onsdag 19. juni 2019

Aalestrup nye sognehus blev indviet med maner

120 var til tapas, taler og underholdning

Arkitekt Henning Pilgaard, kirkeværge Flemming Markussen og menighedsrådsformand Lisbeth Primdahl foran det nye Aalestrup Sognehus.

Henning Pilgaard overrakte en gave fra håndværkere og rådgivere - et billede udført af kunstneren Nana Bastrup. Til højre menighedsrådsformand Lisbet Primdahl og til venstre organist og kirke- og kulturmedarbejdet, Jette Moeslund.

Af Thorkil Christensen

AALESTRUP: Det er en halv snes år siden, at man begyndte at tale om, at der var for lidt plads i Konfirmandhuset ved Kirkevej i Aalestrup. Søndag kunne Aalestrup Menighedsråd så holde indvielse af et nyt Aalestrup Sognehus på samme adresse, og det skete med maner. 120 deltog i indvielsen, hvor der blev talt, sunget og spist - huset viste, hvad det kan præstere i de nye rammer efter en udvidelse af det 33 år gamle konfirmandhus, så der nu både er samlingssal som kan rumopdeles, foyer, køkken, mødelokaler, organistkontor, toiletter, depotrum og personalerum til kirkegårdspersonalet.
- Det er 10 år siden at det daværende menighedsråd begyndte at tale om et større konfirmandhus, og da der heller ikke var handicaptilgang til den gamle præstegård blev tre arkitektfirmaer indbudt til at komme med løsningsforslagl.  Et forslag fra arkitekt Henning Pilgaard, Tegnestuen Fjelsø Mejeri,  faldt i vores smag. Vi ville samtidig  gerne  anvende lokale folk til arbejdet, fordi den lokale kirke er med til at betale, og vi ønsker at medvirke til at skabe sammenhold i Vesthimmerland, sagde menighedsrådsformand Lisbet Primdahl, da hun bød gæsterne velkommen.
Men man måtte lige opføre en ny præstebolig inden Konfirmandhuset kunne udvides. Derfor var det først 19. oktober sidste år at håndværkerne gik i gang med udvidelsen af Konfirmandhuset, et projekt til omkring fem mio. kr. Det færdige resultat kaldes nu for Aalestrup Sognehus, fordi menighedsrådet har ønsket at det skal være et hus for hele sognet.
- Vi håber, at mange vil bruge sognehuset - og passe på det, sagde Lisbet Primdahl, inden der blev råbt et trefolding hurra for huset.
Een mangel ved det tidligere konfirmandhus, var køkkenfaciliteter. Det har man fået nu, og det fik da også dagens veloplagte toastmaster, Per Bisgaard, til at oplyse, at det var besluttet, at indvielsen skulle være en fest. Ingen fest uden mad - og så blev der serveret en tapas menu med 13 forskellige retter!
Provst Hanne Petersen, Hornum, deltog i indvielsen og citerede Kaj Munk, som i 1926 skrev om kirken i Vedersø. Det handlede om kirkens åbenhed, men også om at kirken er den samme selv om tiderne - og præsterne - skifter.
- Vi har behov for et sted, hvor vi kan mødes til oplysning, og hvor vi kan være sammen med andre og værne om den kristne tro. Vi fejrer i dag et sognehus, som har vist sig at være et hverdagshus - udvidelsen af et hus, der var blevet for lille til at rumme alle aktiviteter omkring kirken. Det er der kommet et flot og funktionelt resultat ud af, ved siden af den nye præstebolig, og det gør en provst glad, at budgetrammen samtidig er overholdt, sagde Hanne Petersen.
Sognehus og ny præstebolig i Aalestrup koster knap ni mio. kr. når haveanlæg og nedrivning af den gamle præstebolig er gennemført. For sognehusets vedkommende er der tale om en tredobling af arealet sammenlignet med tidligere.
Sognepræst Niels Peter Sørensen sagde, at man efter en festdag med fejring af nye lyse og større lokaler kan spørge om man er nået til vejs ende, eller der måske er tale om  en ny begyndelse.
Herefter causerede sognepræsten lidt over byggeprocessen og drøftelserne om arkitektur, økonomi og brug af huset. Fremtiden må vise, hvad der er ret, men man bør se huset som en entre til naboen - Aalestrup Kirke. Jeg glæder mig til for alvor at tage huset i brug, sagde Niels Peter Sørensen inden han gik på scenen sammen med den nu abdicerede Knaberkonge, Ejner Noe, for at synge og spille en sang med humor over beslutningsprocessen, i øvrigt på melodien til "Du må få min sofacykel, når jeg dør".
Niels Peter Sørensen sluttede med et ønske om, at sognehuset må blive et af pastoratets "åndehuller".
Bagefter var der underholdning ved visegruppen "De Vise" inden der blev serveret kaffe. Underholdningen var en gave fra gruppen i anledning af indvielsen, og et flot indslag med passende sangnumre, fællessang og musik. Vagn og Claus Laursen, far og søn fra Aalestrup, tog bl. a. kegler med henholdsvis Ib Schønbergs berømte nummer "Mariehønen" og Ib Grønbechs "Brødmaskinen".
Arkitekt Henning Pilgaard havde en gave med fra håndværkere og rådgivere. Det  var et billede på lærred udført af kunstneren Nana Bastrup. Henning Pilgaard trakkede for samarbejdet omkring byggeriet og ønskede al mulig held med det nye sognehus.
Eftermiddagen blev afsluttet af Lisbet Primdahl, som på menighedsrådets vegne efterlyste ideer til kommende aktiviteter i huset. Forud for indvielsen havde der været gudstjeneste i Aalestrup Kirke og bagefter var det muligt at få en rundvisning i de nye lokaler.


onsdag 13. januar 2021

Vikarpræst i Vesterbølle har fået fast embede

Karin Hasling tiltræder i Hornum og Gundersted

onsdag 13. januar 2021

Corona forlænger julen i Aalestrup

Men juletræet på St. Torv er fjernet efter brand

onsdag 06. januar 2021

Brugsen i Gedsted forøger omsætning

Aftale om levering til Viborg Kommune giver nye muligheder

onsdag 06. januar 2021

Corona-vaccine til Aalestrup

Beboer på Åglimt fik første vaccination tirsdag

mandag 04. januar 2021

Covid-19: Seks nye tilfælde i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Det seneste døgn er der konstateret seks nye tilfælde af Covid-19 i Vesthimmerlands...

tirsdag 29. december 2020

Forældre sørger for en sikker skolevej

Frivillige hjælper fortsat med sikkerhed ved Aalestrup Skole

tirsdag 29. december 2020

Et år i Aalestrup med forandring

Tekst: Thorkil ChristensenFoto: Martin Haubro JensenAALESTRUP: Det skal være skidt før det bliver...

onsdag 23. december 2020

Fritidsprisen gik til aktiv sportsmand i Simested

Henning Als fik Fritidsprisen for sit store engagement

onsdag 23. december 2020

En ny butik kom til byen

"Kotzmanns Eventyrhandel" har indtaget Aalestrup

fredag 11. december 2020

Covid-19: Uændret smittetryk - tre nye tilfælde i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Man kan vel godt sige heldigvis til, at Vesthimmerland ikke er blevet pålagt...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste