fredag 21. februar 2020

Borgerne er der, vil politikere og læger lytte?

Af: Ture Damtoft

Bekymring hos Vesthimmerlands borgere over lukning af lægevagt

De ramte borgere i Vesthimmerland fyldte både stole og trapper i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø til debatmødet om lukningen af lægevagten.

VESTHIMMERLAND: Salen var fyldt.
Som i alle stole og trappetrin fyldte. Og udenfor sad yderligere en 50-60 borgere og lyttede med til debatmødet i aftes torsdag, 20. februar i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø.
Emnet til debat: Lukningen af lægevagten.
Langt over 300 var mødt frem for at høre, hvordan de godt 6300, der sidste år benyttede lægevagten på Vesthimmerlands Sygehus i Farsø, fremover kan blive tilset af en læge udenfor almindelig åbningstid.
Stort set enige politikere
Seks politikere i panelet, to mere fra salen og et par andre interessenter som f.eks. fmd. for Ældrerådet i Vesthimmerland, Erik Stagsted, kom med hver deres korte oplæg, inden diskussionen blev åbnet for salen.
Det var nu så som så med "kortheden" fra politikerne i panelet, men de var stort set enige om tre ting. At lukningen af lægevagten nærmest er en katastrofe for Vesthimmerland, at beslutningen er blevet taget bag lukkede døre i en proces, der ikke klæder et demokrati og, at fremmødet viste med al tydelighed, at der ville have været højlydte protester, hvis lukningen var blevet sendt i høring.
Eneste undtagelse for første synspunkt var regions- og byrådsmedlem Pia Buus (K), der ville "stå på mål" for at beskytte familielægerne og gav PLO Nordjylland ret i, at den hidtigede ordning ikke længere kan lade sig gøre, fordi der er 20 pct. færre læger i forhold til 2007, da den blev indgået.
Grådighed
Det synspunkt stod hun ret alene med. PLO Nordjylland blev kritiseret af en kant af de andre fem i panelet og regionsrådsmedlem Erik Høgh Sørensen, der høstede et pænt bifald, da han oplyste, at med den nye aftale kan lægerne tjene op til 25.000 kr. for otte timers arbejde.
- Det, synes jeg, er udtryk for grådighed, udtalte han.
Det største bifald at oplægsholderne fik Erik Stagsted, der forholdte sig til praksis fra marts, hvis lægevagten lukker.
- Hvordan kommer man til og fra hospitalet? Hvis de siger: "Kan du ikke lige køre din mand herop", så siger man jo ja, selvom det er et mareridt. Og hvis ikke man kan det, så bliver man bedt om at tage en taxa - hvem har råd til en taxa til Aalborg på en alm. folkepension? Jeg havde en nabo, som ventede fem timer på at få taget et røntgenbillede og så fire timer på en læge, der skulle fortælle, hvad det viste. Det er der ingen mennesker, der hverkan kan eller skal finde sig i, sagde Erik Stagsted med eftertryk til et kæmpe bifald fra den fyldte sal.
Ikke noget resultat
Bekymringen om ventetiden var delt af stort set alle i salen. Bl.a. ergoterapeut Anja Sørensen fra Farsø.
- Jeg har familie og venner i Aalborg, som kører til Farsø for at få mindre ventetid. I Farsø har venter man måske halvanden til to timer, og med lukningen bliver ventetiden nok ikke mindre i Aalborg. Så taler de om at ville reducere tilgangen til lægevagten ved at visitere over telefonen, men der får man jo ikke hele billedet på samme måde, sagde Anja Sørensen.
Efter debatmødet blev hun efterladt med samme fornemmele som de fleste. Der var masser af forslag - forlænget åbningstid af skadestuen, visitation af "supersygeplejersker", udskydelse af lukningen af lægevagten - men ikke noget konkret resultat.
På mandag, 24. februar skal regionens Akut- og Praksisudvalg diskutere alternative løsninger - mindre end en uge før, lægevagten efter planen lukker.


fredag 25. september 2020

Nu er det sikkert - skatten sættes 0,7 procent ned i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Social- og Indenrigsministeriet har her til formiddag meddelt, at Vesthimmerland...

onsdag 23. september 2020

Aalestrup fik ikke nyt menighedsråd

Indkalder til ekstraordinær valgforsamling i oktober

onsdag 23. september 2020

Spejdere i Aalestrup skruer op for friluftsliv

Oles Torp Gruppe er klar til fællesskab

tirsdag 22. september 2020

Corona status quo i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Statens Serum Institut har netop offentliggjort de seneste tal for corona tilfælde...

torsdag 17. september 2020

Corona: Ingen nye smittede i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: De nyeste tal for Statens Serum Institut viser ingen nye smittede i Vesthimmerlands...

onsdag 16. september 2020

Akvarel-udstilling på Ulbjerg Cafeteria

Af Hanne MonradULBJERG: Benny Henriksen er en kendt mand i Ulbjerg. Mangt og meget har han deltaget...

onsdag 16. september 2020

XL-Byg i Aalestrup vil udvide byggemarkedet

Lokale håndværkere gør klar til at støbe sokkel

mandag 14. september 2020

Anker ikke dom

AALESTRUP: 72-årige Orla Bertram-Nielsen fra Aalestrup anker ikke sin dom for uagtsomt manddrab.Den...

onsdag 09. september 2020

Veteraner blev hædret på national flagdag

Den nationale flagdag for Danmarks udsendte er indstiftet for at hædre de personer, der har været...

onsdag 09. september 2020

Mange tog afsked med Per i Brugsen

Af Thorkil ChristensenAALESTRUP: Forleden blev der taget afsked med brugsuddeler Per Bach Mortensen...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste