- Din lokale ugeavis

onsdag 29. december 2021

Julemandens historie fældet ned på skrift

Poul Knudsen i Aalestrup begyndte som julemand for 48 år siden

Af Thorkil Christensen
AALESTRUP: Julemanden i Aalestrup har nu fået sin historie fældet ned  på skrift. Dermed bevares fortællingen for eftertiden, idet skriftet ikke kun læses af familie og andre interesserede, men også opbevares af Det kgl. Bibliotek og Lokalhistorisk Arkiv.
Julemanden, alias Poul Kjeldahl Knudsen, har fortalt sin historie til Lisbeth Primdahl i Aalestrup. Anledningen er, at Poul Knudsen har været julemand i bl. a. Nørager og Aalestrup i knap 50 år, og har en interessant livshistorie at fortælle om at aktivt virke på egnen - og som julemand.
Poul Knudsen blev født i 1937 på ejendommen "Bakken" i Thorup ikke langt fra Simested. Det var et otte tønder land stort husmandsbrug som skulle brødføde 11 børn og forældrene - det var svært, og derfor havde faderen, Knud Knudsen, også andet arbejde at passe, bl. a. som vejmand ved Viborg Amt.
- Når det var lønningsdag, måtte min far cykle til Viborg for at hente sin løn. Det var en barsk tilværelse, men vi fik mad på bordet hver dag, og det var jo bare sådan, det var dengang, fortæller Poul Knudsen om sin barndom.

Sæsonarbejder
En julemand er jo i sagens natur "sæsonarbejder". Sådan er det også for Poul Knudsen, der efter skolegangen i den daværende Thorup Skole aldrig fik nogen uddannelse. Men han fik arbejde i tørvemosen i Ømark blandet de såkaldte "tørvebisser" som drak sig fulde når der var gravet en million tørv. Poul Knudsen kom fra et missionshjem, og slap for at deltage i fuldskaben.
Senere blev han ansat hos Regner Stensgaard i Stenild, og blev efter værnepligten ved flyvevåbnet løsarbejder på Thorup Maskinstation. Her var han ansat i 23 år og arbejdede bl. a. med udkørsel af ammoniak, som ikke var helt ufarligt.
Julemanden blev gift med Jonna i 1963. Parret overtog det Knudsenske barndomshjem og fik tre piger. I tre år ledede Poul Knudsen gymnastik for drenge og mænd, og var på flere måder aktiv i idrætslivet. Bl. a. var han med i arbejdet omkring sammenlægningen af idrætsforeningerne i Hvam, Hvilsom og Simested til Kvik. I 25 år var han også aktiv i Hjemmeværnet og blev tildelt Dronningens Fortjenstmedalje. Og i 25 år har han samlet ind til kræftens Bekæmpelse.

Pedel i Simested
I 1980 blev Poul Knudsen pedel på Simested Skole og var her i 20 år. Bagefter blev han pedel i ungdomsskolen, underviste og kørte de unge hjem i bus.
Jonna og Poul Knudsen flyttede til Aalestrup i 2008. I 2014 etablerede Poul Knudsen "Det grønne Hold" med henblik på at holde byen ren og pæn. Samme år blev han i øvrigt udnævnt til Knaberkonge.
Tjansen som julemand skete egentlig på opfordring fra hustruen. Parret havde ingen bil og skulle uddele juledekorationer i Simested for spejderne, så Jonna Knudsen sagde "kan du ikke trække i et julemandskostume og gå med rundt i byen med dekorationerne på en trillebør".
Herefter greb juleriet om sig. Poul Knudsen blev julemand i Nørager og senere i Aalestrup, Aars, Hobro og Viborg. Et år havde han fem julearrangementer mellem jul og nytår.
I Nørager har Poul Knudsen været julemand i 48 år, i de senere år sammen med "Musiknissen", pensioneret tandlæge Hans Troest, der spiller julens sange på sin harmonika.
Rudolf, julemandens trofaste rensdyr, er også med. Rudolf blev skabt af en kreativ pige, Susanne, der arbejdede i juniorklubben i Aalestrup. Der blev lavet et rensdyrhoved, som blev sat fast på Poul Knudsens havetraktor og forsynet med en rød cykellygte som Rudolfs' røde tud...
11. december blev Poul Knudsen 84 år og håber at have kræfter og helbred til to år mere som julemand, så det bliver til et 50 års jubilæum.
Det er det aktive liv der holder Poul Knudsen i sving, og som han siger:
- Hvis man vil bevare sin ungdom, skal man bare anlægge et stort hvidt skæg og gå rundt og dele gaver ud!


onsdag 19. januar 2022

Interessant fortælling om Simested Bro

Gammel beretning om Simested Bro er med i de lokale arkivers årsskrift

onsdag 19. januar 2022

Forbrugere brænder sig ikke på fjernvarmeregning

Af Torsten HansenAALESTRUP: Fjernvarmeforbrugerne i Aalestrup, Nørager, Simested og Hvam skal ikke...

torsdag 13. januar 2022

Uheld og for høj fart ved Aalestrup

Politiet havde to ting at berette om i deres døgnrapport fra Aalestrup. Det første var et uheld i...

onsdag 12. januar 2022

Et helt eventyrligt rykind i Aalestrup

Formand har et ønske om udstykning af flere byggegrunde

onsdag 12. januar 2022

Bilhus i Aalestrup har haft VW i 50 år

Et 50 års jubilæum er ikke almindelig i branchen

onsdag 05. januar 2022

Fugle, frøer og insekter skal pryde det nye lægehus

Fire lokale fotografer står bag en række billeder af lokale dyr

onsdag 05. januar 2022

Det nye slagteri i Aalestrup skyder i vejret

Opførelsen af ”Slagteriet Midgård” ved ringvejen går planmæssigt

onsdag 29. december 2021

Julemandens historie fældet ned på skrift

Poul Knudsen i Aalestrup begyndte som julemand for 48 år siden

onsdag 29. december 2021

Travlhed med test i Aalestrup

Forventer lange køer for at få en kviktest inden nytårsfesten

mandag 27. december 2021

Alvorligt uheld ved Gedsted

Af Torsten HansenGEDSTED: Anden juledag, 26. december skete et alvorligt færdselsuheld på Østergade...