 23. januar 2019

Elever på Skals Efterskole nomineret i landsdækkende konkurrence

Det kan være rigtig svært at sige det lille ord: Nej

Fv. Hanne Lütje Høgh, Laura Bisgaard Kristensen, Dina Parvizi Emamzadeh og Natashia Gulddal Christiansen foran deres klassekammerater i 10. A og B på Skals Efterskole.

Det er dette billede, som er nomineret i en landsdækkende konkurrence om kærestevold med temaet 'Skal - skal ikke'.

Af Ture Damtoft

SKALS: To åbnede øl på reolen, lyset dæmpet i lilla toner og et par uskyldige billeder af dyre biler på den hvide væg.

Men på sengen ligger en hætteklædt dreng over en pige, hun har ansigtet helt drejet væk og forsøger at skubbe den måske ikke helt uskyldige dreng væk. 

Så er scenen vel sat for at kritisere drengene for ikke at acceptere et nej - men bag billedet står fire piger, som alle går på Skals Efterskole, og de tænker ikke helt så enkelt.

Pigen på billedet er 18-årige Dina Parvizi Emamzadeh, og drengen er faktisk 16-årige Hanne Lütje Høgh i forklædning. Sammen med Laura Bisgaard Kristensen og Natashia Gulddal Christiansen står de bag billedet, som er blevet nomineret for billedet i den landsdækkende konkurrence om kærestevold med temaet "skal - skal ikke".

- Det kan være rigtig svært at sige nej, og hende i billedet er ikke så god til det. De er måske ikke på samme niveau endnu, og hun kan ikke få sig selv til at sige nej, siger Laura Bisgaard Kristensen.

5. februar bliver de måske vinderne og får en præmie på 10.000 kroner, der skal deles med begge 10. klasserne på Skals Efterskole. 

 

Respektere grænser

Elever fra hele landet har indsendt kreative bidrag, der illustrerer elevernes refleksioner over årets tema "skal – skal ikke?", som handler om, at aflæse og respektere hinandens grænser. 

For det er kun i orden at kysse, kramme og have sex, hvis begge vil det. Men hvordan ved man det?  Hvad gør det ved én, hvis man bliver overtalt eller presset til noget, man i virkeligheden ikke har lyst til? Og hvordan kan man være sikker på, at det man selv gør, er i orden? 

Det handler om personlige grænser, og de fire piger på Skals Efterskole er både enige om, at ens personlige grænser skal respekteres, men at det kan være svært selv at sætte dem. 

- De to på billedet er ikke officielt kærester. Det har været en flirt, som er endt på hans værelse. Det er en meget presset situation, og der er mange følelser på spil, hvor det kan være svært at sige klart nej, siger Dina Parvizi Emamzadeh.

Og det handler ikke om MeToo og mænds overgreb på kvinder. Det handler om unge mennesker, piger og drenge, som er ved at lære sig selv og hinanden lidt, eller måske meget, bedre at kende.

- Uanset hvad skal jeg sige nej. Jeg skal føle mig tilpas, siger Laura Bisgaard Kristensen ret bestemt. Men hun er enig med sine veninder - det er ikke så let at sige det korte ord nej. Men hvorfor egentlig ikke?

- Vi er nok lidt bange for, at fyren vil afvise os, hvis vi afviser ham. Det kan gøre det rigtig svært at sige fra, for man kan jo godt lide ham, siger Natashia Gulddal Christiansen.

 

Er egen fortjeneste

Gennem arbejdet med billedet er de alle blevet lidt klogere på egne grænser, og på hvordan man illustrerer udfordringen med at finde balancen med kæresten - om han eller hun så er officiel eller uofficiel.

- Vi tænkte meget over rekvisitterne i billedet. De to ølflasker er med, fordi det bliver lidt sværere, når der er kommet alkohol indenbords, siger Hanne Lütje Høgh. Og det lille lys er heller ikke tilfældigt.

- Det er en lidt pornoagtig farve, og han har også hættetrøje på, fordi han skal være lidt 'bad-boy' agtig, siger Hanne Lütje Høgh om drengen i billedet, som altså bliver spillet af hende selv. 

De tre veninder nikker i enighed. Det skulle være en bad-boy, for ellers ville han vel ikke lægge sig såden over pigen.

At de så er lykkedes med at illustrere det, er de ikke så gode til at tage æren for. Men det er helt deres egen fortjeneste i følge læreren Lars Andersen.

- Vi kom bare med et oplæg til et krativt projekt, og så har de selv arbejdet med det i grupper i de to 10. klasser. Vi har selvfølgelig hjulpet, hvis de havde brug for det, men ideerne er deres egne. Det var et af fem projekter vi kører på efterskolen, og her kunne de virkelig bruge deres kreativitet, siger Lars Andersen.

Nu håber de fire piger på en tur til Købehavn, når der er præmieoverrækkelse den 5. februar - de håber på en invitation fra arrangørerne, men den er ikke dukket op endnu.

Bag konkurrencen står Det Kriminalpræventive Råd, Bryd Tavsheden og ministeren for ligestilling, som sammen har nomineret 12 bidrag. 

- Motivet fra Skals Efterskole illustrerer en situation, der er genkendelig for mange unge. Pigen på billedet får overtrådt sine grænser og rammer lige ned i temaet for årets kreative konkurrence og er derfor blandt de nominerede bidrag. Vores formål med konkurrencen ’Skal – skal ikke?’ er at få de unge til at reflektere over, hvordan man aflæser og respekterer hinandens grænser, når man er eller gerne vil være kærester, siger sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd, Anna Karina Nickelsen.


mandag 15. april 2019

KFUM-Spejderne i Aalestrup fylder 75 år

Anne- Marie Sørensen, Aalestrup, fortæller om opstarten på spejderbevægelsen i Aalestrup

mandag 15. april 2019

Erhvervsklub i Aalestrup havde god vind i sejlene

Tømmerhandler Tom Berntsen stopper som formand

mandag 15. april 2019

En festlig aften i Skals kun for piger

SKALS: Lions Club, ”Vølverne” i Møldrup havde igen arrangeret en aften udelukkende for kvinder. Og...

onsdag 10. april 2019

Problemer førte til bedre løsning for varmeværket

Derfor opføres ny pumpe- og vekslerbygning i Gl. Hvam

onsdag 10. april 2019

Lyset driller Aalestrups sky-line

AALESTRUP: Aalestrups sky-line, neonlyset på toppen af vandtårnet ved Vandværksvej driller. I de...

onsdag 10. april 2019

Skal det være en Bypark eller en Rosenpark?

Stor debat om fremtiden for Den Jydske Rosenpark

onsdag 03. april 2019

Tænker store tanker i stalden på Bygumlund

Landmand Martin Pinholt, Aalestrup, fylder 60 år 4. april

onsdag 03. april 2019

Aalestrup fik en ny flot cykel- og gangbro

Af Hanne MonradAALESTRUP Mandag eftermiddag i sdiste uge, var der indvielse af den nye bro, som...

onsdag 27. marts 2019

Forrygende gymnastikopvisning i Ulbjerg

ULBJERG: Ulbjerg Gymnastikforening kunne vanen tro søndag d. 24. marts fejre endnu en succesfuld...

onsdag 27. marts 2019

Ny ejer: Nørager Kro åbner til maj

Kroen skal igen være samlingspunkt for byen

Arkiv

ingen nyheder i denne liste