- Din lokale ugeavis

onsdag 19. juni 2019

Aalestrup nye sognehus blev indviet med maner

120 var til tapas, taler og underholdning

Arkitekt Henning Pilgaard, kirkeværge Flemming Markussen og menighedsrådsformand Lisbeth Primdahl foran det nye Aalestrup Sognehus.

Henning Pilgaard overrakte en gave fra håndværkere og rådgivere - et billede udført af kunstneren Nana Bastrup. Til højre menighedsrådsformand Lisbet Primdahl og til venstre organist og kirke- og kulturmedarbejdet, Jette Moeslund.

Af Thorkil Christensen

AALESTRUP: Det er en halv snes år siden, at man begyndte at tale om, at der var for lidt plads i Konfirmandhuset ved Kirkevej i Aalestrup. Søndag kunne Aalestrup Menighedsråd så holde indvielse af et nyt Aalestrup Sognehus på samme adresse, og det skete med maner. 120 deltog i indvielsen, hvor der blev talt, sunget og spist - huset viste, hvad det kan præstere i de nye rammer efter en udvidelse af det 33 år gamle konfirmandhus, så der nu både er samlingssal som kan rumopdeles, foyer, køkken, mødelokaler, organistkontor, toiletter, depotrum og personalerum til kirkegårdspersonalet.
- Det er 10 år siden at det daværende menighedsråd begyndte at tale om et større konfirmandhus, og da der heller ikke var handicaptilgang til den gamle præstegård blev tre arkitektfirmaer indbudt til at komme med løsningsforslagl.  Et forslag fra arkitekt Henning Pilgaard, Tegnestuen Fjelsø Mejeri,  faldt i vores smag. Vi ville samtidig  gerne  anvende lokale folk til arbejdet, fordi den lokale kirke er med til at betale, og vi ønsker at medvirke til at skabe sammenhold i Vesthimmerland, sagde menighedsrådsformand Lisbet Primdahl, da hun bød gæsterne velkommen.
Men man måtte lige opføre en ny præstebolig inden Konfirmandhuset kunne udvides. Derfor var det først 19. oktober sidste år at håndværkerne gik i gang med udvidelsen af Konfirmandhuset, et projekt til omkring fem mio. kr. Det færdige resultat kaldes nu for Aalestrup Sognehus, fordi menighedsrådet har ønsket at det skal være et hus for hele sognet.
- Vi håber, at mange vil bruge sognehuset - og passe på det, sagde Lisbet Primdahl, inden der blev råbt et trefolding hurra for huset.
Een mangel ved det tidligere konfirmandhus, var køkkenfaciliteter. Det har man fået nu, og det fik da også dagens veloplagte toastmaster, Per Bisgaard, til at oplyse, at det var besluttet, at indvielsen skulle være en fest. Ingen fest uden mad - og så blev der serveret en tapas menu med 13 forskellige retter!
Provst Hanne Petersen, Hornum, deltog i indvielsen og citerede Kaj Munk, som i 1926 skrev om kirken i Vedersø. Det handlede om kirkens åbenhed, men også om at kirken er den samme selv om tiderne - og præsterne - skifter.
- Vi har behov for et sted, hvor vi kan mødes til oplysning, og hvor vi kan være sammen med andre og værne om den kristne tro. Vi fejrer i dag et sognehus, som har vist sig at være et hverdagshus - udvidelsen af et hus, der var blevet for lille til at rumme alle aktiviteter omkring kirken. Det er der kommet et flot og funktionelt resultat ud af, ved siden af den nye præstebolig, og det gør en provst glad, at budgetrammen samtidig er overholdt, sagde Hanne Petersen.
Sognehus og ny præstebolig i Aalestrup koster knap ni mio. kr. når haveanlæg og nedrivning af den gamle præstebolig er gennemført. For sognehusets vedkommende er der tale om en tredobling af arealet sammenlignet med tidligere.
Sognepræst Niels Peter Sørensen sagde, at man efter en festdag med fejring af nye lyse og større lokaler kan spørge om man er nået til vejs ende, eller der måske er tale om  en ny begyndelse.
Herefter causerede sognepræsten lidt over byggeprocessen og drøftelserne om arkitektur, økonomi og brug af huset. Fremtiden må vise, hvad der er ret, men man bør se huset som en entre til naboen - Aalestrup Kirke. Jeg glæder mig til for alvor at tage huset i brug, sagde Niels Peter Sørensen inden han gik på scenen sammen med den nu abdicerede Knaberkonge, Ejner Noe, for at synge og spille en sang med humor over beslutningsprocessen, i øvrigt på melodien til "Du må få min sofacykel, når jeg dør".
Niels Peter Sørensen sluttede med et ønske om, at sognehuset må blive et af pastoratets "åndehuller".
Bagefter var der underholdning ved visegruppen "De Vise" inden der blev serveret kaffe. Underholdningen var en gave fra gruppen i anledning af indvielsen, og et flot indslag med passende sangnumre, fællessang og musik. Vagn og Claus Laursen, far og søn fra Aalestrup, tog bl. a. kegler med henholdsvis Ib Schønbergs berømte nummer "Mariehønen" og Ib Grønbechs "Brødmaskinen".
Arkitekt Henning Pilgaard havde en gave med fra håndværkere og rådgivere. Det  var et billede på lærred udført af kunstneren Nana Bastrup. Henning Pilgaard trakkede for samarbejdet omkring byggeriet og ønskede al mulig held med det nye sognehus.
Eftermiddagen blev afsluttet af Lisbet Primdahl, som på menighedsrådets vegne efterlyste ideer til kommende aktiviteter i huset. Forud for indvielsen havde der været gudstjeneste i Aalestrup Kirke og bagefter var det muligt at få en rundvisning i de nye lokaler.


onsdag 17. august 2022

50 år med stor Lions-aktivitet i Aalestrup

Klubbens første præsident var fabrikant Anton Larsen, Gedsted

onsdag 17. august 2022

Flagallé i Gedsted

Af Ture DamtoftGEDSTED: Det var en lidt overvældet Tor Berg, der forleden som den første af de nye...

onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken