- Din lokale ugeavis

onsdag 11. august 2021

Hessel har høstdag og fejrer jubilæum

Herregården ved Hvalpsund bibeholder de gamle traditioner

Af Hanne Monrad

HVALPSUND: For nøjagtig 50 år siden, 15. august 1971, blev  den første ”rigtige” høstdag gennemført på Herregården Hessel ved Hvalpsund.
Fem år tidligere var den gamle herregård - der er bygget i middelalderen som studegård, brændt i 1700-tallet og opbygget igen - blevet solgt til Nordjyllands Amt.
Gården var meget faldefærdig, og det tog et års tid at få restaureret bygningerne, så der kunne åbnes et lille originalt landbrugsmuseum, med et væld af historier om stedet, og med den skønneste udsigt over Limfjorden.
Overskrifter fra datidens aviser med overskrifter som ”Til høst med brændevinsdunk og studeforspand”, ”Herregårdsbesøg sprængte rammerne”, og ”10.000 så hovbønder høste rugen på Hessel” fyldte meget, for dengang var der ikke så mange andre turistmål.
Det var ”Foreningen til Levendegørelse af Landsbykultur i Vesthimmerland” fra Vesterbølle, der stod for hele arrangementet. Der var karle og piger, der gik i marken for at høste rug overvåget af en streng ridefoged. Der var også dengang en karl, der måtte afstraffes på træhesten – alt det er der stadig. Ulbjerg Folkedansere gav opvisning den gang som nu, men ellers er der sket meget i de 50 år, og det skal fejres denne dag!
-I løbet af de seneste 10 år vi fået mange frivillige, som deltager i forskellige laug, fortæller lederen på Hessel, Bodil Jakobsen.
De fleste kan man møde denne dag: Køkkenpigelauget i det gamle køkken i stuehuset  uddeler smagsprøver eller vasker tøj på gårdspladsen. Mejerilauget, som uddeler smagsprøver af ost eller kærner smør. Hestegangen kører på gårdspladsen, hvor rebslageren også er. Trædrejerlauget er i den lille hestestald, smedelauget i smedjen og vævelauget på første sal i forvalterboligen. Snapselauget og Øllauget er i lunden – her er der selvfølgelig også smagsprøver. Sidst, men ikke mindst, er Karlelauget, som sammen med forskellige veterantraktorer kører og høster på dagen.
- Vi vil forsøge at samle omkring 20 selvbindere og mejetærskere. Høsten skydes i gang med en kanonsalut, for at markere dagen! Desuden kan man se det gamle tærskeværk køre, rensemaskiner, tagribber, og der bliver tærsket med plejl. Traktorvogne kører rundt i området med gæster, og i hestevognene kan man køre en lille tur. Der er flere aktiviteter som børn kan være med til, og der vil denne dag også blive karameljagt i en korncontainer, og en stor halmbog, man kan lege på.
- Selvom der ikke er bryllup, som i ”gamle dage”, har vi dog stadig herskabskørsel, der skal til ”gudstjeneste med godsejerfamilien”. Herskabet bliver hentet i fine hestetrukne kareter og kørt afsted til byen. Når de vender tilbage bliver de trakteret i den gamle lade, der er pyntet op til høstfest, siger Bodil Jakobsen.
Ved høstdagen på Hessel, vil der også være boder, hvor man kan købe lækre ting, nogle i et telt ved forvalterboligen, hvor man bl.a. kan finde norsk strik, glas, biavl og honning, hjemmelavet syltetøj, lammeskind m. m.
I år kommer der også en skærsliber, som man kan lave aftale med om at få slebet sine knive.
Andre boder har brød, korn og mel. ”Fra jord til bord” – smagsprøver, salg af mel og man kan prøve at male sit eget mel.
I løbet af dagen kan publikum opleve mange scenarier med folk klædt i gamle dragter, f. eks. i marken når der bliver høstet, og på gårdspladsen når den fordrukne karl skal en tur på "træhesten".
Søndag 15. august er i øvrigt "Herregårdenes dag" i hele Danmark.


onsdag 22. september 2021

Lokal superfan med i filmen om Kandis

Henning Hougesen, Aalestrup, har været fan siden 1993

onsdag 22. september 2021

Hovedgaden indviet med taler, sport, mad og musik

Borgere og andre interesserede mødte op i stort antal for at deltage i festen

onsdag 15. september 2021

Nye og gamle køretøjer i Fjelsø

FJELSØ: ”Træf i Fjelsø” blev igen i år en kæmpe succes. Den første onsdag i september har siden...

onsdag 15. september 2021

Aalestrups nye gader skal indvies på lørdag

Der er lagt op til en stor dag med gadeindvielse

onsdag 08. september 2021

Nanna fra Aalestrup klar med ny bog

Af Hanne MonradAALESTRUP: For knap to år siden udgav Nanna Hyldgaard Hansen en bog, hvor hun...

onsdag 08. september 2021

Kulturugen slået igang i Aalestrup

Fernisering i galleriet og optræden på Knaberscenen

onsdag 01. september 2021

Musical over Shubiduas sange på vej i Aalestrup

AALESTRUP: De fem kvinder, der siden januar har været forpagtere af pavillonen i Rosenparken i...

onsdag 01. september 2021

Hvalpsund har største musikhave i Verden

Hesselvangs Venner sørgede for stor musikoplevelse for beboerne

onsdag 18. august 2021

Første skoledag på Aalestrup Skole & SFO

Flaget var hejst da 44 nye spirer havde første skoledag

onsdag 18. august 2021

Høstdag og jubilæum med gamle traditioner

Mange mødte op for at opleve høst med de gamle maskiner