- Din lokale ugeavis

fredag 21. februar 2020

Borgerne er der, vil politikere og læger lytte?

Af: Ture Damtoft

Bekymring hos Vesthimmerlands borgere over lukning af lægevagt

De ramte borgere i Vesthimmerland fyldte både stole og trapper i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø til debatmødet om lukningen af lægevagten.

VESTHIMMERLAND: Salen var fyldt.
Som i alle stole og trappetrin fyldte. Og udenfor sad yderligere en 50-60 borgere og lyttede med til debatmødet i aftes torsdag, 20. februar i Dronning Ingrid Hallerne i Farsø.
Emnet til debat: Lukningen af lægevagten.
Langt over 300 var mødt frem for at høre, hvordan de godt 6300, der sidste år benyttede lægevagten på Vesthimmerlands Sygehus i Farsø, fremover kan blive tilset af en læge udenfor almindelig åbningstid.
Stort set enige politikere
Seks politikere i panelet, to mere fra salen og et par andre interessenter som f.eks. fmd. for Ældrerådet i Vesthimmerland, Erik Stagsted, kom med hver deres korte oplæg, inden diskussionen blev åbnet for salen.
Det var nu så som så med "kortheden" fra politikerne i panelet, men de var stort set enige om tre ting. At lukningen af lægevagten nærmest er en katastrofe for Vesthimmerland, at beslutningen er blevet taget bag lukkede døre i en proces, der ikke klæder et demokrati og, at fremmødet viste med al tydelighed, at der ville have været højlydte protester, hvis lukningen var blevet sendt i høring.
Eneste undtagelse for første synspunkt var regions- og byrådsmedlem Pia Buus (K), der ville "stå på mål" for at beskytte familielægerne og gav PLO Nordjylland ret i, at den hidtigede ordning ikke længere kan lade sig gøre, fordi der er 20 pct. færre læger i forhold til 2007, da den blev indgået.
Grådighed
Det synspunkt stod hun ret alene med. PLO Nordjylland blev kritiseret af en kant af de andre fem i panelet og regionsrådsmedlem Erik Høgh Sørensen, der høstede et pænt bifald, da han oplyste, at med den nye aftale kan lægerne tjene op til 25.000 kr. for otte timers arbejde.
- Det, synes jeg, er udtryk for grådighed, udtalte han.
Det største bifald at oplægsholderne fik Erik Stagsted, der forholdte sig til praksis fra marts, hvis lægevagten lukker.
- Hvordan kommer man til og fra hospitalet? Hvis de siger: "Kan du ikke lige køre din mand herop", så siger man jo ja, selvom det er et mareridt. Og hvis ikke man kan det, så bliver man bedt om at tage en taxa - hvem har råd til en taxa til Aalborg på en alm. folkepension? Jeg havde en nabo, som ventede fem timer på at få taget et røntgenbillede og så fire timer på en læge, der skulle fortælle, hvad det viste. Det er der ingen mennesker, der hverkan kan eller skal finde sig i, sagde Erik Stagsted med eftertryk til et kæmpe bifald fra den fyldte sal.
Ikke noget resultat
Bekymringen om ventetiden var delt af stort set alle i salen. Bl.a. ergoterapeut Anja Sørensen fra Farsø.
- Jeg har familie og venner i Aalborg, som kører til Farsø for at få mindre ventetid. I Farsø har venter man måske halvanden til to timer, og med lukningen bliver ventetiden nok ikke mindre i Aalborg. Så taler de om at ville reducere tilgangen til lægevagten ved at visitere over telefonen, men der får man jo ikke hele billedet på samme måde, sagde Anja Sørensen.
Efter debatmødet blev hun efterladt med samme fornemmele som de fleste. Der var masser af forslag - forlænget åbningstid af skadestuen, visitation af "supersygeplejersker", udskydelse af lukningen af lægevagten - men ikke noget konkret resultat.
På mandag, 24. februar skal regionens Akut- og Praksisudvalg diskutere alternative løsninger - mindre end en uge før, lægevagten efter planen lukker.


onsdag 01. februar 2023

Konservative fik ny formand

Der var genvalg til alle de øvrige poster i partiet

onsdag 01. februar 2023

Fodboldsæsonen er indledt i Hvam

Spillerne kan se frem til et træningsophold i Malaga

onsdag 25. januar 2023

Formand i Nørager holder efter otte år

André Ellegaard Jensen vil ikke sidde i dobbeltrolle

onsdag 25. januar 2023

Møldrup bys 130 år fejres med udstilling

Lokalhistorisk har fundet gamle fotos frem af byen

onsdag 18. januar 2023

Historisk tovholder efterlyses i Nørager

NØRAGER: Der skal findes ny tovholder til historien i Nørager.Gennem mere end 25 år har...

onsdag 18. januar 2023

Forrygende aften med Nytårskoncert i Aalestrup

Veloplagt Martin Brygmann og Prinsens Musikkorps

onsdag 11. januar 2023

Dobbeltjubilar fejret i Simested

Birger Frandsen fejret for 40 års jubilæum

onsdag 11. januar 2023

Brandmand i Aalestrup hædret for god indsats

"Årets Brandmand 2022" blev Emil Myrup Langgaard

onsdag 28. december 2022

65 år og 40 med økologi

Eva Bjerrum, Vesterbølle fylder 65 år torsdag 29. december. I 40 år har Eva leveret økologiske...

onsdag 28. december 2022

Elever i Fjelsø vandt i trafikkonkurrence

0. klasse på friskolen blev belønnet med en kageperson

Her udkommer Vesthimmerlands Avis: