- Din lokale ugeavis

fredag 21. februar 2020

Borgerne er der, vil politikere og læger lytte?

Af: Ture Damtoft

Bekymring hos Vesthimmerlands borgere over lukning af lægevagt

De ramte borgere i Vesthimmerland fyldte både stole og trapper i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø til debatmødet om lukningen af lægevagten.

VESTHIMMERLAND: Salen var fyldt.
Som i alle stole og trappetrin fyldte. Og udenfor sad yderligere en 50-60 borgere og lyttede med til debatmødet i aftes torsdag, 20. februar i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø.
Emnet til debat: Lukningen af lægevagten.
Langt over 300 var mødt frem for at høre, hvordan de godt 6300, der sidste år benyttede lægevagten på Vesthimmerlands Sygehus i Farsø, fremover kan blive tilset af en læge udenfor almindelig åbningstid.
Stort set enige politikere
Seks politikere i panelet, to mere fra salen og et par andre interessenter som f.eks. fmd. for Ældrerådet i Vesthimmerland, Erik Stagsted, kom med hver deres korte oplæg, inden diskussionen blev åbnet for salen.
Det var nu så som så med "kortheden" fra politikerne i panelet, men de var stort set enige om tre ting. At lukningen af lægevagten nærmest er en katastrofe for Vesthimmerland, at beslutningen er blevet taget bag lukkede døre i en proces, der ikke klæder et demokrati og, at fremmødet viste med al tydelighed, at der ville have været højlydte protester, hvis lukningen var blevet sendt i høring.
Eneste undtagelse for første synspunkt var regions- og byrådsmedlem Pia Buus (K), der ville "stå på mål" for at beskytte familielægerne og gav PLO Nordjylland ret i, at den hidtigede ordning ikke længere kan lade sig gøre, fordi der er 20 pct. færre læger i forhold til 2007, da den blev indgået.
Grådighed
Det synspunkt stod hun ret alene med. PLO Nordjylland blev kritiseret af en kant af de andre fem i panelet og regionsrådsmedlem Erik Høgh Sørensen, der høstede et pænt bifald, da han oplyste, at med den nye aftale kan lægerne tjene op til 25.000 kr. for otte timers arbejde.
- Det, synes jeg, er udtryk for grådighed, udtalte han.
Det største bifald at oplægsholderne fik Erik Stagsted, der forholdte sig til praksis fra marts, hvis lægevagten lukker.
- Hvordan kommer man til og fra hospitalet? Hvis de siger: "Kan du ikke lige køre din mand herop", så siger man jo ja, selvom det er et mareridt. Og hvis ikke man kan det, så bliver man bedt om at tage en taxa - hvem har råd til en taxa til Aalborg på en alm. folkepension? Jeg havde en nabo, som ventede fem timer på at få taget et røntgenbillede og så fire timer på en læge, der skulle fortælle, hvad det viste. Det er der ingen mennesker, der hverkan kan eller skal finde sig i, sagde Erik Stagsted med eftertryk til et kæmpe bifald fra den fyldte sal.
Ikke noget resultat
Bekymringen om ventetiden var delt af stort set alle i salen. Bl.a. ergoterapeut Anja Sørensen fra Farsø.
- Jeg har familie og venner i Aalborg, som kører til Farsø for at få mindre ventetid. I Farsø har venter man måske halvanden til to timer, og med lukningen bliver ventetiden nok ikke mindre i Aalborg. Så taler de om at ville reducere tilgangen til lægevagten ved at visitere over telefonen, men der får man jo ikke hele billedet på samme måde, sagde Anja Sørensen.
Efter debatmødet blev hun efterladt med samme fornemmele som de fleste. Der var masser af forslag - forlænget åbningstid af skadestuen, visitation af "supersygeplejersker", udskydelse af lukningen af lægevagten - men ikke noget konkret resultat.
På mandag, 24. februar skal regionens Akut- og Praksisudvalg diskutere alternative løsninger - mindre end en uge før, lægevagten efter planen lukker.


onsdag 17. august 2022

50 år med stor Lions-aktivitet i Aalestrup

Klubbens første præsident var fabrikant Anton Larsen, Gedsted

onsdag 17. august 2022

Flagallé i Gedsted

Af Ture DamtoftGEDSTED: Det var en lidt overvældet Tor Berg, der forleden som den første af de nye...

onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken