onsdag 29. juli 2020

Stort besøgstal i rosenparken i Aalestrup

Af: Hanne Monrad

Bente og Tonny Westergaard fra Ribe nød blomsterne og stemningen i Rosenparken.

AALESTRUP: Den Jydske Rosenpark i Aalestrup blev indviet for 53 år siden, i juli 1967, under stor bevågenhed og festivitas. Det var daværende landbrugsminister Christian Thomsen, der foretog indvielsen af den unikke park med flotte roser.
Nogle år forinden havde tre borgere, mekaniker Ernst Hermann, blikkenslagermester Erik Nielsen og postmester Roe Hansen, fået ideen til at forandre det gamle lystanlæg i byen til en blomstrende have, og roserne skulle være dominerende.
Første år kom der 25.000 gæster for at se den enestående park. Siden da, er der blevet stor konkurrence mellem attraktioner, men i alle årene har der hvert år været et stort antal gæster i rosenparken i Aalestrup.
Mange på besøg
Mange vælger at holde ferie i Danmark i år. Det kan også mærkes på besøgsantallet i Den Jydske Rosenpark.
- Det er mange år siden, der har været så mange gæster i parken, siger gartner Jette Jensen. Det er dejligt, at folk nyder at se de mange blomster vi trods alt har, selv om der er færre roser end tidligere.
- Men til efteråret får vi en del nye roser som skal plantes fortrinsvis i pergolaen, siger Jette Jensen. Nogle trænger til at blive skiftet ud, og der kommer en del nye sorter, bl. a. "Claus Dalby" og "Prins Henrik".
Jette Jensen er alene om at passe selve parken, få timer om ugen og assisteret af en robotplæneklipper.
Vesthimmerlands Avis mødte nogle af gæsterne, blandt andre Bente og Tonny Westergaard fra Ribe, som på deres ferie i Jylland, kom omkring Rosenparken på en lidt blæsende eftermiddag. Fruen har tidligere boet på egnen og var begge imponerede over de mange flotte roser, der lige nu viser sig fra deres allerpæneste side.
– Der er så flot og hyggeligt, sagde hun.
Parret fra Ribe var også overrasket over, at der er gratis adgang til den flotte, store park.
Fri entre
Tidligere havde alle borgere i Aalestrup Kommune gratis adgang til Rosenparken, men i 2007, ved kommunesammenlægningen, mente bestyrelsen, at det ikke kunne hænge sammen økonomisk, hvis alle i Vesthimmerlands Kommune fik gratis adgang. Derfor indførtes en mindre betaling, som var ens for alle - 50 kr. for hele sæsonen. Det syntes de fleste var i orden, men nogle mente, at det stadig skulle være uden betaling for kommunens borgere.
Bestyrelsen holdt fast i beslutningen og mente, at det var nødvendigt for at kunne holde vedligeholdesstandarden. Det var kommunens opgave at lønne gartnere og medhjælpere i parken, mens roser, andre blomster, og vedligehold af den indvendige del af pavillonen skulle betales af den indtægt, der kom fra entre og forpagtningsafgift.
Mange borgere fra egnen, og gæster fra hele landet og udlandet, har været på besøg igennem årene, hvor der hvert år er officiel åbning medio juni med taler, flaghejsning og kaffe. Sæsonen varer til udgangen af september.
Aalestrups rose
I parken kan man opleve historiske, engelske, gamle og nyere roser. I anledning af parkens 40-års jubilæum i 2007 blev der formeret en rose, som blev navngivet ”Aalestrup Rosen”. Det skete hos ”Gadstrup Planteskole”, som i en årrække har leveret roser og været meget interesseret i parkens udseende. Desuden har Sonja og Carsten Jespersen fra Gadstrup ofte været på besøg for at følge med i udviklingen i rosenparken.
I 2019 skete der ændringer i Den Jydske Rosenpark. Vesthimmerlands Kommune besluttede, at der skulle spares på lønudgifterne og det har afstedkommet, at mange rosenbede blev nedlagt og erstattet af græs. Den beslutning har mange borgere kommenteret på, og man kan heller ikke - selv med god vilje - påstå, at det ikke ser anderledes ud.
Men der er stadig mange dejlige roser og anden beplantning i parken og naturen er der ikke ændret på. Rosenparken har en helt unik beliggenhed ned til Simested Ådal.
På grund af ændringerne og for at ligestille med andre parker i kommunen, har Vesthimmerlands Kommune i samråd med parkens bestyrelse vedtaget, at der fremover er fri entre for alle.
Pavillonen
Den gamle pavillon fra 1928 i Den Jydske Rosenpark, brændte i august 1986. Branden opstod ved et lynnedslag, og bygningen stod ikke til at redde. Men det blev hurtigt besluttet at pavillonen skulle genopføres og i høj grad skulle ligne den gamle, men naturligvis med nye faciliteter og en lidt anderledes og mere tidssvarende indretning.
I februar 1988 blev den nye flotte bygning indviet af daværende turistchef Jytte Kragh. Siden 1988 har forskellige forpagtere stået for aktiviteterne i pavillonen, som også har dannet en flot ramme om mange festlige begivenheder.
I februar i år tiltrådte Connie Kjellerup som forpagter. Hun fik en lidt omtumlet start på grund af Corona. Alle fester og sammenkomster blev aflyst, men Connie Kjellerup sørgede for, at der alligevel blev lidt aktivitet omkring pavillonen, blandt andet med ”Take Away” mad til rimelige priser.
Men efter den officielle åbning i juni er der igen blevet liv i pavillonen. Endnu ikke så mange fester, men tilbud, blandt andet med frokost og kagebord i juli, hvor der hver søndag har været fyldt op med det antal gæster, det er tilrådeligt at rumme i den hyggelige pavillon.
- Vi har desværre kun haft disse søndagstilbud i juni og juli, fortæller Connie Kjellerup. Resten af sæsonen er vi booket op med udsatte fester, blandt andet mange konfirmationer.
Det hele, i en skøn blanding med flotte blomster, dejlig natur og god mad, er hvert år - og heldigvis også i år - med til, at besøgende får en skøn oplevelse i Den Jydske Rosenpark i Aalestrup.


onsdag 13. januar 2021

Vikarpræst i Vesterbølle har fået fast embede

Karin Hasling tiltræder i Hornum og Gundersted

onsdag 13. januar 2021

Corona forlænger julen i Aalestrup

Men juletræet på St. Torv er fjernet efter brand

onsdag 06. januar 2021

Brugsen i Gedsted forøger omsætning

Aftale om levering til Viborg Kommune giver nye muligheder

onsdag 06. januar 2021

Corona-vaccine til Aalestrup

Beboer på Åglimt fik første vaccination tirsdag

mandag 04. januar 2021

Covid-19: Seks nye tilfælde i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Det seneste døgn er der konstateret seks nye tilfælde af Covid-19 i Vesthimmerlands...

tirsdag 29. december 2020

Forældre sørger for en sikker skolevej

Frivillige hjælper fortsat med sikkerhed ved Aalestrup Skole

tirsdag 29. december 2020

Et år i Aalestrup med forandring

Tekst: Thorkil ChristensenFoto: Martin Haubro JensenAALESTRUP: Det skal være skidt før det bliver...

onsdag 23. december 2020

Fritidsprisen gik til aktiv sportsmand i Simested

Henning Als fik Fritidsprisen for sit store engagement

onsdag 23. december 2020

En ny butik kom til byen

"Kotzmanns Eventyrhandel" har indtaget Aalestrup

fredag 11. december 2020

Covid-19: Uændret smittetryk - tre nye tilfælde i Vesthimmerland

VESTHIMMERLAND: Man kan vel godt sige heldigvis til, at Vesthimmerland ikke er blevet pålagt...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste