onsdag 23. januar 2019

Elever på Skals Efterskole nomineret i landsdækkende konkurrence

Det kan være rigtig svært at sige det lille ord: Nej

Fv. Hanne Lütje Høgh, Laura Bisgaard Kristensen, Dina Parvizi Emamzadeh og Natashia Gulddal Christiansen foran deres klassekammerater i 10. A og B på Skals Efterskole.

Det er dette billede, som er nomineret i en landsdækkende konkurrence om kærestevold med temaet 'Skal - skal ikke'.

Af Ture Damtoft

SKALS: To åbnede øl på reolen, lyset dæmpet i lilla toner og et par uskyldige billeder af dyre biler på den hvide væg.

Men på sengen ligger en hætteklædt dreng over en pige, hun har ansigtet helt drejet væk og forsøger at skubbe den måske ikke helt uskyldige dreng væk. 

Så er scenen vel sat for at kritisere drengene for ikke at acceptere et nej - men bag billedet står fire piger, som alle går på Skals Efterskole, og de tænker ikke helt så enkelt.

Pigen på billedet er 18-årige Dina Parvizi Emamzadeh, og drengen er faktisk 16-årige Hanne Lütje Høgh i forklædning. Sammen med Laura Bisgaard Kristensen og Natashia Gulddal Christiansen står de bag billedet, som er blevet nomineret for billedet i den landsdækkende konkurrence om kærestevold med temaet "skal - skal ikke".

- Det kan være rigtig svært at sige nej, og hende i billedet er ikke så god til det. De er måske ikke på samme niveau endnu, og hun kan ikke få sig selv til at sige nej, siger Laura Bisgaard Kristensen.

5. februar bliver de måske vinderne og får en præmie på 10.000 kroner, der skal deles med begge 10. klasserne på Skals Efterskole. 

 

Respektere grænser

Elever fra hele landet har indsendt kreative bidrag, der illustrerer elevernes refleksioner over årets tema "skal – skal ikke?", som handler om, at aflæse og respektere hinandens grænser. 

For det er kun i orden at kysse, kramme og have sex, hvis begge vil det. Men hvordan ved man det?  Hvad gør det ved én, hvis man bliver overtalt eller presset til noget, man i virkeligheden ikke har lyst til? Og hvordan kan man være sikker på, at det man selv gør, er i orden? 

Det handler om personlige grænser, og de fire piger på Skals Efterskole er både enige om, at ens personlige grænser skal respekteres, men at det kan være svært selv at sætte dem. 

- De to på billedet er ikke officielt kærester. Det har været en flirt, som er endt på hans værelse. Det er en meget presset situation, og der er mange følelser på spil, hvor det kan være svært at sige klart nej, siger Dina Parvizi Emamzadeh.

Og det handler ikke om MeToo og mænds overgreb på kvinder. Det handler om unge mennesker, piger og drenge, som er ved at lære sig selv og hinanden lidt, eller måske meget, bedre at kende.

- Uanset hvad skal jeg sige nej. Jeg skal føle mig tilpas, siger Laura Bisgaard Kristensen ret bestemt. Men hun er enig med sine veninder - det er ikke så let at sige det korte ord nej. Men hvorfor egentlig ikke?

- Vi er nok lidt bange for, at fyren vil afvise os, hvis vi afviser ham. Det kan gøre det rigtig svært at sige fra, for man kan jo godt lide ham, siger Natashia Gulddal Christiansen.

 

Er egen fortjeneste

Gennem arbejdet med billedet er de alle blevet lidt klogere på egne grænser, og på hvordan man illustrerer udfordringen med at finde balancen med kæresten - om han eller hun så er officiel eller uofficiel.

- Vi tænkte meget over rekvisitterne i billedet. De to ølflasker er med, fordi det bliver lidt sværere, når der er kommet alkohol indenbords, siger Hanne Lütje Høgh. Og det lille lys er heller ikke tilfældigt.

- Det er en lidt pornoagtig farve, og han har også hættetrøje på, fordi han skal være lidt 'bad-boy' agtig, siger Hanne Lütje Høgh om drengen i billedet, som altså bliver spillet af hende selv. 

De tre veninder nikker i enighed. Det skulle være en bad-boy, for ellers ville han vel ikke lægge sig såden over pigen.

At de så er lykkedes med at illustrere det, er de ikke så gode til at tage æren for. Men det er helt deres egen fortjeneste i følge læreren Lars Andersen.

- Vi kom bare med et oplæg til et krativt projekt, og så har de selv arbejdet med det i grupper i de to 10. klasser. Vi har selvfølgelig hjulpet, hvis de havde brug for det, men ideerne er deres egne. Det var et af fem projekter vi kører på efterskolen, og her kunne de virkelig bruge deres kreativitet, siger Lars Andersen.

Nu håber de fire piger på en tur til Købehavn, når der er præmieoverrækkelse den 5. februar - de håber på en invitation fra arrangørerne, men den er ikke dukket op endnu.

Bag konkurrencen står Det Kriminalpræventive Råd, Bryd Tavsheden og ministeren for ligestilling, som sammen har nomineret 12 bidrag. 

- Motivet fra Skals Efterskole illustrerer en situation, der er genkendelig for mange unge. Pigen på billedet får overtrådt sine grænser og rammer lige ned i temaet for årets kreative konkurrence og er derfor blandt de nominerede bidrag. Vores formål med konkurrencen ’Skal – skal ikke?’ er at få de unge til at reflektere over, hvordan man aflæser og respekterer hinandens grænser, når man er eller gerne vil være kærester, siger sekretariatschef i Det Kriminalpræventive Råd, Anna Karina Nickelsen.


onsdag 10. juli 2019

Pomi vinder Landsskuets nyhedspris

THORUP: På Landsskuet, som blev afholdt i Herning i sidste uge uddeltes tradtionen tro på...

onsdag 10. juli 2019

Forening vil kæmpe for at bevare Lægevagten i Farsø

Praktiserende Lægers Organisation vil reducere Lægevagten i Farsø

onsdag 03. juli 2019

Festlig indvielse af ny bro over Lerkenfeld Å

Af Hanne MonradGl. ULLITS: Et samarbejde mellem Gl. Ullits, Vesterbølle og Gedsted Beboerforeninger...

onsdag 03. juli 2019

Mad, underholdning og marked indledte sommeren i Aalestrup

Af Hanne MonradAALESTRUP: Fredag, lørdag og søndag var der liv i Aalestrups gader, hvor sommeren...

onsdag 26. juni 2019

IF KVIK i Hvam har holdt gejsten i 50 år

HVAM: Idrætsforeningen KVIK har markeret sit 50 års jubilæum.Det meste af ugen har der været...

onsdag 26. juni 2019

Aktivt ægtepar blev det nye hyrdepar i Gedsted

GEDSTED: Som et af de sidste programpunkter i Gedeskægsfesten og et af de mest populære, er når der...

onsdag 26. juni 2019

Pumpehus i Gl. Hvam blev indviet

HVAM: Fredag eftermiddag blev dørene slået op til det nye pumpehus i Gl. Hvam. AN Energi, Aalestrup...

onsdag 19. juni 2019

Aalestrup nye sognehus blev indviet med maner

120 var til tapas, taler og underholdning

onsdag 19. juni 2019

49 kunstnere på tang- og madrasfabrikken i Gedsted

Mellem 200 og 300 mødte op til fernisering

onsdag 09. januar 2019

Ulbjerg gymnaster sprang ind i det nye år

ULBJERG: Ulbjerg Gymnastikforening startede det nye år, lørdag, 5. januar, hvor gymnastikforeningen...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste