fredag 18. februar 2011

Spøgelsesfabrik rives ned

Af: Thorkil Christensen

Boligforening har købt Sidelmann Jakobsens fabrik

Fra møbelfabrikant Otto Sidelmann Jakobsens storhedstid i Aalestrup. Billedet er formentlig fra 1950erne. Parken ses til højre i biledet.

AALESTRUP: ”Spøgelsesfabrikken” i Aalestrup, den tidligere Sidelmann Jacobsens Møbelfabrik i Borgergade, er solgt og skal i fremtiden anvendes til boligformål.
Vesthimmerlands Kommune har i et par år været ejer af den tidligere møbelfabrik, som efterhånden var i så faldefærdig en stand, at man måtte afspærre området, så legende børn ikke kom til skade. Kommunen har solgt fabrikskomplekset til Boligforeningen Nørrevang, som for kort tid fusionerede med Aars Boligforening, og planen er, at ”spøgelsesfabrikken” skal væltes og grunden ryddes, så der kan opføres nye boliger på arealet.
”Spøgelsesfabrikken” i Aalestrup havde sin storhedstid tilbage i 1950erne, da møbelindustrien for alvor blomstrede i byen. Otto Sidelmann Jacobsens Møbelfabrik var særdeles anerkendt for sin gode kvalitet indenfor polstermøbler, og virksomheden og familien havde en række gode år, ligesom mange af byens borgere fik deres udkomme ved beskæftigelse på fabrikken. I 1960erne blev møbelstilen imidlertid ændret i de danske hjem, og det kunne mærkes hos Sidelmann Jacobsen, som nogle år senere måtte lukke.
Allerede i 1930erne blev
der ofret meget på forholdene omkring fabrikken.
Der blev f. eks. anlagt en stor park nordøst for direktørboligen og møbelfabrikken, og her blev der i 1938 etableret en imponerende vandkunst. Kunstneren Niels Hansen Jacobsen blev bedt om at lave en fontæne til møbelfabrikant Oluf Sidelmann Jakobsens have.
 Landskabsarkitekt Johannes Skovborg stod for anlæggelsen. Vandkunsten, der var inspireret af den lille havfrue på Langelinie i København blev mange år senere solgt til en ukendt køber på en auktion, og var efter hvad Vesthimmerlands Avis erfarer, i en periode opmagasineret i Vejen.
Fabrikant Harald Horn, Aalestrup, købte senere fabriksbygningerne og havde i en periode produktion af arkitektlamper her. Desuden opførte Harald Horn en villa i en del af parken.
Møbelfabrikken var også i en periode hjemsted for køkkeninventarvirksomheden UnoForm. Det var før UnoForm etablerede sig i en ny fabrik ved Bjergegaardsvej.
Den gule direktørbolig til Sidelmann Jakobsens Møbelfabrik blev for nogle år siden afhændet til kunsthandler Børge Præstholm som anvendte den til forretning og privatbeboelse.
I 2010 blev villaen på ny solgt, denne gang til Tanja Thomsen og Bent Sørensen, som i øjeblikket er i gang med en stor renovering af boligen. Men de tomme, faldefærdige produktionsbygninger fra den tidligere møbelfabrik ligger stadig ”i baghaven”.
Med boligforeningens køb er der dog sandsynlighed for, at der snart bliver ryddet op i området og bygget nyt.


onsdag 29. juli 2020

Sommerens sidste solnedgangskoncert

onsdag 29. juli 2020

Stort besøgstal i rosenparken i Aalestrup

AALESTRUP: Den Jydske Rosenpark i Aalestrup blev indviet for 53 år siden, i juli 1967, under stor...

onsdag 29. juli 2020

Bæredygtig fjernvarme fra Aalestrup til Nørager

Aalestrup-Nørager Energi er på forkant med klimaaftale

onsdag 22. juli 2020

Forstander blev godt modtaget i Aalestrup

Svend Hansen tiltræder på naturefterskolen 1. august

onsdag 22. juli 2020

Fællessang og fortælling i Hvam

HVAM: Omkring 70 børn og voksne fra nær og fjern deltog fredag aften,  17. juli i fællessang...

onsdag 22. juli 2020

Nye muligheder for gå-ture i Aalestrup

Borgerforslag om kortlægning af stier bliver nu ført ud i livet

onsdag 15. juli 2020

Gedsted Mejeri slap billigt fra indbrud

GEDSTED: Der skal en ny nøddør og måske mere sikring til på Gedsted Mejeri.Det mener medejer Mike...

onsdag 15. juli 2020

Færgen Mary i Hvalpsund binder kommuner sammen

Gratis overfart i juli har givet travlhed på overfarten til Sundsøre

onsdag 15. juli 2020

Aftenmusik i Aalestrup

AALESTRUP: "Aftenmusik ved åen" i Aalestrup blev til aftenmusik under bøgen.De to lokale...

onsdag 08. juli 2020

Utryghed ved den nye bro over Simested Å

Lokalpolitiker har bragt bekymringer videre

Arkiv

ingen nyheder i denne liste