- Din lokale ugeavis

onsdag 18. august 2021

Høstdag og jubilæum med gamle traditioner

Af: Hanne Monrad

Mange mødte op for at opleve høst med de gamle maskiner

Høstfolkene er klar til at gå i marken.

HVALPSUND: Høst på gammeldags maner trækker altid en stor skare af interesserede.
Sidste års høstdag på herregårdsmuseet Hessel ved Hvalpsund blev aflyst på grund af Corona-restriktioner. Mange havde derfor set frem til, at arrangementet blev afviklet i år. Og i søndags kunne Hessel tage imod mange gæster, der valgte en tur til halvøen for at opleve de gode høsttraditioner. Dagen faldt i øvrigt sammen med den landsdækkende “Herregårdenes dag”, og da høstdagen samtidig kunne fejre 50 års jubilæum var der ekstra mange høstaktiviteter.
Mange frivillige havde været i gang for at få det hele klar til den store dag. Klokken 10 blev portene slået op, gæsterne strømmede til og blev mødt med festlig spillemandsmusik.
Leder af museet, Bodil Jakobsen, bød velkommen på den hyggelige gårdsplads.
Programmet var omfattende og man kunne møde frivillige hjælpere i flotte gamle dragter rundt om på herregården, så oplevelsen for publikum var et helt totalteater, hvor alle ”medvirkende” havde deres gøremål på hver sit område.
De gamle høstmaskiner blev behørigt efterset og beundret inden de kørte i kortege ud på marken, hvor Himmerlands Saluteringslaug lagde ud med en kanonsalut.
På den store mark kunne de teknisk interesserede opleve de gamle maskiner på nærmeste hold og se dem i arbejde. I anledning af jubilæet var der i år ekstra mange høstmaskiner, omkring 20 selvbindere og mejetærskere,
Efter høstfolkene på gårdspladsen havde fået deres redskaber efterset og godkendt, gik hele følget i marken for at indlede høstarbejdet. Publikum fulgte godt med i, hvordan de gamle redskaber blev anvendt på den rigtige måde.
Som traditionen foreskriver, var der også en genstridig bonde, der skulle en tur på "træhesten", som straf for sløset arbejde.
Overalt var der aktiviteter, og en tur med de gamle kapervogne i herregårdens smukke natur, var et trækplaster for børn og voksne.
I køkkenet var køkkenpiger i gang, og i haven og på gårdspladsen var der boder, blandt andet hvor man kunne man følge kornets vej fra mark til brød - ”Fra  jord til bord.”
Efter kornet er høstet, tærsket og malet, kan man købe det specielle Hessel mel,  eller man kunne selv male sit korn eller sin havre og tage det med hjem til bagning, eller købe brød bagt med Hessel mel. Desuden var snapse- og øllauget på plads med smagsprøver.
Overalt var der aktiviteter, hos smeden, rebslageren, i vævestuen og hos vaskekonerne på gårdspladsen.
Familien Elle
Tidligere har der i forbindelse med høstdagen, været et ”bryllup”, men i de senere år er der lavet lidt om på det ”skuespil”. I stedet er det familien Elle, der bliver afhentet i flotte gamle vogne og kørt til gudstjeneste i Hvalpsund, for derefter, lidt senere at vende tilbage og indtage kaffe i laden, hvor der var fint dækket op til høstfest.
Familien Elle residerede på Herregården ”Hessel” i flere generationer fra 1829, hvor det var Jesper Lauritsen Elle, der købte den, dengang, stærkt forfaldne hovedgård Hessel sammen med to kirker, Gjedstedbro og to fæstehuse. Det var en stor mundfuld, men ved snarrådighed, sparsommelighed og energi, hævede han lidt efter lidt det hele til en stærkt bygget, og efter den tid, veldrevet gård.
Hans Folmer Elle Jensen var den sidste ejer af Hessel, som  blev solgt til det daværende Nordjyllands Amt. Senere blev gården overtaget af Vesthimmerlands Kommune.
Det omfattende program søndag, sluttede med høstgilde med dans bag laden, hvor den flotte Louns Bredning dannede baggrund. Det kunne ikke være en smukkere og mere festlig afslutning på en lang og oplevelsesrig dag med høst og fejring af jubilæet på Herregården Hessel.


onsdag 13. oktober 2021

Fra knoglekræft til ironman...

Carpe Diem får besøg af svømmeren Gert Rune

onsdag 13. oktober 2021

Ny butik åbner på lørdag i Gedsted

Sortiment med blomster, brugskunst og keramik

onsdag 06. oktober 2021

Nytårskoncert i Aalestrup med Rasmus Bjerg igen

Fest og farver når Prinsens Musikkorps spiller nytårskoncert i Aalestrup

onsdag 06. oktober 2021

Himmerlandskød A/S fik en fornem pris igen

Hædret som "Succesvirksomhed 2021"

onsdag 29. september 2021

"Efterårets Dag" i solskin på Hessel

Traktorringridning blev en udfordring for byrådskandidater

onsdag 29. september 2021

Kamp om kronerne i Vesthimmerland

Byrådet afsætter bl. a. penge til ny cykelsti og udvidet skoletandpleje

onsdag 22. september 2021

Lokal superfan med i filmen om Kandis

Henning Hougesen, Aalestrup, har været fan siden 1993

onsdag 22. september 2021

Hovedgaden indviet med taler, sport, mad og musik

Borgere og andre interesserede mødte op i stort antal for at deltage i festen

onsdag 01. september 2021

Musical over Shubiduas sange på vej i Aalestrup

AALESTRUP: De fem kvinder, der siden januar har været forpagtere af pavillonen i Rosenparken i...

onsdag 01. september 2021

Hvalpsund har største musikhave i Verden

Hesselvangs Venner sørgede for stor musikoplevelse for beboerne