fredag 14. januar 2011

Kommunen gik i nettet

Af: Thorkil Christensen

En stor oprydning venter i Aalestrup

Dyngerne af fiskenet skæmmer nu på tredje år indkørselen til Aalestrup fra Nordre Ringvej. Ejeren,

AALESTRUP: Det der en overgang så ud til at blive en kæmpesucces i Aalestrup
er nu endt som en konkurs. Og Vesthimmerlands Kommune, der har været særdeles langmodig omkring en aftale om oprydning er nu for alvor havnet i nettet.
Virksomheden Frandsen WSC i den tidligere møbelfabrik på hjørnet af Bakkegaardsvej og Testrupvej i Aalestrup er gået konkurs. Virksomheden er kendt for sine bjerge af brugte fiskenet ved indkørselen til Aalestrup - fiskenet, der efter de flestes mening absolut ikke pryder i gadebilledet, og som længe har været en torn i øjet på både Aalestrups indbyggere, det lokale foreningsliv
og myndighederne. Med konkursen er det kommunen og det investeringsselskab, der ejer grund og bygning, der hænger på oprydningsopgaven.
Og det var lige, hvad mange borgere frygtede, da man allerede i 2008 gjorde opmærksom på det uhensigtsmæssige i de store ophobninger af net ved indkørselen til byen, som meget direkte af nogle borgere blev kaldt for noget svineri.
Vesthimmerlands Kommune gik ind i sagen. Man lovede, at der ville blive
fundet en løsning, så ejeren, fabrikant Johan Frandsen, også kunne få tid til at fjerne dyngerne af net. Kommunen ønskede ikke at spænde ben for en lokal virksomhed, men stillede på den anden side krav om, at der blev ryddet op. Og at det skete inden en bestemt dato. Men der skete kun meget lidt, og dyngerne af fiskenet voksede og voksede.
Udover fiskenet af plastik indeholder dyngerne metal - stålwirer og blylodder.
Frandsen WSC arbejdede i genindvindingsbranchen, og fabrikant Johan Frandsen havde konstrueret en maskine, som kunne skille net og metaller til genbrug. Det så lovende ud - Johan Frandsens opfindelse gav genlyd i
genbrugs- og miljøkredse og blev omtalt i mange aviser og fagblade - en overgang var der på det nærmeste glæde blandt lokalbefolkningen over, at virksomheden så ud til at kunne blive til noget rigtig stort.
Men alarmklokkerne havde allerede ringet. I nabobyen Nørager havde Johan
Frandsen nemlig også samlet dynger af fiskenet i en periode før han kom til Aalestrup. Det var også på lejet grund, og her havde han tilsyneladende
bare forladt stedet og lod fiskenet være fiskenet.
På trods af advarselslamperne blev Johan Frandsens virke og opfindelse i Aalestrup kaldt for banebrydende i genbrugsbranchen, og han gav i flere medier udtryk for, at systemet skulle og kunne udbredes på hele jordkloden. Det drejede sig om neddeling og genanvendelse. Efter næsten fire års udvikling tog
Johan Frandsen i sommeren 2009 hul på sin første årsproduktion af genbrugsplast fra brugte danske fiskenet.
Det banebrydende var, at samfundet kunne slippe for at deponere titusinder af tons brugte fiskenet, samtidig med, at genbrugsplast voldsomt reducerer olieforbruget i forhold til fremstilling af ny plast.
Sagen er nu havnet på borgmester Knud Kristensens skrivebord på rådhuset
i Aars.

- Vi har forsøgt at imødekomme fabrikant Johan Frandsens udsættelsesforklaringer. Men fra først til sidst har der været tale om urigtige oplysninger. Intet har holdt vand, og det er meget beskæmmende. Idegrundlaget så fantastisk ud, men der var intet i det.
Så kontant lyder det fra borgmester Knud Kristensen, Vesthimmerlands Kommune, efter Frandsens WSCs konkurs, og han slår samtidig fast, at nu skal nettene fjernes.
Med konkursen er opgaven med fjernelse af nettene blevet en opgave for kommunen og ejeren af bygning og grund, tidligere ejendomsmægler i Aalestrup, Frank Kristensen, som i dag bor i København.
- Vi har haft et møde om sagen og prøver nu at finde ud af, hvordan opgaven bedst kan løses, siger borgmester Knud Kristensen.

Borgmesteren peger på tre muligheder: Der kan laves et beskæftigelsesprojekt så grunden ryddes. Stål og bly kan sorteres fra og sælges, og plasten kan brændes på varmeværket. Endelig kan den samlede mængde af brugte fiskenet udskibes til Sverige.
Løsningen med udskibning til Sverige vil efter borgmesterens bedømmelse koste ca. 2,5 mio. kr. Derfor hælder han måske mere til, at der laves et beskæftigelsesprojekt - så der kommer nogle i arbejde og indtægter i kassen fra salg af stål og plast.
- Nu ser vi på det. Vi vil og skal have noget gjort, for vi vil ikke længere acceptere at nettene ligger og skæmmer indkørselen til Aalestrup by. Vi har sat folk på opgaven med at finde den mest økonomiske og mest effektive løsning, siger Knud Kristensen og oplyser, at det sker i samarbejde med grundens ejer Frank Kristensen.
Vesthimmerlands Avis har forgæves forsøgt at få en udtalelse fra fabrikant Johan Frandsen.


onsdag 15. august 2018

20 år på Hotel Simested Kro

Af Hanne Monrad SIMESTED: Lis og John Hansen kom sammen med familien til Simested i 1998, hvor de...

onsdag 15. august 2018

Festlig skolestart for 19 nye elever i Gedsted

Eleverne vil bl. a. blive undervist i girafsprog

onsdag 08. august 2018

Fjelsø er klar til at holde sportsfest

Af Hanne Monrad FJELSØ: Tidligere har man i Fjelsø afholdt det årlige motionsløb ”Kløverløbet”...

onsdag 08. august 2018

Aalestrups mål om 3000 indbyggere stadig muligt

Nye initiativer gør byen mere interessant for tilflyttere

onsdag 01. august 2018

Vesterbølle bliver igen levende

Af Hanne Monrad VESTERBØLLE: I den kommende weekend er der igen i år totalteater i Vesterbølle,...

onsdag 01. august 2018

En ny gang "Aftenmusik ved åen" i Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Så er de to lidt ”skøre” musikanter Lars Refsgaard og Ejner Noe igen...

onsdag 25. juli 2018

Sliktyve brød ind to gange i Rosenparken

AALESTRUP: Alarmen gik to gange i Jyske Rosenparken i Aalestrup natten til onsdag, 25. juli. Første...

onsdag 25. juli 2018

"Den Gamle Foderstof" i Gedsted er klar til åbning

GEDSTED: Hele sommeren er der blevet arbejdet på højtryk i sidebygningen ved Gedsted Mejeri. Det er...

onsdag 25. juli 2018

Revlingefest for alle – store som små

MØLDRUP: Revlingefesten i er i gang. Som altid står uge 30 i festlighedernes tegn i Møldrup. ...

onsdag 25. juli 2018

Aalestrup by blev ”født” for 125 år siden

Da jernbanen fra Hobro og Viborg kom til Aalestrup fik den stor betydning for byens udvikling

Arkiv

ingen nyheder i denne liste