onsdag 23. januar 2019

Elever på Skals Efterskole nomineret i landsdækkende konkurrence

Det kan være rigtig svært at sige det lille ord: Nej

Fv. Hanne Lütje Høgh, Laura Bisgaard Kristensen, Dina Parvizi Emamzadeh og Natashia Gulddal Christiansen foran deres klassekammerater i 10. A og B på Skals Efterskole.

Det er dette billede, som er nomineret i en landsdækkende konkurrence om kærestevold med temaet 'Skal - skal ikke'.

Af Ture Damtoft

SKALS: To åbnede øl på reolen, lyset dæmpet i lilla toner og et par uskyldige billeder af dyre biler på den hvide væg.

Men på sengen ligger en hætteklædt dreng over en pige, hun har ansigtet helt drejet væk og forsøger at skubbe den måske ikke helt uskyldige dreng væk. 

Så er scenen vel sat for at kritisere drengene for ikke at acceptere et nej - men bag billedet står fire piger, som alle går på Skals Efterskole, og de tænker ikke helt så enkelt.

Pigen på billedet er 18-årige Dina Parvizi Emamzadeh, og drengen er faktisk 16-årige Hanne Lütje Høgh i forklædning. Sammen med Laura Bisgaard Kristensen og Natashia Gulddal Christiansen står de bag billedet, som er blevet nomineret for billedet i den landsdækkende konkurrence om kærestevold med temaet "skal - skal ikke".

- Det kan være rigtig svært at sige nej, og hende i billedet er ikke så god til det. De er måske ikke på samme niveau endnu, og hun kan ikke få sig selv til at sige nej, siger Laura Bisgaard Kristensen.

5. februar bliver de måske vinderne og får en præmie på 10.000 kroner, der skal deles med begge 10. klasserne på Skals Efterskole. 

 

Respektere grænser

Elever fra hele landet har indsendt kreative bidrag, der illustrerer elevernes refleksioner over årets tema "skal – skal ikke?", som handler om, at aflæse og respektere hinandens grænser. 

For det er kun i orden at kysse, kramme og have sex, hvis begge vil det. Men hvordan ved man det?  Hvad gør det ved én, hvis man bliver overtalt eller presset til noget, man i virkeligheden ikke har lyst til? Og hvordan kan man være sikker på, at det man selv gør, er i orden? 

Det handler om personlige grænser, og de fire piger på Skals Efterskole er både enige om, at ens personlige grænser skal respekteres, men at det kan være svært selv at sætte dem. 

- De to på billedet er ikke officielt kærester. Det har været en flirt, som er endt på hans værelse. Det er en meget presset situation, og der er mange følelser på spil, hvor det kan være svært at sige klart nej, siger Dina Parvizi Emamzadeh.

Og det handler ikke om MeToo og mænds overgreb på kvinder. Det handler om unge mennesker, piger og drenge, som er ved at lære sig selv og hinanden lidt, eller måske meget, bedre at kende.

- Uanset hvad skal jeg sige nej. Jeg skal føle mig tilpas, siger Laura Bisgaard Kristensen ret bestemt. Men hun er enig med sine veninder - det er ikke så let at sige det korte ord nej. Men hvorfor egentlig ikke?

- Vi er nok lidt bange for, at fyren vil afvise os, hvis vi afviser ham. Det kan gøre det rigtig svært at sige fra, for man kan jo godt lide ham, siger Natashia Gulddal Christiansen.

 

Er egen fortjeneste

Gennem arbejdet med billedet er de alle blevet lidt klogere på egne grænser, og på hvordan man illustrerer udfordringen med at finde balancen med kæresten - om han eller hun så er officiel eller uofficiel.

- Vi tænkte meget over rekvisitterne i billedet. De to ølflasker er med, fordi det bliver lidt sværere, når der er kommet alkohol indenbords, siger Hanne Lütje Høgh. Og det lille lys er heller ikke tilfældigt.

- Det er en lidt pornoagtig farve, og han har også hættetrøje på, fordi han skal være lidt 'bad-boy' agtig, siger Hanne Lütje Høgh om drengen i billedet, som altså bliver spillet af hende selv. 

De tre veninder nikker i enighed. Det skulle være en bad-boy, for ellers ville han vel ikke lægge sig såden over pigen.

At de så er lykkedes med at illustrere det, er de ikke så gode til at tage æren for. Men det er helt deres egen fortjeneste i følge læreren Lars Andersen.

- Vi kom bare med et oplæg til et krativt projekt, og så har de selv arbejdet med det i grupper i de to 10. klasser. Vi har selvfølgelig hjulpet, hvis de havde brug for det, men ideerne er deres egne. Det var et af fem projekter vi kører på efterskolen, og her kunne de virkelig bruge deres kreativitet, siger Lars Andersen.

Nu håber de fire piger på en tur til Købehavn, når der er præmieoverrækkelse den 5. februar - de håber på en invitation fra arrangørerne, men den er ikke dukket op endnu.

Bag konkurrencen står Det Kriminalpræventive Råd, Bryd Tavsheden og ministeren for ligestilling, som sammen har nomineret 12 bidrag. 

- Motivet fra Skals Efterskole illustrerer en situation, der er genkendelig for mange unge. Pigen på billedet får overtrådt sine grænser og rammer lige ned i temaet for årets kreative konkurrence og er derfor blandt de nominerede bidrag. Vores formål med konkurrencen ’Skal – skal ikke?’ er at få de unge til at reflektere over, hvordan man aflæser og respekterer hinandens grænser, når man er eller gerne vil være kærester, siger sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd, Anna Karina Nickelsen.


onsdag 26. februar 2020

Gedsted er på vej til at få en kulturfabrik

Fem kunstnere står bag kunstkoncert første uge i marts

onsdag 26. februar 2020

Nu bliver Aalestrup midtby gravet op

Hovedgade med ny belægning forventes klar inden årets udgang

fredag 21. februar 2020

Borgerne er der, vil politikere og læger lytte?

Bekymring hos Vesthimmerlands borgere over lukning af lægevagt

onsdag 19. februar 2020

Fastelavnsfest for børn i alle aldre i flere byer

AALESTRUP: Den gamle tradition med fastelavn for børn, hvor man slår katten af tønden, gerne klædt...

onsdag 19. februar 2020

Elever i Fjelsø stod bag ”Klimarejsen”

FJELSØ: Eleverne på Fjelsø Friskole gjorde det igen. Endnu engang viste de at de har helt styr på...

onsdag 19. februar 2020

Aalestrup kunstnere på "Tidens Kunst"

AALESTRUP: Kunstnere fra Aalestrup var med til at fylde Messecenter Vesthimmerland i Aars i...

onsdag 19. februar 2020

”Aktiv i Naturen” til enlige på Aalestrup og Farsø-egnen

AALESTRUP: Så er vi klar til forårsturene i ”Aktiv i Naturen”, grejet er pakket i rygsækkene og nu...

fredag 14. februar 2020

Affaldsplanen er udskudt til efteråret

VESTHIMMERLAND: Vesthimmerlands Kommune har sammen med Vesthimmerlands Forsyning besluttet at...

onsdag 12. februar 2020

Når kultur bygger bro for unge

Børn og unge i Aalestrup skal arbejde med kunst, spil og musik i kulturugen

onsdag 12. februar 2020

10 foreninger tildeles Knaberfest-overskud

Årets overskud på 128.253 kr. er blevet fordelt

Arkiv

ingen nyheder i denne liste