AALESTRUP: Aalestrup-Nørager Energi a.m.b.a. er på forkant når det gælder klima og miljø. Værket har i flere år været igang med forskellige tiltag, der passer godt ind i den klimaaftale som en stor del af folketingets partier har kommittet sig til, og som bl. a. indebærer at varmen skal være mere grøn. Næste skridt for Aalestrup-Nørager Energi a.m.b.a. er, at kunne tilbyde bæredygtig fjernvarme til de resterende naturgas-opvarmede boliger i Nørager.
Klimaaftalen indebærer, at det "sorte" valg af varmeforsyning skal være dyrere, og det "grønne" billigere.
Aalestrup-Nørager Energi leverede i 2019 varme til de knap 2100 forbrugere produceret med 63 pct. bark, 9 pct. savsmuld, 21 pct. solvarme og syv pct. gas.
Som følge af klimaaftalen skal olie og gasfyr udfases og udskiftes med grønne alternativer. Olie og naturgas skal ud af varmesystemet, og afløses af grøn strøm og varme. For at hjælpe dette på vej, oprettes en ny skrotningsordning til udfasning af olie- og gasfyr.
- Klimaaftalen er et forventeligt resultat af udviklingen i samfundet. Allerede i 2015, da fjernvarmetransmissionsledningen blev lagt mellem Aalestrup og Nørager, havde de fusionerende parter, Aalestrup Varme og Nørager Varmeværk, forudset den grønne produktion som det mest sandsynlige. 440 forbrugere i Nørager kom med fra start. Året efter takkede 75 ja i Simested, og i 2019 kom 140 forbrugere i Hvam med. Rørene mellem Aalestrup og Nørager er dimensioneret, så de kan forsyne hele Nørager med varme, siger driftsleder Palle Jul Pedersen hos AN Energi, som Aalestrup-Nørager Energi A.m.b.a. kaldes i det daglige.
Da politikernes energiaftale kom til verden, havde AN Energi så småt indledt en undersøgelse af, hvor mange huse i Nørager, der fortsat opvarmes med naturgas. Og inden længe kommer fasen, hvor husejerne skal spørges om de er interesseret i at skifte til levering af bæredygtig fjernvarme fra AN Energi.
- Det kræver stor tilslutning, for at sådan et projekt kan gennemføres. Der skal investeres mange penge i at lægge fjernvarmerør i gaderne, og varmeforsyningsloven siger, at sådan en investering skal hvile i sig selv. Det må ikke være de eksisterende forbrugere, der skal betale for, at andre kan få den billigere og mere miljørigtige fjernvarme, siger Palle Jul Pedersen.
Hvis der kommer tilstrækkeligt mange forhåndstilkendegivelser, skal projektet godkendes af kommunen og derefter udbydes til grave- og smedefirmaer. Der vil derfor gå mindst et, og sandsynligt flere år, inden der kan åbnes for fjernvarme i de resterende huse i Nørager.
Palle Jul Pedersen tænker dog på rettidig omhu. Gas- og olieinstallationerne i husene er ved at nå en alder hvor de trænger til udskiftning. Derfor er tidspunktet for undersøgelsen velvalgt. Installationerne bliver ikke dårlige på en gang, og nogle husejere kan have valgt en anden løsning allerede. Men det er vigtigt, at der i tiden fra nu og til der er fjernvarme til stede, ikke bliver installeret nye individuelle løsninger. Alle eksperter er nemlig eneige om, at når det kommer til bygningsopvarmning, så er løsningen kollektiv fjernvarme, der hvor det er muigt - og varmepumper, hvor der er længere mellem husene.
Karin Hasling tiltræder i Hornum og Gundersted
Men juletræet på St. Torv er fjernet efter brand
Aftale om levering til Viborg Kommune giver nye muligheder
VESTHIMMERLAND: Det seneste døgn er der konstateret seks nye tilfælde af Covid-19 i Vesthimmerlands...
Frivillige hjælper fortsat med sikkerhed ved Aalestrup Skole
Tekst: Thorkil ChristensenFoto: Martin Haubro JensenAALESTRUP: Det skal være skidt før det bliver...
Henning Als fik Fritidsprisen for sit store engagement
VESTHIMMERLAND: Man kan vel godt sige heldigvis til, at Vesthimmerland ikke er blevet pålagt...
ingen nyheder i denne liste