onsdag 29. juli 2020

Bæredygtig fjernvarme fra Aalestrup til Nørager

Af: Thorkil Christensen

Aalestrup-Nørager Energi er på forkant med klimaaftale

Solvarme udgjorde 21 pct. af energiproduktionen hos AN Energi i 2019.

AALESTRUP: Aalestrup-Nørager Energi a.m.b.a. er på forkant når det gælder klima og miljø. Værket har i flere år været igang med forskellige tiltag, der passer godt ind i den klimaaftale som en stor del af folketingets partier har kommittet sig til, og som bl. a. indebærer at varmen skal være mere grøn. Næste skridt for Aalestrup-Nørager Energi a.m.b.a. er, at kunne tilbyde bæredygtig fjernvarme til de resterende naturgas-opvarmede boliger i Nørager.
Klimaaftalen indebærer, at det "sorte" valg af varmeforsyning skal være dyrere, og det "grønne" billigere.
Aalestrup-Nørager Energi leverede i 2019  varme til de knap 2100 forbrugere  produceret med 63 pct. bark, 9 pct. savsmuld, 21 pct. solvarme og syv pct. gas.
Som følge af klimaaftalen skal olie og gasfyr udfases og udskiftes med grønne alternativer. Olie og naturgas skal ud af varmesystemet, og afløses af grøn strøm og varme. For at hjælpe dette på vej, oprettes en ny skrotningsordning til udfasning af olie- og gasfyr.
- Klimaaftalen er et forventeligt resultat af udviklingen i samfundet. Allerede i 2015, da fjernvarmetransmissionsledningen blev lagt mellem Aalestrup og Nørager, havde de fusionerende parter, Aalestrup Varme og Nørager Varmeværk,  forudset den grønne produktion som det mest sandsynlige. 440 forbrugere i Nørager kom med fra start. Året efter takkede 75 ja i Simested, og i 2019 kom 140 forbrugere i Hvam med. Rørene mellem Aalestrup og Nørager er dimensioneret, så de kan forsyne hele Nørager med varme, siger driftsleder Palle Jul Pedersen hos AN Energi, som Aalestrup-Nørager Energi A.m.b.a. kaldes i det daglige.
Da politikernes energiaftale kom til verden, havde AN Energi så småt indledt en undersøgelse af, hvor mange huse i Nørager, der fortsat opvarmes med naturgas. Og inden længe kommer fasen, hvor husejerne skal spørges om de er interesseret i at skifte til levering af bæredygtig fjernvarme fra AN Energi.
- Det kræver stor tilslutning, for at sådan et projekt kan gennemføres. Der skal investeres mange penge i at lægge fjernvarmerør i gaderne, og varmeforsyningsloven siger, at sådan en investering skal hvile i sig selv. Det må ikke være de eksisterende forbrugere, der skal betale for, at andre kan få den billigere og mere miljørigtige fjernvarme, siger Palle Jul Pedersen.
Hvis der kommer tilstrækkeligt mange forhåndstilkendegivelser, skal projektet godkendes af kommunen og derefter udbydes til grave- og smedefirmaer. Der vil derfor gå mindst et, og sandsynligt flere år, inden der kan åbnes for fjernvarme i de resterende huse i Nørager.
Palle Jul Pedersen tænker dog på rettidig omhu. Gas- og olieinstallationerne i husene er ved at nå en alder hvor de trænger til udskiftning. Derfor er tidspunktet for undersøgelsen velvalgt. Installationerne bliver ikke dårlige på en gang, og nogle husejere kan have valgt en anden løsning allerede. Men det er vigtigt, at der i tiden fra nu og til der er fjernvarme til stede, ikke bliver installeret nye individuelle løsninger. Alle eksperter er nemlig eneige om, at når det kommer til bygningsopvarmning, så er løsningen kollektiv fjernvarme, der hvor det er muigt - og varmepumper, hvor der er længere mellem husene.


onsdag 21. april 2021

Første spadestik blev taget til anden etape af læge- og sundhedshus

Af Thorkil ChristensenAALESTRUP: Der var glæde at spore i Initiativgruppen bag det kommende...

onsdag 21. april 2021

Fjelsø-elever blev lokale affaldshelte

Samlede skrald i Fjelsø, Klotrup og Vesterbølle

onsdag 14. april 2021

Første spadestik til nyt sundhedshus:

Nu er målet ved at være nået i Aalestrup

onsdag 14. april 2021

Ny boligbutik er åbnet i Aalestrup

Mange gæster da butikken havde udendørs åbning

onsdag 07. april 2021

Fjelsø har fået et madpakkehus

Beboerforening søgte og fik et stort beløb til projektet ved søen

onsdag 07. april 2021

Aalestrup-læger er klar til at flytte

Opførelsen af det nye lægehus har holdt tidsplanen

tirsdag 30. marts 2021

1312 børn vil samle affald i Vesthimmerland

I år bliver der fokus på mængden af take-away affald

tirsdag 30. marts 2021

Salon i Aalestrup ind i nye lokaler

Salon Askepot er flyttet til Vestergade 18

tirsdag 30. marts 2021

Fodslaw klar til ny sæson

Nu kan man igen få en rask travetur sammen med andre

onsdag 24. marts 2021

Glæde hos alle over igen at være tilbage på skolen

Af Hanne MonradAALESTRUP: På Aalestrup Realskole glæder alle sig over, at der de sidste uger igen...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste