onsdag 06. maj 2020

Mindedag for befrielsen måtte aflyses i Aalestrup

Af: Thorkil Christensen og Hanne Monrad

Måske højtidelighed på et senere tidspunkt

Maj 1945. Arne Dantoft taler på torvet. Foran ham står captain Winckelhorn, commander Hollingworth og Jens Toldstrup. (Foto: Aalestrup Lokalhistoriske Arkiv)

AALESTRUP:  4. maj for fem år siden, i 2015, havde Aalestrup Menighedsråd arrangeret en højtidelighed i Aalestrup Kirke. 

Anledningen var 70- års dagen for Danmarks befrielse. Nu er der gået fem år og 75- årsdagen skulle have været mindet med en gudstjeneste, mandag aften 4. maj. Men på grund af Corona-krisen er meget blevet aflyst, også denne aften måtte undværes.
Ligesom for fem år siden havde Aalestrup Menighedsråd indbudt til en højtidelig aften, hvor man efter besøg på udvalgte gravsteder, ville samles i kirken til gudstjeneste, hvor frihedsbudskabet skulle afspilles.
Mange husker den dejlige forårsaften i 2015, hvor man mindedes de danskere, som mistede eller risikerede livet med deres indsats i frihedskampen. Efterfølgende gik man ind i kirken, hvor alle fik udleveret et lys, som skulle stilles foran alteret og sammen med mange andre levende lys gjorde de kirkerummet ekstra flot og højtideligt. Under indgangen spillede kirkens daværende organist, Susanne Holmen, stemningsfyldt klavermusik. Som en højtidelige afslutning ringede kirkens klokker i 15 minutter, mens de forsamlede stille og højtideligt gik ud af kirken efter et meget smukt arrangement i anledning af 70 års dagen for befrielsen.
Mange havde set frem til igen i år, 4. maj, at skulle mødes til en lige så stemningsfyldt aften i kirken, hvor 75-årsdagen skulle markeres, blandt andet havde man i år fået trompetisten John Thomsen til at spille til sangene og spille et solonummer - og efter den sidste salme "Altid frejdig når du går" var alle inviteret til kaffe i Sognehuset. Men desværre måtte Aalestrup-borgerne undvære dette fine arrangement i år.
I stedet blev der lagt blomster på gravsteder på Aalestrup Kirkegård. Medlemmer af menighedsrådet, formand Lisbet Primdahl, næstformand Per Bisgaard og Knud G. Sørensen mødte op med blomster, som blev lagt på smed Arne Dantofts gravsted - naturligvis en flot buket i rød og hvide farver.  Der blev også lagt en buket blomster ved mindestenen for de allierede flyvere, der mistede livet i nærheden af Aalestrup.
- Selvom blomsterne blev lagt på de to gravsteder, skal det i lige så høj grad ses som en æresbevisning til de mange danskere, der mistede eller risikerede livet på grund af deres indsats i frihedskampen, sagde Lisbet Primdahl.

Danmark blev frit
”Lyset blev tændt og vi fik for første gang i uendelig lang tid lov til at gå til vinduerne og fortælle verden, hvor glade vi var…”
Denne fornemmelse for frihed oplevede borgerne i Aalestrup om aftenen 4. maj i 1945. Det skete straks efter meddelelsen om tyskernes kapitulering. Frihedsbudskabet bragte stor glæde, da det blev udsendt over radioen fra engelske BBC.
Det er i år 75 år siden, og der er sikkert nogle af de ældste borgere i Aalestrup, der husker de glade maj-dage i 1945, hvor Danmark igen blev frit.
Aalestrup, og flere af byens borgere, havde nemlig været dybt involveret i den danske modstandsbevægelse. Aalestrup–gruppen med smed Arne Dantoft som leder, havde gennem krigsårene udført et omfattende arbejde med bl. a. modtagelse af våben i containere, som blev nedkastet fra engelske flyvemaskiner på marker og skovområder i byens udkant.
Det var en farlig mission at hente, opbevare og fordele disse våben. Efter krigen blev Arne Dantoft hædret for sit virke – et dokument underskrevet af selveste general Dwight D. Eisenhower – USAs senere præsident- vidner om indsatsen, men de opgaver som Aalestrupgruppen udførte, skabte naturligvis stor ængstelse hos deltagernes familier. For selv om de vidste, at deres kære kæmpede for Danmark, så kunne de aldrig være sikker på, at de kom hjem fra en opgave, enten fordi der var stor risiko for at falde i tyskernes hænder eller fordi de måtte gå under jorden for ikke at blive taget til fange.
Men 4. maj om aftenen var det slut og det blev behørigt fejret i Aalestrup.
Allerede 6. maj, samledes alle de lokale aktive modstandsfolk til parade på Torvet i Aalestrup. De kom marcherende ind på St. Torv med Dannebrog i spidsen.
Få dage efter var der igen parade. Engelske pansrede køretøjer kom til Aalestrup – fra Hovedvej 13 og med retning mod St. Torv, hvor køretøjerne blev beundret af hundreder af mennesker og der var stor festivitas for de engelske soldater med taler og beværtning på Svendsens Hotel. Senere gik de sammen med de danske frihedskæmpere til Aalestrup Kirkegård for at mindes de 14 faldne Royal Air Force kammerater, som var blevet skudt ned af tyskerne i 1944, og nu var begravet på kirkegården. Siden har der hvert år været mindehøjtidelighed ved gravene med det smukke monument, med deltagelse af både engelske og polske familiemedlemmer, og officielle repræsentanter fra landenes ambassader.
Aalestrup Menighedsråd har meget fokus på det, der skete dengang, og stadig gerne vil hædre de Aalestrup-borgere, der gjorde en forskel for at sikre freden i Danmark.
- Det ville vi også gerne have gjort i år, hvor det er 75 år siden Danmark igen blev frit, siger Lisbet Primdahl, men desværre var det ikke muligt. Vi er sikre på, at der bliver mulighed for at gøre det ved en højtidelighed på et senere tidspunkt.


torsdag 17. september 2020

Corona: Ingen nye smittede i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: De nyeste tal for Statens Serum Institut viser ingen nye smittede i Vesthimmerlands...

onsdag 16. september 2020

Akvarel-udstilling på Ulbjerg Cafeteria

Af Hanne MonradULBJERG: Benny Henriksen er en kendt mand i Ulbjerg. Mangt og meget har han deltaget...

onsdag 16. september 2020

XL-Byg i Aalestrup vil udvide byggemarkedet

Lokale håndværkere gør klar til at støbe sokkel

mandag 14. september 2020

Anker ikke dom

AALESTRUP: 72-årige Orla Bertram-Nielsen fra Aalestrup anker ikke sin dom for uagtsomt manddrab.Den...

onsdag 09. september 2020

Veteraner blev hædret på national flagdag

Den nationale flagdag for Danmarks udsendte er indstiftet for at hædre de personer, der har været...

onsdag 09. september 2020

Mange tog afsked med Per i Brugsen

Af Thorkil ChristensenAALESTRUP: Forleden blev der taget afsked med brugsuddeler Per Bach Mortensen...

torsdag 03. september 2020

Dømt for uagtsomt manddrab

Tre måneders fængsel til mand fra Aalestrup

onsdag 02. september 2020

Populær TV-pige vil tale i Simested

Lene Beier holder foredrag i Østhallen 5. november

onsdag 02. september 2020

Billig varme fra Aalestrup grundet energibesparelser

AN Energi solgte overskydende energibesparelser

onsdag 26. august 2020

Pariserstemning på Torvet i Aalestrup

Af Hanne MonradAALESTRUP: I lørdags var der pariserstemning på Store Torv i Aalestrup. Galleri...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste