- Din lokale ugeavis

onsdag 17. marts 2021

Akut-udvalg foreslår sygeplejeklinik i Farsø

Af: Torsten Hansen

Skal afløse Lægevagten i Farsø med åbningstid fra 8-22 hver dag

Mogens Ove Madsen.

VESTHIMMERLAND: Akut- og Praksisudvalget i Region Nordjylland mødtes i sidste uge for at færdiggøre forslaget til afløseren for lægevagten i Farsø. Regionsrådet skal godkende forslaget 30. marts.
- Selv om det har taget lang tid, er det glædeligt, at vi nu kan se en løsning, der tager form, siger Mogens Ove Madsen (S), formand for Akut- og Praksisudvalget.
Den nuværende skadeklinik bemandes på hverdage af en sygeplejerske og en medicinstuderende. Speciallæger fra ortopædkirurgien, der varetager den planlagte aktivitet i Farsø, fungerer på hverdage som back-up. I weekender og på helligdage varetages funktionen af en sygeplejerske og en speciallæge. Desuden er der en radiograf på vagt i skadeklinikkens nuværende åbningstid.
Det nye forslag, der bygger på en budgetbeslutning fra 2020, betyder, at der oprettes en akutklinik, der skal være åben alle dage fra klokken 8 til 22. Klinikken vil primært blive besat med behandlersygeplejersker. I dagtimerne vil der være back-up fra ortopædkirurgisk afsnit på Farsø Sygehus. Og i aftentimerne fra anden ortopædkirurgisk afdeling og fra medicinsk afdeling i Hobro. Ligeledes vil der være radiografdækning i den udvidede åbningstid, så der kan tages røntgenbilleder.
- Vi forventer at kunne igangsætte klinikken senest 1. september 2021, fortsætter Mogens Ove Madsen.
Opkvalificering
Udgangspunktet for den nye model i skadeklinikken i Farsø er, at regionen opkvalificerer erfarne sygeplejersker til behandlersygeplejersker, hvormed de opnår kompetencer til at vurdere og behandle mindre skader som syning af flænger, ordinering af enkelte typer medicin og til bestilling af røntgenbilleder, blodprøver m.v.
Ud fra den nuværende aktivitet på skadeklinikken - primært gips, forstuvninger og smårifter - vurderes, at langt størstedelen af opgaverne i dag kan varetages af en behandlersygeplejerske.
- En behandlersygeplejeske skal have erfaring fra en  akutafdeling og skal desuden modtage et kursus på 60 timer - en overbygning på at have været på en akutafdeling.
Det er en slags specialisering som sygeplejeske, forklarer Mogens Ove Madsen.
Akut- og Praksisudvalget vedtog forslaget med en stemme imod. Den kom fra Pia Buus Pindstrup (K), der er imod løsningen.
Ønsker lægedækning
- Tilsyneladende er udvalget helt ligeglad med borgernes sundhed i Vesthimmerland, når et flertal i udvalget har indstillet, at der skal være sygeplejersker til stede i skadestuen i stedet for en lægebemandet skadestue, som den hidtil har været, skriver Pia Buus Pindstrup i sit  læserbrev.
- Vi har vedtaget et budget, og alle har vidst, at det ikke er muligt at lave en lægedækket klinik. Det vil koste cirka 14 mio. kr. at have en fuldt lægebemandet klinik. Det er en beregning lavet på Farsø Sygehus. Beregningen viser, hvad det koster at etablere klinikken og hvad der vil gå fra, hvis lægerne skal være til rådighed fra kl. 8 til 22, siger Mogens Ove Madsen.
Den sum er der ikke på det vedtagne budget.
Pia Buus Pindstrup har delvis svaret på finansieringen i læserbrevet.
"Hvordan jeg vil finansiere dette? Vi kan starte med at nedlægge den sygeplejeklinik, der ligger i Hobro og bruge disse penge i Farsø. På den måde sørger Hobro for det medicinske område og Farsø for det ortopædkirurgiske. Det vil give god mening", skriver Pia Buus Pindstrup.
- Jeg vil også gerne have en lægedækket klinik. Men vi må forholde os til de faktiske forhold. Godt nok er vi fire valgte i Vesthimmerland. Det er ikke nok stemmer til at gennemføre den beslutning. Kort og godt har vi et et politisk system, som vi må arbejde ud fra. Vi kan eventuelt foreslå ændringen til næste budgetrunde. Vi kan ikke gøre noget ved det nu, konstaterer Mogens Ove Madsen.
- Et andet problem er, at det rent praktisk er vanskeligt at skaffe læger nok til at dække åbningstiden kl.  8 til 22 i Farsø, siger Mogens Ove Madsen.


onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken

onsdag 06. juli 2022

Sommerkoncert i Aalestrup kommer igen til august

28 kunstnere har allerede sagt "ja" til at deltage

onsdag 06. juli 2022

Veteraner fejrede klubben i Aalestrup

AALESTRUP: Begyndelsen og basen er i Aalestrup.Men i weekenden bredte Aalestrup Classic Bil &...