- Din lokale ugeavis

onsdag 10. februar 2021

Aalestrup får ikke en ambulance nu

Ambulanceberedskab i Vesthimmerland uændret

Af Ture Damtoft
AALESTRUP: Når firmaet PreMed skal overtage ambulance-kørslen i Himmerland fra 1. april 2022, vil der fortsat være to ambulancer med base i Aars og baser i Farsø og Løgstør med en ambulance hver.
Dermed er der ikke nogen ændring i antallet af ambulancer, som indgår i beredskabet i Vesthimmerlands Kommune.
Og dermed får Aalestrup, Gedsted og Hvalpsund-området ikke en ambulance tættere på borgerne, som der ellers har været ønske om i lang tid.
Regionen har beregnet, at omlægningen af ambulancedriften, som betyder at regionen selv drifter i to af fire områder, vil spare 26 mio. kr.
Hvorvidt besparelserne skal bruges til et øget serviceniveau, vil politikerne tage stilling til i løbet af foråret.
- Det har været en svær beslutning, hvor der skal tages mange hensyn. Vi har jo selvfølgelig været meget interesseret i at få det bedste tilbud, der samtidig koster skatteborgerne færrest mulige penge. Samtidig har vi også været interesseret i, at der skal skabes konkurrence på ambulancemarkedet i Danmark til gavn for patienterne på sigt. Vi har derfor valgt en kombination af offentlig og privat ambulancedrift, siger regionsrådsformand Ulla Astman (S).
Formanden for Akut- og Praksisudvalget ønsker, at de 26 mio. kr. bruges til oprettelse af flere ambulancebaser, men vil ikke give nogen garantier.
- Til marts og april tager vi fat på det med ambulance i Aalestrup. Hvor der er de længste responstider, skal vi se på, hvordan vi dækker de områder ind bedst muligt fremover. Det gælder både i Aalestrup, Gedsted, Hvalpsund men også i Jammernbugt og andre steder. De 26 millioner vi sparer, vil jeg gerne bruge på at fylde de huller med flere ambulancer i bl. a. Aalestrup, men det er jo kun mit ønske, siger Mogens Ove Madsen (S).
Det glæder Per Bisgaard (V), der er valgt til både regions- og byrådet, og som har præcist samme ønske.
- Det skal vi arbejde på. De næste tre fire måneder skal vi prøve at overbevise det øvrige regionsråd om, at vi har behov for et beredskab i området. Derfor har jeg flere gange sagt til medlemmer af akut- og praksisudvalget, at vi gerne vil have en base i området omkring Aalestrup, som vi havde indtil for nogle år siden. Vi vil gerne have en base, som også kan række ind over til Region Midtjylland. Det ville altså være en god hjælp til os, for vi er stadig et af de steder i regionen, som har de længste responstider ligesom i Hjørring og Skagen kommuner. Nogle af de penge vi bruger færre, kan måske bruges til at gøre det bedre rent beredskabsmæssigt, siger Per Bisgaard.

Samme service
Det var et lille flertal på 23 mod 18, som stemte for forslaget om opdeling i fire zoner, hvor PreMed står for driften i de to.
Herunder den sydlige del, som indbefatter Vesthimmerlands Kommune.
PreMed blev etableret i 2018 af Anders Vikke og to andre. Det har hovedkontor i Kolding, hvor kerneopgaven har været indenfor hjælpemidler.
Det er første gang, firmaet har vundet en udbudsrunde om ambulancedrift.
Direktøren i firmaet forsikrer, at service-niveauet vil være det samme som nu.
- Det vil være nøjagtigt det samme. Der er helt specifikke krav til uddannelse og efteruddannelse, og vi vil gerne rekruttere de samme folk, som kører i området nu. Det er svært at spå, om vi kan rekruttere alle, men det bliver kvalificeret arbejdskraft, og set i lyset af, at vi har haft 30 henvendelser på to dage, ser det godt ud. Der skal bruges ligeså mange folk til at bemande ambulancer og akut-biler efter overgangen, siger Anders Vikke.
Både PreMed og Region Nordjylland skal i løbet af de næste måneder ansætte personale til driften, som indtil 31. marts 2022 fortsat varetages af Falck.
Om tabet af opgaven siger Falck:
- Vi er overraskede og skuffede over, at vi ikke skal fortsætte vores ambulancedrift i Region Nordjylland. Samspillet mellem det offentlige sundhedsvæsen og private leverandører i Danmark har netop vist sin styrke under Covid-19. Derfor er det ærgerligt, at vi er blevet valgt fra efter vi har arbejdet målrettet i flere år på at give et konkurrencedygtigt bud, både hvad angår pris, kvalitet og innovation, siger adm. direktør og CEO i Falck, Jakob Riis.


onsdag 30. november 2022

En levende bymidte er et indsatsområde

Foreslår Fakta-bygningen til foreningsbrug

onsdag 30. november 2022

SFer i Gedsted ny 2. viceborgmester

GEDSTED: Byrådet i Vesthimmerlands Kommune tog forleden afsked med Theresa Berg Andersen (SF), der...

onsdag 23. november 2022

Godt, at der holdes fast i traditionerne

Knaberkongen talte ved juletræstænding i Aalestrup

onsdag 23. november 2022

Aalestrup-foreninger er klar med julehjælp

Der skal ansøges om julehjælp inden 25. november

torsdag 17. november 2022

Julebelysningen tændes i Aalestrup på søndag

Trods høje elpriser betaler kommunen for strømmen

torsdag 17. november 2022

Høj beskæftigelse giver kommunal besparelse

Et mindre forbrug på 18,5 mio. kr. i Vesthimmerland

torsdag 10. november 2022

Slagteriet i Aalestrup vigtig for kommunen

Himmerlandskød er nu officielt indviet

torsdag 10. november 2022

Fire spidskandidater i Himmerland blev valgt

Byrådsmedlem for SF får plads i Folketinget

onsdag 02. november 2022

267.500 kr. til Knæk Cancer fra Aalestrup-virksomhed

102 Fjelsø-ansatte mødte lørdag og donerede lønnen til formålet

onsdag 02. november 2022

Hver femte i Vesthimmerland stemte på Støjberg

Af Torsten Hansen VESTHIMMERLAND: Stemmerne er talt op endnu en gang i Vesthimmerland, og det har...

Her udkommer Vesthimmerlands Avis: