- Din lokale ugeavis

onsdag 04. august 2021

Landsbyen Vesterbølle bliver levende igen

Af: Hanne Monrad

I den kommende weekend summer byen af aktivitet

Herremanden er på besøg hos høstfolkene ( arkivfoto)

VESTERBØLLE: I den kommende weekend,  7. og 8.  august, bliver der igen "Levende Landsby" i Vesterbølle. Byen sættes på den anden ende og bliver levendegjort som for 125 år siden.
Sidste år måtte dagene aflyses på grund af Corona, men i år er alle på plads til at give de gæster, der forhåbentlig også i år vil komme på besøg, en rejse tilbage i tiden.
Publikum kan opleve en anden tidsalder, hvis man begiver sig ud i byen, lørdag eller søndag.
Foreningen Levende Landsbykultur i Vesthimmerland og Vesterbølle Sogns Beboerforening, står bag det store arrangement, som er blevet en tilbagevendende tradition  første weekend i august.  I år er det 16. gang det sker  i Vesterbølle.
Der bliver stort rykind de to dage, og gæsterne vil føle sig i en tidslomme godt 100 år tilbage i tiden. Man vil opleve, hvordan livet og dagligdagen var dengang, da der blev anvendt håndkraft til arbejdet.
Vesterbølle by afspærres og de fleste beboere og andre frivillige er arbejdende statister.
Byen åbnes kl.10, hvor man allerede ved indgangen kan fornemme en anden tidsalder med de forskellige aktiviteter.
Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen vil officielt åbne høstdagene. Det foregår på Hougaarden, og borgmesteren vil sammen med høstfolkene gå i marken og arbejde. Her vil høsten blive overvåget af herremanden, som sammen med ridefogeden svinger pisken over fæstebønderne. I marken kan publikum følge med i de muntre scenarier, der udspiller sig her, blandt anden den fordrukne bonde, som senere kommer på træhesten. Hans unge kone, der skal føde midt i høsten, bliver bragt til Hougaarden.
I år er der investeret i nyt højttalersystem så publikum både på Hougaarden og i høstmarken kan høre, hvad der udspiller sig blandt høstfolkene.
Hovbønderne
Netop i år er det 125 år siden de sidste hovbønder i Danmark blev givet fri fra hoveri. Det var netop i Vesterbølle de blev frigivet idet Vesterbølle-bønderne endelig i 1844 blev enige om en handelsaftale for deres ejendomme. Man fik ejendommen til en lempelig pris mod at Vesterbølle-bønderne skulle yde ”naturalarbejde” – altså hoveri – på godset så længe sælgeren eller dennes hustru levede og var ejer af Lerkenfeld. Men hvem kunne i 1844 vide, at fru Kjeldsen ville blive en meget gammel dame?
Faktisk døde Mette Kjeldsen først 52 år senere. Bønderne var på arbejde på godset den formiddag i april 1896, hvor Mette Kjeldsens søn kom og fortalte, at hun var død, og at de derfor var frigjort fra deres forpligtelser. Men da hoveriet omsider havde fået et sluttidspunkt, valgte Vesterbølle-bønderne at gøre dagens arbejde færdigt. Så hvem ved om høstfolkene i årets udgave af Levende Landsby vælger at fejre begivenheden med et særligt optrin! – ja det må man selv komme og se.  
Mange andre aktiviteter er også på plads i år. Hele dagen vil gamle tærskeværker være i funktion på Katbakken.  Dansk fåreavl møder op med flere racer, og der vil blive klippet får i løbet af de to dage.
Bryllup i kirken
Den gamle karet, som har tilhørt justitsminister Alberti, vil lørdag være omdannet til brudekaret, idet der lørdag over middag er med til et privat bryllup i Vesterbølle. Brudeparret vil efter vielsen blive kørt fra kirken i kareten.
Det er også muligt at få en tur i den gamle karet eller de andre hestetrukne køretøjer, som kører  i gaderne non stop begge dage. Og der arrangeres guidede ture i hestevogn til det fredede område Holmen, hvor man kan høre om Vesterbølle som har fået prædikatet kulturbevaringsværdig landsby, og om de digeopdelte marker. Digerne er blandt de bedst bevarede i hele Nordeuropa. Kristian Byrialsen Nielsen, barnefødt i Vesterbølle og med stor viden om byen og egnen, vil være guide.
I løbet weekenden kan man opleve flere ældre håndværkere demonstrere deres kunnen som rebslager, trædrejer, stolefletter, knipledame, spinderske, børstenbinder og smed. Hos smeden kan børnene prøve kræfter og smede deres helt egen ting til at tage med hjem.
Et par gange i løbet af dagen, kan man opleve den gamle skole, hvor eleverne bliver undervist af den gamle stramtandede lærerinde. Der bruges tavler, skrives skråskrift og måske kommer spanskrøret og skammekrogen i brug.
Ved indgangen får alle børn ifølge med voksne udleveret en konkurrencekupon til en skattejagt i byen, og præmien kan indløses i madteltet.
Der er åben i den gamle købmandsbutik, hvor der kan købes kræmmerhuse med bolsjer, lodder til amerikansk lotteri og foreningens nye jubilæumsskrift. Der vil hele dagen dufte af friskkværnet kaffe fra den gamle kaffekværn.
Spillemandsgudstjeneste
Selv om arrangementet er over to dage, er det i høj grad det samme program, man kan opleve begge dage.
Dog er der kun gudstjeneste om søndagen, hvor det vil blive en spillemandsgudstjeneste i Vesterbølle kirke.
Kirkens indretning er speciel, idet den har hørt under Lerkenfeld Gods. Derfor er der en speciel plads til herremanden og hans familie. Kirken bliver også nævnt som Himmerlands Domkirke på grund af sin størrelse. Kirken er åben begge dage.
I Sognehuset indrettes "Cafè Madam Blå”, hvor man kan få stillet sulten og tørsten med hjemmebag direkte fra ovnen og friskbrygget kaffe.
I teltet kan der købes øl, vand, pølser, kartoffelsalat og vafler som kan nydes i et opstillet telt. Endvidere kan der købes gammeldags isvafler med is fra Gedsted Mejeri. Der vil også køre en gammel bagervogn rundt i byen, hvorfra der sælges kaffe og kage.
Der bliver udstilling af gamle familiebilleder, skole-og konfirmationsbilleder, ligesom der ved hvert hus vil være plancher, som fortæller husets historie og om  dets ejere gennem tiden.
Så Vesterbølle bliver i den grad igen levende med nostalgi for alle pengene i den kommende weekend.


onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken

onsdag 06. juli 2022

Sommerkoncert i Aalestrup kommer igen til august

28 kunstnere har allerede sagt "ja" til at deltage

onsdag 06. juli 2022

Veteraner fejrede klubben i Aalestrup

AALESTRUP: Begyndelsen og basen er i Aalestrup.Men i weekenden bredte Aalestrup Classic Bil &...