Af Hanne Monrad
ØSTERBØLLE: For sjette år i træk inviterer en lang række af Vesthimmerlands kulturaktører i fællesskab til Kulturarvsmåned i juni.
Planlægningen i år har været markant udfordret af den usikkerhed, som den nuværende sundhedssituation undervejs har bevirket, og derfor ser Kulturarvsmåneden også en smule anderledes ud end de foregående fem år. Dog stadig med garanti for interessante og anderledes oplevelser med Vesthimmerlands kulturarv.
Traditionen tro indbyder juni til en perlerække af fælles oplevelser, men programmet i 2020 indeholder ligeledes gode idéer til spændende oplevelser på egen hånd. For hele familien og naturligvis centreret omkring de mange fortidsminder, der findes i det vesthimmerlandske.
Man kan finde inspiration til kør-selv oplevelser, tage på skattejagt i Ertebølle, oplevelsestur på De Himmerlandske Heder, kirkerundvisning i Østerbølle, åben arkæologisk udgravning på Galgehøj i Aars og solhvervsfejring i enten stenalderens storstensgrav eller på Johannes V. og Thit Jensen Museet. Hvis den åndelige føde ikke er nok, så findes der kombinationer som tilfredsstiller både ganen og hjernen, når Museet Herregården Hessel inviterer til fortællinger, snapsesmagning og kagebord, dog ikke på samme tid, mens Vitskøl Kloster har fællesspisning og historie på programmet.
Østerbølle Kirke
Onsdag, 10. juni var der rundvisning i Østerbølle kirke. Guide på turen var museumsdirektør Broder Berg. Der var mødt omkring 35 personer for at høre om kirken.
Smukt beliggende på toppen af en istidsmorænebakke, med udsigt over ådal og eng, finder man Østerbølle Kirke. Kirken er opført i middelalderen med skib og kor af kvadersten. Den har som de fleste kirker i Vesthimmerland gennemgået store forandringer med tiden.
Broder Berg fortalte lidt om kirkernes oprindelse i Danmark og kirkens udvikling fra middelalderen til i dag.
Derefter gik man en tur rundt om kirken, hvor Broder Berg fortalte om de gamle indgange – kvindedøren på nordsiden – præstedøren på sydsiden.
Desuden kunne han fortælle, at kirken i princippet stod på en skrænt ned til ådalen, hvilket har påvirket murværket, og det kunne ses på nordvæggen, som var sat om på et eller andet tidspunkt.
Inde i kirken fortalte han om alteret, både det nye og det gamle og om døbefonten som tidligere var placeret nede i kirken. Derudover kunne museumsdirektøren fortælle, at der på væggene var kalkmalerier, som var kalket over.
Alt i alt en god aften, der sluttede med en kop kaffe og en masse snak, fortæller Johan Fruergaard, Østerbølle.
Nu er målet ved at være nået i Aalestrup
Mange gæster da butikken havde udendørs åbning
Beboerforening søgte og fik et stort beløb til projektet ved søen
Opførelsen af det nye lægehus har holdt tidsplanen
I år bliver der fokus på mængden af take-away affald
Salon Askepot er flyttet til Vestergade 18
Nu kan man igen få en rask travetur sammen med andre
Af Hanne MonradAALESTRUP: På Aalestrup Realskole glæder alle sig over, at der de sidste uger igen...
Snart flytter de mange maskiner til andre gader i Aalestrup
Skolens personale "sover med støvlerne på"
ingen nyheder i denne liste