- Din lokale ugeavis

onsdag 23. marts 2022

Aalestrup får akutbil til oktober, men hvor?

Af: Ture Damtoft

Vesthimmerland har et højt antal tilfælde af apopleksi - derfor ny akutbil

Senest til oktober vil der være en døgnbemandet akutbil i den sydlige del af Vesthimmerland. Foto: Niels Aage Skovbo.

VESTHIMMERLAND: I 2021 blev 101 borgere i Vesthimmerland ramt af et stroke - også kendt som apopleksi. Et tal der ligger langt fra gennemsnittet i de nordjyske kommuner og svarer til, at der skulle have været omkring 600 tilfælde i Aalborg Kommune. Det korrekte tal var 384.
Tallene peger på, at borgerne i Vesthimmerland er mere usunde end i andre nordjyske kommuner - og det bakkes op af en undersøgelse fra 2017, der grundigt drejede skig om nordjydernes helbredstilstand.
- I 2017 havde Vesthimmerland ikke flere rygere end de øvrige nordjyske kommuner, og vores borgere havde ikke et højere højrisikoforbrug af alkohol. Derimod havde vi en større andel af overvægtige og flere, der er fysisk inaktive. Der er dog ingen tvivl om, at sandsynligheden for forekomsten af stroke vil kunne reduceres - både i Vesthimmerland og andre kommuner, hvis borgernes sundhedstilstand på disse parametre forbedres. Der kommer en ny sundhedsprofil med opdaterede data den 31. marts. Her vil vi kunne konstatere, om vi har forværret eller forbedret sundhedstilstanden siden 2017. Vi er i Vesthimmerlands Kommune naturligvis optagede af, at hjælpe vores borgere til en bedre sundhedstilstand. Sundhedscenter Vesthimmerland har en række tilbud, der tilbyder hjælp til ændring af sundhedsvaner, herunder rygestop, ændring af kost- og motionsvaner, samtale om alkohol og kursus for borgere med hjertesygdom, siger sundhedsdirektør Anne Krøjer.
Reaktionstiden
Når man får et stroke er reaktionstiden afgørende.
Jo længere tid inden behandling, jo større bliver følgerne og i værste fald dør borgeren.
Derfor er responstiden for ambulancer afgørende, og det har det knebet med i den sydlige del af Vesthimmerland. Det skal placeringen af en døgnbemandet akutbil i Aalestrup rette op på.
Region Nordjylland, der er ansvarlig for ambulancernes responstider, vedtog inden valget i november, at der skulle stationeres en akutbil i Vesthimmerland.
- Akutbilen forventes placeret i Aalestrup og kan øge den tryghed, man har behov for som borger, i forhold til at der kommer professionel hjælp frem, når skaden er sket. Derfor glæder vi os naturligvis over, at akutbilen kommer, siger Anne Krøjer.
Hun peger igen på de mange tilbud, som kommunen tilbyder for at gøre noget ved sit eget helbred og forebygge en lang række livsstilssygdomme og alvorlig sygdom - men i sidste ende er det op til borgerne selv at hælde lidt mindre på tallerkenen eller i glasset og få løbeskoene på.
- Vi gør en hel del fra kommunens side for at understøtte en bedre sundhedsadfærd og forebygge følgesygdomme, før de overhovedet bliver en realitet. Udover målrettede sundhedstilbud, har Vesthimmerland et meget veludbygget net af idrætsfaciliteter, som giver rige muligheder for fysisk aktivitet. Men det må erkendes, at initiativ, motivation og vedholdenhed også skal komme fra vores borgere selv, når sundhedsvaner skal ændres, siger Anne Krøjer.


onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken

onsdag 06. juli 2022

Sommerkoncert i Aalestrup kommer igen til august

28 kunstnere har allerede sagt "ja" til at deltage

onsdag 06. juli 2022

Veteraner fejrede klubben i Aalestrup

AALESTRUP: Begyndelsen og basen er i Aalestrup.Men i weekenden bredte Aalestrup Classic Bil &...