- Din lokale ugeavis

onsdag 07. august 2019

Det gode høstvejr gav mange besøgende i Vesterbølle

Sommer og nostalgi i den lille landsby i weekenden og det omfattende arrangement blev en stor succes

Af Hanne Monrad
VESTERBØLLE: Det er blevet en tradition, at den første weekend i august byder landsbyen Vesterbølle på oplevelser for hele familien, der fører de besøgende 80 til 100 år tilbage i tiden.
Lørdag og søndag besøgte knap 700 gæster Vesterbølle.
- Og det er vi meget godt tilfreds med, siger Hanne Kudahl som er med i arbejdsgruppen omkring Levende Landsby.
Sidste år blev arrangørerne udfordret lidt vejrmæssigt på grund af den varme somme, hvor mange måske søgte til kysterne. I år var vejret helt perfekt, lørdag med dejligt solskinsvejr og også om søndagen tittede solen frem på de mange gæster der havde valgt at bruge en weekend på at komme tilbage i tiden, på en særdeles lærerig og underholdende måde.
- Begge dage var det perfekt vejr, siger Hanne Kudahl, lørdag var en dejlig varm dag, søndag var det lidt mere overskyet, men det slog ingen skår i glæden og alt blev gennemført til alles tilfredshed.
Der er mange personer involverede, når Beboerforeningen og ”Foreningen til levendegørelse af landsbykulturen i Vesthimmerland” inviterer til ”Levende Landsby” i Vesterbølle.
Alle mand er af huse i Vesterbølle og en lang række frivillige stiller op med en hjælpende hånd og mange stiller op som statister i et rent ”totalteater”. Vesterbølle har i de senere år fået mange børnefamilier og de mange børn nyder at være en del af arrangementet.
Det er et kæmpearbejde, når hele byen bliver omdannet til kulisser i et stykke levendegørelse af, hvordan der har set ud i en landsby for omkring 100 år siden. Alle beboere er aktører i dagene og mange besøgende familier benytter sig af, at kunne fortælle børn og børnebørn om gamle dage på landet, hvor alt ikke altid var lige idyllisk, men også slidsomt arbejde rundt omkring på gårdene og i markerne.

Arbejdende værksteder
Lørdag formiddag var alle på plads og de mange arbejdende værksteder blev åbnet for publikum.
Man kunne også blandt andet opleve tærskning af korn på gammeldags vis, klipning af får samt mange boder, hvor man kunne se de gamle håndværk og som sædvanligt var der også mulighed for at besøge den gamle skolestue, hvor lærerinden med hård hånd, prøvede at lære børnene, at skrive og læse.
Det der trækker flest publikummer, er når det store høstarbejde skal indledes og igen var det borgmesteren, Per Bach Laursen, der officielt åbnede høstdagene på Tolshøj 4, hvor også den nye ”Herremand” med frue var mødt op. Borgmesteren indledte sin åbningstale med at bede forsamlingen holde et minuts stilhed for H.O.A. Kjeldsen, som i mange år var med som ”herremanden” til ”Levende Landsby i Vesterbølle. Han holdt meget af at være med og så sent som sidste år, trods sygdom og svækkelse, mødte han op.
Per Bach Laursen roste arrangørerne for at de igen havde arrangeret høstdagene:
- Det er dejligt med denne tradition her i Vesterbølle, sagde borgmesteren bl.a., dejligt at I ildsjæle har dannet en tradition for dette projekt her i Vesterbølle. I medvirker til at gøre historien levende, så nye og fremtidige generationer får indblik i, hvor slidsomt arbejdet var i landbruget den gang for omkring 100 år siden. Han sluttede sin tale med at konstatere, at han efter at have deltaget i arbejdet på marken. Per Bach Laursen var i år blevet iklædt de lune uldne klæder, der hørte tiden til og han kunne konstatere, at det var særdeles varmt.
Alle høstfolkene, inklusive borgmesteren i arbejdstøj, var samlet på gårdspladsen og skulle have set deres arbejdsredskaber efter af ridefogeden, inden afgang til høstarbejdet i marken. Som sædvanligt var der nogle af folkene, der ikke helt havde tingene i orden!
Men endelig var det klaret og med Herremanden og Frue i spidsen i karet og spillemanden, Benny Henriksen i åben hestevogn, begav folkene sig til marken, hvor høstarbejdet kunne tage sin begyndelse.
Som sædvanligt var den unge kone igen højgravid og måtte have fat i jordemoderen midt i høstarbejdet, mens manden tog det mere roligt og dramflasken blev flittigt benyttet, men det fik jo også konsekvenser senere, da han kommer en tur på træhesten.

Bryllup i kirken
Programmet for de to dage er ret omfattende, mange af aktiviteterne er de samme hvert år, men der er da også hvert år tilføjet noget nyt. Ofte har der været bryllup i forbindelse med ”Levende Landsby” og det var der også i år. Mange gæster var til ”globryllup” og nød synes af de mange festklædte bryllupsgæster og ikke mindst det flotte brudepar som var Thea Kragelund Olesen og Rasmus Jochumsen, som til daglig er bosat i København, men som havde valgt den lille kirke og de festlige dage i Vesterbølle, som ramme om deres bryllup. Alle bønderne var naturligvis mødt op ved kirken og dannede et flot espalier for brudeparret som fik mange lykønskninger og champagne inden de satte sig op i den flotte gamle karet for at køre til deres videre fest.

Tilfredse arrangører
Sognehuset var også i år omdannet til cafe ”Madam Blå”, hvor man kunne nyde kaffe og hjemmelavede kager og selvom man i år ikke kunne grille på stedet, blev der alligevel solgt varme pølser i stor stil i teltet.
Det er berigende at være med til arrangementet i Vesterbølle, hvor man nok synes, at der burde være mange flere, der kunne få glæde af den oplevelse, som der bliver lagt så meget arbejde og iderigdom i hvert år.
- Vi ville da gerne have set flere gæster, siger koordinator Hanne Kudahl, men dejligt at der alligevel kom over 650 betalende gæster, samt et stort antal børn, som har gratis adgang, på de to dage, det er vi tilfredse med.
Gæsterne og hjælperne gav udtryk for at det var en hyggelig weekend. Så vi er klar igen til næste år den første weekend i august, siger Hanne Kudahl.


onsdag 17. august 2022

50 år med stor Lions-aktivitet i Aalestrup

Klubbens første præsident var fabrikant Anton Larsen, Gedsted

onsdag 17. august 2022

Flagallé i Gedsted

Af Ture DamtoftGEDSTED: Det var en lidt overvældet Tor Berg, der forleden som den første af de nye...

onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken