- Din lokale ugeavis

mandag 11. april 2022

AN Energi forventer ikke store prishop

Varmeværket i Aalestrup får flere forbrugere og udvider i Nørager

Af Torsten Hansen
AALESTRUP: Der var beroligende ord fra bestyrelsesformand Søren Hestbæk, AN Energi, Aalestrup, da varmeværket holdt generalforsamling i Hvam.
- På alle måder, må man sige, at varmepriser og energipriser er kommet på alles læber i den seneste tid. Der går næsten ikke en dag, uden at man hører om naturgas- og elprisernes himmelflugt. Først betød manglede vand i de svenske og norske elve, at elprisen røg i helt vejret i efteråret. Samtidigt har en kombination af, at der her i Nordeuropa var meget koldt forrige vinter, et koldt forår i 2021 og sammenholdt med en meget varm sommer i Sydeuropa, betydet et kraftigt forøget gasforbrug, så gaslagrene i hele Europa nu er på et minimum. Allerede det betød, at gaspriserne steg meget meget kraftigt. Og den seneste måneds tid udvikling i Rusland og Ukraine, og den usikkerhed det har medført på gasleverancerne derfra, har blot betydet, at prisstigningerne bare er forsat og priserne på naturgas har nu nået et historisk højt niveau, indledte Søren Hestbæk sin beretning.
Efter den noget dystre indledning tændte han et lille lys.
- Hvad betyder det så for os? Heldigvis ikke så meget, svarede han sig selv.
Tre-årige kontrakter
Varmeværket i Aalestrup er heldigvis ikke afhængigt af gas og olie. Produktionen ligger hovedsagelig på affaldstræ.
- Vi har heldigvis formået at forhandle os til priser på vores brændsel – primært bark og savsmuld - med moderate stigninger på kun omkring en til to procent om året de kommende år. Vi får stadigvæk langt størstedelen af vores brændsel fra Rold Skov- og Nørrelund Savværker, og har indtil videre lykkedes med at kunne forhandle brændslet hjem på tre-årige kontrakter, med forskudt løbetid, så vi ikke er så sårbare for eventuelle større udsving i prisen, understregede Søren Hestbæk.
- Så umiddelbart ser jeg ikke for mig, at vi på den korte bane bliver ramt af de skrækprisstigninger, vi hører andre steder fra, beroligede han.
Trods det  skal cirka 1500 forbrugere betale en ekstraopkrævning på i alt 2,1 mio. kroner, mens 595 forbrugere skal have 379.000 kr. tilbage.
Men meget af det handler ikke om prisstigninger. Der er derimod tale om et større varmeforbrug på grund af de udendørs temperaturer.
Flere forbrugere
- Sidste år fik vi etableret fjernvarme i Linalyst i Nørager – godt halvdelen af husene i området er koblet på, samtidig med etablering af rørene i vejen. Der er samlet kommet 26 nye forbrugere til i Nørager sidste år, og jeg er sikker på, at flere er på vej, sagde Søren Hestbæk.
- Her i sommer og efteråret skal vi rulle fjernvarmen ud til den nye udstykning Torsdal. Vi har også i Nørager fået henvendelse fra Torsvang. Her skal vi ud og stemme dørklokker. Hvis der er tilstrækkelig med opbakning, vil vi sikkert allerede i løbet af næste år kunne tilbyde fjernvarme til disse ejendomme også, fortsatte Søren Hestbæk.
Industrien
- Vi arbejder også lige nu med eventuel varmeforsyning af det sydlige industriområde i Nørager.  Vores rådgivere er i gang med at lave beregninger og vurderinger, som også nemt kan munde ud i, at der etableres fjernvarmeforsyning inden for de nærmeste par år. Men som altid er det vigtigt, at vi får så mange med som muligt fra starten – det gør det meget nemmere at vise og få sammenhæng i projekterne, når de skal godkendes. Men det er klart, at de usikre og vildt stigende gaspriser lige nu, er med til at gøre fjernvarme endnu mere attraktiv, sagde Søren Hestbæk.


onsdag 18. maj 2022

Skulptur i Aalestrup har holdt flyttedag

Ud af hi og er nu placeret på Sundhedstorvet

onsdag 18. maj 2022

Veteranbil-træf til Knaberfesten i år

Åbent træf for alle bag Aalestrup Idrætscenter

onsdag 11. maj 2022

Stor børneaktivitet til årets Knaberfest

Hop Hans' hopppeland afløser tivolipark i år

onsdag 11. maj 2022

Bålhytte antændt i Aalestrup

Af Ture DamtoftAALESTRUP: For tredje gang er der begået hærværk omkring shelterpladsen ved...

onsdag 04. maj 2022

Blotter i Borgergade

AALESTRUP: Der stod en mand og vippede med sin penis.Sådan beskriver politiet den anmeldelse om...

onsdag 04. maj 2022

130 lagde vejen omkring læge- og sundhedshuset

Regionsrådsformand blev imponeret i Aalestrup

onsdag 04. maj 2022

"Kys og kør"-anlæg i Aalestrup godkendt

AALESTRUP: Trafikafviklingen ved Aalestrup Skole bliver løbende forbedret. I 2018 og 2019 blev der...

onsdag 27. april 2022

Knaberfesten holdes igen efter to års pause

Men der er mange udfordringer inden byfesten igen holdes

onsdag 27. april 2022

Det umulige er lykkedes i Aalestrup

Af Thorkil ChristensenAALESTRUP: Det som længe så ud til at være en umulighed er nu lykkedes i...

onsdag 23. marts 2022

Aalestrup får akutbil til oktober, men hvor?

Vesthimmerland har et højt antal tilfælde af apopleksi - derfor ny akutbil