onsdag 06. maj 2020

Mindedag for befrielsen måtte aflyses i Aalestrup

Af: Thorkil Christensen og Hanne Monrad

Måske højtidelighed på et senere tidspunkt

Maj 1945. Arne Dantoft taler på torvet. Foran ham står captain Winckelhorn, commander Hollingworth og Jens Toldstrup. (Foto: Aalestrup Lokalhistoriske Arkiv)

AALESTRUP:  4. maj for fem år siden, i 2015, havde Aalestrup Menighedsråd arrangeret en højtidelighed i Aalestrup Kirke. 

Anledningen var 70- års dagen for Danmarks befrielse. Nu er der gået fem år og 75- årsdagen skulle have været mindet med en gudstjeneste, mandag aften 4. maj. Men på grund af Corona-krisen er meget blevet aflyst, også denne aften måtte undværes.
Ligesom for fem år siden havde Aalestrup Menighedsråd indbudt til en højtidelig aften, hvor man efter besøg på udvalgte gravsteder, ville samles i kirken til gudstjeneste, hvor frihedsbudskabet skulle afspilles.
Mange husker den dejlige forårsaften i 2015, hvor man mindedes de danskere, som mistede eller risikerede livet med deres indsats i frihedskampen. Efterfølgende gik man ind i kirken, hvor alle fik udleveret et lys, som skulle stilles foran alteret og sammen med mange andre levende lys gjorde de kirkerummet ekstra flot og højtideligt. Under indgangen spillede kirkens daværende organist, Susanne Holmen, stemningsfyldt klavermusik. Som en højtidelige afslutning ringede kirkens klokker i 15 minutter, mens de forsamlede stille og højtideligt gik ud af kirken efter et meget smukt arrangement i anledning af 70 års dagen for befrielsen.
Mange havde set frem til igen i år, 4. maj, at skulle mødes til en lige så stemningsfyldt aften i kirken, hvor 75-årsdagen skulle markeres, blandt andet havde man i år fået trompetisten John Thomsen til at spille til sangene og spille et solonummer - og efter den sidste salme "Altid frejdig når du går" var alle inviteret til kaffe i Sognehuset. Men desværre måtte Aalestrup-borgerne undvære dette fine arrangement i år.
I stedet blev der lagt blomster på gravsteder på Aalestrup Kirkegård. Medlemmer af menighedsrådet, formand Lisbet Primdahl, næstformand Per Bisgaard og Knud G. Sørensen mødte op med blomster, som blev lagt på smed Arne Dantofts gravsted - naturligvis en flot buket i rød og hvide farver.  Der blev også lagt en buket blomster ved mindestenen for de allierede flyvere, der mistede livet i nærheden af Aalestrup.
- Selvom blomsterne blev lagt på de to gravsteder, skal det i lige så høj grad ses som en æresbevisning til de mange danskere, der mistede eller risikerede livet på grund af deres indsats i frihedskampen, sagde Lisbet Primdahl.

Danmark blev frit
”Lyset blev tændt og vi fik for første gang i uendelig lang tid lov til at gå til vinduerne og fortælle verden, hvor glade vi var…”
Denne fornemmelse for frihed oplevede borgerne i Aalestrup om aftenen 4. maj i 1945. Det skete straks efter meddelelsen om tyskernes kapitulering. Frihedsbudskabet bragte stor glæde, da det blev udsendt over radioen fra engelske BBC.
Det er i år 75 år siden, og der er sikkert nogle af de ældste borgere i Aalestrup, der husker de glade maj-dage i 1945, hvor Danmark igen blev frit.
Aalestrup, og flere af byens borgere, havde nemlig været dybt involveret i den danske modstandsbevægelse. Aalestrup–gruppen med smed Arne Dantoft som leder, havde gennem krigsårene udført et omfattende arbejde med bl. a. modtagelse af våben i containere, som blev nedkastet fra engelske flyvemaskiner på marker og skovområder i byens udkant.
Det var en farlig mission at hente, opbevare og fordele disse våben. Efter krigen blev Arne Dantoft hædret for sit virke – et dokument underskrevet af selveste general Dwight D. Eisenhower – USAs senere præsident- vidner om indsatsen, men de opgaver som Aalestrupgruppen udførte, skabte naturligvis stor ængstelse hos deltagernes familier. For selv om de vidste, at deres kære kæmpede for Danmark, så kunne de aldrig være sikker på, at de kom hjem fra en opgave, enten fordi der var stor risiko for at falde i tyskernes hænder eller fordi de måtte gå under jorden for ikke at blive taget til fange.
Men 4. maj om aftenen var det slut og det blev behørigt fejret i Aalestrup.
Allerede 6. maj, samledes alle de lokale aktive modstandsfolk til parade på Torvet i Aalestrup. De kom marcherende ind på St. Torv med Dannebrog i spidsen.
Få dage efter var der igen parade. Engelske pansrede køretøjer kom til Aalestrup – fra Hovedvej 13 og med retning mod St. Torv, hvor køretøjerne blev beundret af hundreder af mennesker og der var stor festivitas for de engelske soldater med taler og beværtning på Svendsens Hotel. Senere gik de sammen med de danske frihedskæmpere til Aalestrup Kirkegård for at mindes de 14 faldne Royal Air Force kammerater, som var blevet skudt ned af tyskerne i 1944, og nu var begravet på kirkegården. Siden har der hvert år været mindehøjtidelighed ved gravene med det smukke monument, med deltagelse af både engelske og polske familiemedlemmer, og officielle repræsentanter fra landenes ambassader.
Aalestrup Menighedsråd har meget fokus på det, der skete dengang, og stadig gerne vil hædre de Aalestrup-borgere, der gjorde en forskel for at sikre freden i Danmark.
- Det ville vi også gerne have gjort i år, hvor det er 75 år siden Danmark igen blev frit, siger Lisbet Primdahl, men desværre var det ikke muligt. Vi er sikre på, at der bliver mulighed for at gøre det ved en højtidelighed på et senere tidspunkt.


onsdag 08. juli 2020

Aftenmusik ved åen i Aalestrup

Lokale musikere spiller søndag i rosenparken

onsdag 08. juli 2020

Utryghed ved den nye bro over Simested Å

Lokalpolitiker har bragt bekymringer videre

onsdag 24. juni 2020

Et tilfredsstillende år for Bio Aalestrup

Lokal "Top 10" over de mest populære film

onsdag 24. juni 2020

Mini Knaberfest er i støbeskeen

Men der bliver ikke kåret en Knaberregent i år

onsdag 17. juni 2020

35 i Østerbølle på kirkerundvisning

Af Hanne MonradØSTERBØLLE: For sjette år i træk inviterer en lang række af Vesthimmerlands...

onsdag 17. juni 2020

Liv i vandet igen i Aalestrup

Hårdt arbejde blev belønnet med glade badegæster

onsdag 10. juni 2020

Aalestrup Friluftsbad åbner igen på lørdag

AALESTRUP: I løbet af ugen bliver der igen et dejligt sommervejr og til glæde for store og små i...

onsdag 10. juni 2020

Aalestrup Naturefterskole: Nu er eleverne tilbage efter en Corona-pause

AALESTRUP: På Aalestrup Naturefterskole går livet igen sin næsten vanlige gang. Eleverne er tilbage...

onsdag 27. maj 2020

Fra politiets døgnrapport

Tre sigtelser til mand fra AalestrupAALESTRUP: En 22-årig bilist fra Aalestrup blev kl. 23 tirsdag...

onsdag 27. maj 2020

Er klar til at åbne fodterapi i Møldrup

Sanni Tøttrup Wölck er statsautoriseret fodterapeut

Arkiv

ingen nyheder i denne liste