- Din lokale ugeavis

onsdag 22. april 2020

Fornyer den trygge Hvalpsund base

Byrådet har bevilget tre mio. kr. til havnebyen med 666 indbyggere

Af Ture Damtoft

HVALPSUND: Major Lars Andresen (V) var godt tilfreds med byrådets beslutning om at bevilge tre mio. kr. til områdefornyelse i Hvalpsund.
De 1,8 mio. kr. er tilskud fra staten, og resten er bevilget af Vesthimmerlands Kommune.
Det lokale byrådsmedlem ser det som en mulighed for at skabe mere sammenhængskraft i byen.
Både ved at få inddraget så mange borgere som muligt og ved at kæde f.eks. lystbådehavnen sammen med færgehavnen.
På en solskinsrig fredag eftermiddag viser han rundt i byen og fortæller om de planer, han selv går og bejler med.
- Vi kunne kæde de to havne sammen med en strandpromenade. Mange går i forvejen turen langs stranden, men på et tidspunkt skal man op på vejen. Vi er i forvejen i gang med et kystsikringsprojekt ved Fjordvej, som risikerer at blive skyllet i havet. I samme omgang kunne man se på at etablere en sti, så man kan gå fra lystbådehavnen og hen til færgehavnen og få sig en soft-ice eller et måltid mad. Det gamle auktionshus kunne laves om til et museum og lokalhistorisk arkiv. Man kunne lave en cykelsti til camping-pladsen, udsigtsplatforme eller kunstparker på nogle tomme grunde og en jollebro for lystsejlere. Vi skal bruge den smukke natur til at udvikle noget unikt for Hvalpsund og hele området omkring byen, siger Lars Andresen.
Ret priviligerede
Selvom han er major ved Ingeniørregimentet på Skive Kaserne og dermed vant til både at give og modtage kommandoer, slår han flere gange fast, at det ikke er ham, der skal bestemme, hvordan de tre mio. kr. skal bruges.
Det vigtigste for Lars Andresen er at give borgerne i Hvalpsund en by, der både er god for dem, turisterne og erhvervslivet. Altsammen ved at følge de demokratiske spilleregler som han værdsætter højt.
Gennem sine udsendelser til Iran, Afghanistan og Sydsudan har han flere gange med egne øjne set, at de spilleregler langtfra gælder alle steder.
- Vi er ret priviligerede med vores demokratiske forhold og de generelle forhold for lokalsamfundene. Alle de steder, jeg har været udsendt, har det ikke fungeret sådan, at man har medbestemmelse, og det skal vi være rigtig glade for, siger Lars Andresen, der har været bosat i byen siden 2001 med hustruen Kirsten og deres tre børn.

Er jo vilkårene
De skulle have en tryg base, og det har Hvalpsund været. Majorens indsats for at gøre den trygge base endnu bedre er for at bidrage med noget tilbage.
Sønnen på 15 år bliver opfordret til at være med, for han en idé om at få anlagt en basketball-bane - det er blevet til en lektion i den demokratiske proces.
- Han må komme til møderne og fortælle om sit forslag ligesom alle andre, og så må han ikke blive skuffet, hvis hans projekt ikke bliver valgt. Det er jo vilkårene i et demokrati, og jeg håber selvfølgelig at både min søn og rigtig mange andre fra Hvalpsund vil komme med forslag til, hvordan vi kan gøre vores by bedre, siger Lars Andresen.
På turen gennem havnen hilser flere borgere på den tydeligvis lokalkendte politiker. De skal lige høre, hvad han tænker om kystsikringen og fiskehavnen. Og, forslaget om en jollebro bliver også nævnt. Lars Andresen er også hurtig til at indrømme, at de mange idéer han har er kommet fra samtaler med mange borgere i byen.
- Jeg har snakket med mange andre, som også vil have fornyelse men samtidig bevare vores havnemiljøs charme og unikhed. Hvalpsund er en gammel kulturby og havn med meget historie. Den kunne fortælles i det gamle auktionshus. Færgestedet er fra 1200 tallet, og Hvalpsund var engang den største fiskerihavn i Limfjorden. Nu er firmaet Muslingeriet ved at bygge og har fået noget fiskeri og erhvervsliv tilbage til byen. Den udvikling og historie kunne vi godt fortælle bedre, siger Lars Andresen.

Ranke ryggen
Igen slår han fast, at det ikke er hverken hans fortjeneste, at der er kommet penge til projektet, eller ham der skal bestemme.
- Vi er alle sammen med til at få det har land til at hænge sammen, lige fra rengøringsassistenten og opad. Jeg er stolt af Danmark, og det vi kan sammen. Man skal passe lidt på med at kippe for meget med Dannebrog og nationalfølelse og nationalisme. At staten og kommunen sammen vil investere i at gøre det bedre for de lokale borgere er udtryk for det bedste i vores samfund. Det er grund til at blive patriotisk og at ranke ryggen en ekstra gang. Nu glæder jeg mig til der bliver vedtaget nogle gode idéer og få arbejdet igang, siger Lars Andresen.


onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken

onsdag 06. juli 2022

Sommerkoncert i Aalestrup kommer igen til august

28 kunstnere har allerede sagt "ja" til at deltage

onsdag 06. juli 2022

Veteraner fejrede klubben i Aalestrup

AALESTRUP: Begyndelsen og basen er i Aalestrup.Men i weekenden bredte Aalestrup Classic Bil &...

onsdag 22. juni 2022

Akutbil i Aalestrup får plads på Åglimt

Politiker skuffet over placering ved Hvamvej

onsdag 22. juni 2022

Klar til Gedeskægsfest

GEDSTED: Selv om programmet ikke har samme omfang som tidligere år, så glæder borgerne i Gedsted...