- Din lokale ugeavis

onsdag 15. februar 2023

Mathias fra Møldrup er Danmarks bedste

Klejnsmeden vil ud og se Verden

Af Ture Damtoft
MØLDRUP: Mathias Rosendahl Jørgensen fra Møldrup er Danmarks bedste klejnsmed.
En titel han vandt lørdag 4. februar efter et par intense dage til DM i Skills 2023 - det store årlige Danmarksmesterskab for erhvervsuddannelserne.
DM i Skills blev i år afholdt i Fredericia hvor op mod 60.000 besøgte messen, og hvor Mathias repræsenterede Nordjylland men først og fremmest Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser.
Han indtog sin drejebænk foran et stort publikum, og i konkurrence med fem andre klejnsmede skulle han fremstille en vekselvarmer på 20 timer.
- Vi fik at vide, det er den sværeste opgave, der har været til DM i Skills, siger Mathias Rosendal Jørgensen, og det falder helt i tråd med DM i Skills' egen udmelding, at opgaven i klejnsmed kategorien var sværere end de forrige år med opgaver indenfor skærebrænde, svejsning, bore, bukke og opmærkning.
En opgave der kræver stærk teoretisk forståelse og praktisk kunnen - evner klejnsmeden fra Møldrup har vist i flere omgange og igen i Fredericia.
- Jeg brugte 19 af de 20 timer på at lave vekselvarmeren, og den sidste time på at slå svejsegnister af og give den en gang med en stålbørste, så den stod flot ud pudset, siger Mathias Rosendahl Jørgensen, der syntes godt om stemningen blandt konkurrenterne.
- Vi hjalp hinanden. Hvis der var en, som lige skulle have hjælp til at løfte en plade eller få en klemmetang sat på, så gav man lige en hånd med. Det var fedt, at vi var sammen om det, siger han.
Pavestolte forældre
Lykønskningerne er væltet ind.
Det kan alt sammen virke overvældene, når man går fra bare at holde sig i baggrunden og fokusere på det faglige til at være Danmarksmester. Men han har fundet ro i sin nye virkelighed, og glæder sig blot over den store interesse og opbakning han har mødt.  
- Mine forældre er pavestolte. De sagde, de aldrig har tvivlet på mig. Der er så mange, som har sagt tillykke og godt gået, lyder det roligt og fattet fra vinderen, der kun er lidt overrasket over at tage sejren.
- I regionsmesterskaberne kom jeg også på førstepladsen, men jeg er en lille smule overrasket over at vinde. Jeg har altid får et at vide, jeg var god, og vidste jeg var god. Det får jeg tit at vide ud på arbejdet, at det ser godt ud, det jeg laver, og at jeg er engageret i det. Det betyder meget, at du har lysten og gå på modet til at lære, siger Mathias Rosendahl Jørgensen.
Det har ikke altid ligget i kortene, at Mathias skulle blive klejnsmed. Han begyndte med et ønske om at være industritekniker, men de mange timer foran computeren havde ikke hans interesse. Derefter var han i praktik som VVSer i en uge, inden han blev opfordret til at uddanne sig til smed.
- Det har været det helt rigtige. Det er fedt, at du begynder med at få en tegning, laver produktet og så er ude hos kunden, og se dem blive glade for det, du har lavet, siger Mathias Rosendahl Jørgensen, der er på 3. hovedforløb og skal til svendeprøve til september.
Faglærer Rasmus Heileman, der har undervist Mathias på både 1. og 2. hovedforløb på HEG og også stolt over sin elev.
- Jeg har gennem hele hans læretid kunne se et kæmpe potentiale i Mathias, der både udmærker sig teoretisk og praktisk. Han går til en hver opgave med en god indstilling og et godt mind-set. Derfor overraskede det mig heller ikke, da han først vandt skolemesterskabet, derefter regionsmesterskabet og nu DM i Skills. Jeg og mine kollegaer, er alle utroligt stolte af ham og spændte på at følge hans videre færd inden for feltet. Vi ønsker ham alt det bedste, når engang han er færdig på HEG og skal ud og finde sin drøm i erhvervslivet, siger Rasmus Heileman.
Brede muligheder
Den fremtid ligger muligvis ikke i Danmark om to-tre år, men Mathias håber at kunne repræsentere Danmark ved EM eller VM i skills, det kræver dog nogle specialkurser.
- Vi har en meget bred uddannelse i Danmark, og i andre lande er det enten svejsning eller pladearbejde. Men det kunne være fedt at lære noget mere og kunne specialisere sig mere. Når jeg er færdig med uddannelsen, vil jeg nok gerne fortsætte hos TA Stål et år eller to. Jeg skal lige falde til ro i faget, men jeg vil gerne ud og rejse med mit fag. Ud og lave vindmøller eller noget andet of-shore. Eller blive montør et eller andet sted i Verden. Ud og se hvordan det er at være smed ude i den store verden, bruge den brede uddannelse vi har i Danmark og så komme ud og opleve andre lande og møde nye mennesker og kulturer, siger Mathias Rosendahl Jørgensen, som et perfekt eksempel på de brede muligheder en erhvervsuddannelse giver.
Han er tilbage på skolebænken i Aars, hvor han tirsdag 28. februar bliver fejret af elever og personale og med besøg fra borgmester Per Bach Laursen.
onsdag 22. marts 2023

De små fra Aalestrup med i kæmpe kor

Af Ture DamtoftAALESTRUP: De kom fra hele Vesthimmerland og også Aalestrup og Gedsted - de næsten...

onsdag 22. marts 2023

Et aktivt sportsligt år i Aalestrup Idrætsforening

Basketball-afdelingen havde 50 procent fremgang

onsdag 15. marts 2023

Aalestrup Outlet lukker

Af Hanne MonradAALESTRUP: Butikken ”Din Lokale Outlet” i Vestergade i  Aalestrup, har meldt...

onsdag 15. marts 2023

Kulturuge sluttede med maner

Kulturprisen blev i år tildelt Hessels Venners Laug

onsdag 08. marts 2023

Mr. Nordic var på besøg i Aalestrup

Bertel Haarder samlede en fyldt sal i Sognehuset

onsdag 08. marts 2023

Stor "ulykke" som øvelse i Aalestrup

Op mod 150 personer deltager i øvelsen

onsdag 01. marts 2023

Tidligere turistchef bliver egnens ny erhvervschef

Anna Oosterhof tiltræder mandag, 3. april som ny erhvervschef

onsdag 01. marts 2023

Thorup-firma tager ged med på dyrskue

THORUP: Ligesom landbrugene bliver landbrugsmaskinerne også  større og større. Noget som Emil...

onsdag 11. januar 2023

Dobbeltjubilar fejret i Simested

Birger Frandsen fejret for 40 års jubilæum

onsdag 11. januar 2023

Brandmand i Aalestrup hædret for god indsats

"Årets Brandmand 2022" blev Emil Myrup Langgaard

Her udkommer Vesthimmerlands Avis: