- Din lokale ugeavis

onsdag 23. marts 2022

Aalestrup får akutbil til oktober, men hvor?

Af: Ture Damtoft

Vesthimmerland har et højt antal tilfælde af apopleksi - derfor ny akutbil

Senest til oktober vil der være en døgnbemandet akutbil i den sydlige del af Vesthimmerland. Foto: Niels Aage Skovbo.

VESTHIMMERLAND: I 2021 blev 101 borgere i Vesthimmerland ramt af et stroke - også kendt som apopleksi. Et tal der ligger langt fra gennemsnittet i de nordjyske kommuner og svarer til, at der skulle have været omkring 600 tilfælde i Aalborg Kommune. Det korrekte tal var 384.
Tallene peger på, at borgerne i Vesthimmerland er mere usunde end i andre nordjyske kommuner - og det bakkes op af en undersøgelse fra 2017, der grundigt drejede skig om nordjydernes helbredstilstand.
- I 2017 havde Vesthimmerland ikke flere rygere end de øvrige nordjyske kommuner, og vores borgere havde ikke et højere højrisikoforbrug af alkohol. Derimod havde vi en større andel af overvægtige og flere, der er fysisk inaktive. Der er dog ingen tvivl om, at sandsynligheden for forekomsten af stroke vil kunne reduceres - både i Vesthimmerland og andre kommuner, hvis borgernes sundhedstilstand på disse parametre forbedres. Der kommer en ny sundhedsprofil med opdaterede data den 31. marts. Her vil vi kunne konstatere, om vi har forværret eller forbedret sundhedstilstanden siden 2017. Vi er i Vesthimmerlands Kommune naturligvis optagede af, at hjælpe vores borgere til en bedre sundhedstilstand. Sundhedscenter Vesthimmerland har en række tilbud, der tilbyder hjælp til ændring af sundhedsvaner, herunder rygestop, ændring af kost- og motionsvaner, samtale om alkohol og kursus for borgere med hjertesygdom, siger sundhedsdirektør Anne Krøjer.
Reaktionstiden
Når man får et stroke er reaktionstiden afgørende.
Jo længere tid inden behandling, jo større bliver følgerne og i værste fald dør borgeren.
Derfor er responstiden for ambulancer afgørende, og det har det knebet med i den sydlige del af Vesthimmerland. Det skal placeringen af en døgnbemandet akutbil i Aalestrup rette op på.
Region Nordjylland, der er ansvarlig for ambulancernes responstider, vedtog inden valget i november, at der skulle stationeres en akutbil i Vesthimmerland.
- Akutbilen forventes placeret i Aalestrup og kan øge den tryghed, man har behov for som borger, i forhold til at der kommer professionel hjælp frem, når skaden er sket. Derfor glæder vi os naturligvis over, at akutbilen kommer, siger Anne Krøjer.
Hun peger igen på de mange tilbud, som kommunen tilbyder for at gøre noget ved sit eget helbred og forebygge en lang række livsstilssygdomme og alvorlig sygdom - men i sidste ende er det op til borgerne selv at hælde lidt mindre på tallerkenen eller i glasset og få løbeskoene på.
- Vi gør en hel del fra kommunens side for at understøtte en bedre sundhedsadfærd og forebygge følgesygdomme, før de overhovedet bliver en realitet. Udover målrettede sundhedstilbud, har Vesthimmerland et meget veludbygget net af idrætsfaciliteter, som giver rige muligheder for fysisk aktivitet. Men det må erkendes, at initiativ, motivation og vedholdenhed også skal komme fra vores borgere selv, når sundhedsvaner skal ændres, siger Anne Krøjer.


onsdag 01. februar 2023

Konservative fik ny formand

Der var genvalg til alle de øvrige poster i partiet

onsdag 01. februar 2023

Fodboldsæsonen er indledt i Hvam

Spillerne kan se frem til et træningsophold i Malaga

onsdag 25. januar 2023

Formand i Nørager holder efter otte år

André Ellegaard Jensen vil ikke sidde i dobbeltrolle

onsdag 25. januar 2023

Møldrup bys 130 år fejres med udstilling

Lokalhistorisk har fundet gamle fotos frem af byen

onsdag 18. januar 2023

Historisk tovholder efterlyses i Nørager

NØRAGER: Der skal findes ny tovholder til historien i Nørager.Gennem mere end 25 år har...

onsdag 18. januar 2023

Forrygende aften med Nytårskoncert i Aalestrup

Veloplagt Martin Brygmann og Prinsens Musikkorps

onsdag 11. januar 2023

Dobbeltjubilar fejret i Simested

Birger Frandsen fejret for 40 års jubilæum

onsdag 11. januar 2023

Brandmand i Aalestrup hædret for god indsats

"Årets Brandmand 2022" blev Emil Myrup Langgaard

onsdag 28. december 2022

65 år og 40 med økologi

Eva Bjerrum, Vesterbølle fylder 65 år torsdag 29. december. I 40 år har Eva leveret økologiske...

onsdag 28. december 2022

Elever i Fjelsø vandt i trafikkonkurrence

0. klasse på friskolen blev belønnet med en kageperson

Her udkommer Vesthimmerlands Avis: