- Din lokale ugeavis

fredag 04. februar 2011

Lær at træne kat og hund i Hvilsom

Helle Lenschow tilbyder fælles træning

Nemo, som firmaet er opkaldt efter, dækker på kommando.

HVILSOM: Adfærdsrådgiver Helle Lenschow åbner virksomheden NEMO med base på Hannerupvej 248 i Hvilsom.
Herfra formidler hun viden og træningsmetoder til hunde- og katteejere i hele Danmark, og for første gang nogensinde kan danske katteejere nu træne deres katte på hold sammen med andre.
- Jeg får rigtig mange spørgsmål om kattetræningen. Folk er nysgerrige og meget skeptiske, de tror simpelthen ikke, at katte kan trænes, siger Helle Lenschow, der er uddannet ved Etologisk Institut og lige nu gør det sidste år af i alt fire års uddannelse færdig ved Hund & Træning.
- Jeg plejer at sige, at hvis din kat har en rygrad, et nervesystem og en hjerne, så kan den naturligvis lære og drage erfaringer. Hvis katte ikke kunne lære, så kunne katte ikke overleve, og når de kan lære. Så kan du lære dem noget også. I for eksempel USA er det helt normalt at træne katte på hold som hunde, men da de danske katteejere lige skal vænne sig til muligheden, har jeg valgt at lave holdtræningen for katte på en anderledes måde end den måde mine hunde-hold kører, fortsætter Helle Lenschow.
Hun har et bredt netværk af træner-kolleger i Danmark og udlandet – herunder mange kattetrænere i USA – og hun fornyer hele tiden sin viden. Selv har hun trænet katte siden starten af 2004 og hunde siden starten af 2007.
Kattens status er for lav
Katteholdene foregår som delvis fjernundervisning. De varer typisk otte uger, og deltagerne mødes tre gange i forløbet og arbejder med et hold katte i disse kattes eget hjem. Helle Lenschow har været rundt i Danmark og finde katteejere, der gerne stiller deres katte til rådighed for træningen, så holdene kan sådan set startes op i hele Danmark, hvis der er deltagere nok i området.
- Fjernundervisningen og det faktum, at du ikke skal komme med din egen kat, tager for det første hensyn til kattens tarv – katte bryder sig ikke om fremmede steder – og for det andet, så udelukker det ikke nogle fra at deltage. Også hvis du ingen kat har selv, kan du deltage. Du skal bare låne en kat af en nabo og arbejde med den derhjemme, siger Helle Lenschow, der håber, at rigtig mange katteejere vil bakke op om dette helt nye initiativ for katte i Danmark. Der ligger nemlig en alvor bag konceptet.
- Jeg har valgt at arbejde med katte, fordi katten har en utrolig lav status i Danmark. Det er det mest udbredte kæledyr i antal, men katten har for eksempel ikke engang sin egen lov, der beskytter den. Ved at lære folk at katte er meget mere end sig selv nærmest og forsyne ejerne med opdateret viden om katten, vil kattens status stige, og det trænger den gevaldigt til. I Middelalderen brændte vi katte på bål, og på mange måder brænder vi stadig katte på bål i Danmark i dag – i overført betydning rent statusmæssigt, siger Helle Lenschow.
Ifølge hende kan alle lære at træne katte – og hunde. At træne dyr er ikke en kunst – det handler om at have de rette redskaber og øve sig sammen med en uddannet træner. NEMO tilbyder også enetimer for både katte- og hundeejere, hvor Helle Lenschow kommer til ejeren og arbejder individuelt med denne og dyret i hjemmet.
Selv har Helle Lenschow lige nu fire lånehunde af forskellige racer, og hun har også altid haft katte. Der går i skrivende stund fem styk i huset i Hvilsom. De er naturligvis alle trænede, og den ene har endda gennemført - og bestået - en lydighedsprøve beregnet for hunde.
Muskelhunde får eget hold
Helle Lenschow arbejder med den metode, som kaldes klikkertræning både, når hun træner katte og hunde. Det er en positiv metode, hvor dyret selv er en aktiv medspiller i dens egen indlæring og modtager belønning for veludført arbejde. Selv tager Helle Lenschow afstand fra overdreven brug af straf.
- Hvis du skal træne et dyr, så skal du træne det med respekt. En hund har ingen glæde af at lære at sætte sig ned på kommando – det er ejeren, der ønsker, at hunden skal lære det, mens hundens liv sådan set var fint nok uden at kunne dette. Derfor er du i mine øjne forpligtet til at arbejde med dit dyr på en respektfuld måde, og at straffe dyr, så de gør det, du siger de skal, af frygt, er helt unødvendigt, siger Helle Lenschow, der i stedet lære dyret, at det kan betale sig at samarbejde.
- Der findes hunderacer, som har ry for ikke at kunne trænes, men naturligvis kan de det. Alle hunde kan lære, og jeg har endnu ikke arbejdet med en race, som ikke kunne trænes, siger Helle Lenschow, hvis hovedformål med NEMO er at formidle viden til hunde- og katteejere, så de er rustede til selv at forebygge problemadfærd og kender til netop deres dyrs behov og adfærd.
NEMO tilbyder derfor kurser om hunde og katte, foredrag, holdtræning og hjemmekonsultationer/adfærdsbehandlinger af hunde og katte.
Da Helle Lenschow har adfærdsbehandlet katte og hunde siden starten af 2007 har hun en bred erfaringsbase at trække på, når hun står foran et dyr med et adfærdsproblem. Samtidig er Helle Lenschow lige nu ved at skrive en bog om, hvordan du løser adfærdsproblemer ved katte ved hjælp af træning.
Udover kattekurserne tilbyder NEMO lige nu tre hold for hunde, som starter så snart vejret er lidt bedre. Det er et klikkerhold for begyndere, et klikkerhold for hvalpe fra 8 uger og endelig et klikkerhold specielt for de såkaldte muskel- eller listehunde.
- Jeg mener, at ejere af muskelhunde bør have lige adgang til at træne deres hund på hold som andre, og i øvrigt løser det ingenting at udelukke disse hundetyper fra træning. Muskelhunde er derfor velkomne hos mig, men kun på hold specielt for dem, siger Helle Lenschow.
- Fordelen ved at lave et hold specielt for muskelhunde er også, at ejerne af disse hunde på denne måde møder ligesindede i andre ejere af samme racer. Der kan derfor udveksles erfaring og holdet kan målrettes disse hunderacer 100 procent.
Hundeholdene finder sted i Hvilsom ved Hobro, og de starter op så snart der er nok tilmeldte.
På sigt har NEMO planer om at oprette specielle hold for børn og hunde samt børn og katte.
- Børnene er den fremtidige generation af kæledyrsejere. Jo før de får lært gode vaner, jo bedre kan de senere håndtere opgaven og være ansvarlige ejere, siger Helle Lenschow, hvis hjemmeside løbende opdateres med nyheder inden for både katte og hunde.


onsdag 10. august 2022

"Musik for alle" trak mange i rosenparken

Ni lokale orkestre og grupper sang og spillede

onsdag 10. august 2022

Leen blev svinget og høsten kom i hus

Store planer med Hougaarden, der bl. a. skal have nyt tag

onsdag 03. august 2022

Folk i Møldrup har savnet at feste

Overskuddet uddeles til byens foreninger efter festen

onsdag 03. august 2022

Der er fortsat lang kø til Borgerservice

Samme antal henvendelser i første halvår som i hele 2021

onsdag 27. juli 2022

Stor lokal opbakning og penge til ny sti i Hvam

Ildsjæle troede næsten ikke deres egne øjne, da de så mail fra Landdistriktsudvalget

onsdag 27. juli 2022

Fjerde affaldsbeholder på vej i Vesthimmerland

Madaffald og drikkevarekartoner skal også sorteres

onsdag 20. juli 2022

Møldrup gør klar til stor jubilæumsbyfest

Traktortræk fredag, 30. juli forventes at blive stort

onsdag 20. juli 2022

Lige nu står roserne i fuldt flor i Aalestrup

Nu kommer der mange besøgende i rosenparken

onsdag 06. juli 2022

Sommerkoncert i Aalestrup kommer igen til august

28 kunstnere har allerede sagt "ja" til at deltage

onsdag 06. juli 2022

Veteraner fejrede klubben i Aalestrup

AALESTRUP: Begyndelsen og basen er i Aalestrup.Men i weekenden bredte Aalestrup Classic Bil &...