onsdag 18. december 2019

Flygtninge hjælpes af lokale i Gedsted

Af: Ture Damtoft

Gedsted Flygtningegruppe begyndte for fire år siden. Her er de sammen med to flygtninge. Flemming Sønderkjær er den høje mand, der rager lidt op over de andre, og de lukkede øjne er fordi, han er så genert, siger han selv.

GEDSTED: Danskere og flygtninge mødes hver onsdag i Medborgerhuset på Torvet i Gedsted.
Det har de gjort i fire år, og de frivillige danskere hjælper med integrationen og især de mange praktiske ting, som nytilkomne skal vænne sig til.
En typisk onsdag aften kommer der en snes flygtninge fra primært Syrien, der tager børnene med, så de også kan få et stykke kage. Og hjælpe lidt med oversættelsen, hvis det skulle være nødvendigt.
- Børn er jo ret hurtige til at lære sproget, så de kan ofte hjælpe. Udfordringerne er både på sproget og at vænne sig til de danske forhold, fortæller Flemming Sønderkjær, der har været involveret i Gedsted Flygtningegruppe siden begyndelsen.
Arbejdet er bestemt ikke kun i dagtimerne. Der kommer sms'er midt om natten engang imellem, og det bliver påtalt i nogle lidt hårde toner på mødet.
- I Danmark arbejder de fleste om dagen, og så skal man være frisk. Det er en dårlig vane at være oppe hele natten og sove om dagen, siger Flemming Sønderkjær og ser rundt på gruppen af flygtninge, der ser en anelse brødebetyngede ud.
Små opsange
Der er kommet fem familier, hvoraf størstedelen er børn. Der har været flere med før, men nogle er kommet i arbejde og kan derfor ikke være med.
Smilene har været mange, efterhånden som de er ankommet og har hilst på hinanden. Men de stivner en smule, mens Flemming Sønderkjær kommer med et par små opsange.
Som at huske at logge på e-boks og se indkaldelser. Eller at huske at have sit opholdskort på sig, så de undgår en bøde på 1000 kroner på en i forvejen ikke prangende offentlig ydelse, som mange men langt fra alle stadig modtager. Eller ikke at få hjertebanken, når politiet stopper dem.
- Det er helt nye traditioner og vaner, de skal vænne sig til. For dem er politiet jo noget farligt, nu skal de lære, at politiet er nogle, der gerne vil hjælpe dem. Hvis vi sagde tingene blidere, ville det være som at smide vand på en gås. Fra min erfaring ved jeg, at tingene skal siges lidt hårdt, og hvis jeg skal hjælpe, er de nødt til at være med på spillereglerne, siger Flemming Sønderkjær, der ikke helt vil sige det, men bliver betegnet som tovholder for flygtningegruppen af de øvrige, som er Niels Neebøl og Hanne og Henning Højen.
De vil ikke tage æren for, at flere er kommet i arbejde på bl.a. Gedsted Mejeri. I stedet glæder de sig over, at hjælpen virker.
Dansk en svær en
Sprogbarrieren er stadig ret høj, for den danske sprog ér en svær en, som alle omkring bordet bliver enige om og får et godt grin over, når de mere alvorlige ting, er overstået.
Der er ikke nogen surmulen over opsangen, for den er velment, og fire år med aktiv hjælp har skabt et tydeligt tillidsforhold i gruppen.
Forholdet er endda så godt og tonen så afslappet, at Henning Højen sagtens kan sige: "Så er I nogle fjolser" og få nogle grin tilbage, når de taler om, hvad der sker ved at misse indkaldelser til møder i e-boks.
En af de, som ikke længere får indkaldelser fra det offentlige er 29-årige Abdul Latif fra Aleppo i Syrien, som har haft arbejde i to år. Først på Danpo og nu i Aldi i Haverslev.
Han erkender, at den største barriere er sproget, men det kommer, selvom der stadig bliver talt mest arabisk derhjemme.
- Men nogle gange snakker vi også dansk, siger han lidt gebrokkent, og datteren Malaek på syv år tager over. Hun taler flydende dansk og er et eksempel på, hvor hurtigt børnene tilpasser sig sproget og alt andet.
Hun tøver ikke et sekund, når hun bliver spurgt, hvad det værste og bedste ved Danmark er.
- Rasmus Paludan er det dårligste ved Danmark. Det bedste er demokrati og menneskene og at gå i skole. Det er sjovt at få lov at lære noget, og i dag var den bedste, fordi vi allesammen skulle se film, siger Malaek med et stort smil.
Aftenens stykke kage er efterhånden ved være spist. Næste kagetjans bliver delt ud, og der bliver sagt farvel og gensyn næste onsdag.
Efter fire år har mange fortsat brug for hjælp, men flygtningegruppen giver også mulighed for at mødes med og forstå hinanden, for de kommer formentlig ikke tilbage til Syrien igen, hvis der går et par år mere.
- Børnene er blevet danske. De kan ikke huske noget som helst om Syrien, så det ville være Ming eller værre om igen, hvis man sendte dem tilbage. Mange af dem tror, de kan komme tilbage, men for børnene vil det blive meget vanskeligt, siger Flemming Sønderkjær.
Læs i næste uge beretningen om Adel Alahmads flugt fra dødstrusler og familien i Syrien til Danmark og Gedsted, hvor han i dag bor med familien og arbejder på mejeriet.


onsdag 03. juni 2020

Veteranklub vil have de gamle Veloer på gaden

En beretning om den legendariske "cykel med hjælpemotor"

onsdag 03. juni 2020

Fællessang hos de ældre på Aaglimt

Af Hanne MonradAALESTRUP: Onsdag formiddag lød der liflige toner med musik og sang på terrasserne...

onsdag 27. maj 2020

Fra politiets døgnrapport

Tre sigtelser til mand fra AalestrupAALESTRUP: En 22-årig bilist fra Aalestrup blev kl. 23 tirsdag...

onsdag 27. maj 2020

Er klar til at åbne fodterapi i Møldrup

Sanni Tøttrup Wölck er statsautoriseret fodterapeut

onsdag 27. maj 2020

Tæt X-Factor løb for Mathilde fra Aalestrup

AALESTRUP: Det foregik selvfølgelig i København, men fra sin familiebase i Aalestrup har Mathilde...

onsdag 27. maj 2020

Bryllupspavillonen i Aalestrup renoveret

Lions-medlemmer har gjort pavillonen klar

onsdag 20. maj 2020

Der bliver ingen badeture i svømmeren i Aalestrup i år

Aalestrup Idrætscenter har stadig store ønsker for friluftsbadet

onsdag 20. maj 2020

Carpe Diem i Aalestrup igen tildelt flot pris

Foreningen har fået Andelskassernes pris

onsdag 13. maj 2020

Ny forening for aktive unge er startet i Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Det er nok en forening af de mere usædvanlige, men ikke desto mindre er...

onsdag 13. maj 2020

Igen hærværk i Rosenparken

Af Hanne MonradAALESTRUP: Siden Naturbasen som ligger i Den Jydske Rosenpark i Aalestrup blev...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste