torsdag 26. maj 2011

Lokale brandmænd med i stor øvelse

Af: Valdus Jensen

Katastrofeøvelse blev en succes

Brandmandskabet fra Aalestrup lagde skum ud.

VESTHIMMERLAND: Der blev slået ”katastrofealarm” i henhold til politiets actioncard for dette og relevante myndigheder blev informeret og rekvireret, da to fly ramte  ind i hinanden i luftrummet over Vesthimmerland.
Det ene fly var et passagerfly, og det andet er et jagerfly. Passagerflyet nødlandede på Vesthimmerlands Flyveplads, mens jagerflyet crasher i og omkring Krogstrupvej 50 med en pilot hængende i faldskærm fra silo.  Her var der også udslip af Hydrazin fra jagerflyet, brand i maskinhus med div. oplag, skadet og savnede personer samt et solo trafikuheld på Krogstrupvej med fastklemte personer.
På og i omegnen af flyvepladsen var stumper af passagerflyet faldet ned. Der manglede omkring 25 passagerer, hvoraf nogle blev  lokaliseret i skovområdet op til flyvepladsen.
Flere bygninger herunder en hangar på flyvepladsen er beskadiget og der er brand i flere lokaler. Der er spredt vragdele over området og flere personer er fastklemte under bygningsdele.
En tankvogn med brændstof er i brand, den er blevet ramt af flystumper under optankning på pladsen. En bil er forulykket på Aggersundvej, da chaufføren i virakken mistede herredømmet over køretøjet – i bilen er flere fastklemte.
Godt samarbejde
Heldigvis var ovennævnte kun scenariet for den store fællesøvelse ”Tordenskjold” som tirsdag aften i sidste uge løb af stabelen.
Formålet var på manuelt  og leder niveau at træne viden og færdigheder inden for brand-, redning og CBRN området på flere forskellige skadesteder ved en større hændelse - både ved almindelige og mere komplekse redningsopgaver.
På forhånd var kun ganske få personer vidende om, at der kun var tale om en øvelse. Men selv om det kun var en øvelse, gik alle - både redningsfolk, læger, politi og statister - op i det med stor professionalisme, hvilket gjorde øvelsen meget realistisk.
For en udenforstående, som deres udsendte, så det lidt kaotisk og uoverskueligt ud, men der var system i indsatsen, som blev ledet fra en kommandocentral af en repræsentant fra beredskabet, politiet og lægerne. Dog varede det lidt, inden der blev sprøjtet vand på den brændende tankbil. Der var også lidt problemer med materiel nok i Krogstrup, idet hovedparten var kaldt til flyvepladsen, men sådan vil det også være i en rigtig situation.
De ”sårede” gjorde også deres til, at redningsfolkene blev testet til det yderste, idet de spillede deres roller utrolig godt.
For nogle af de mest sårede, som kom med helikopteren, blev det til en ekstra oplevelse, idet de fik en rundtur i helikopteren over Aars og Hornum.
Alle med på idéen
Bag planlægningen af øvelsen stod Beredskab Vesthimmerland, og primus motor var beredskabsinspektør Klavs Bojsen. Han udtrykker efter øvelsen stor tilfredshed glæde over forløbet.
- Det er altid svært at få et en så stor øvelse sat sammen, så den bliver så realistisk som mulig. Men vi fik hurtigt et godt samarbejde i stand med de andreparter, som var med på idéen fra starten. Blandt andet leverede flyvevåbnet den attrap af en flykabine, der blev brugt, siger Klavs Bojsen.
Der var også en ret stor tilfredshed hos de medvirkende efter øvelsen. De gav alle udtryk for, at de havde lært noget, og samarbejdet havde fungeret godt.
- Hver enhed fik udleveret et skema, hvori de kan komme med deres respons. På den måde håber vi, at der kan komme en samlet overblik over hvad der måske kan forbedres og rettes, slutter Klavs Bojsen.


onsdag 08. august 2018

Fjelsø er klar til at holde sportsfest

Af Hanne Monrad FJELSØ: Tidligere har man i Fjelsø afholdt det årlige motionsløb ”Kløverløbet”...

onsdag 08. august 2018

Aalestrups mål om 3000 indbyggere stadig muligt

Nye initiativer gør byen mere interessant for tilflyttere

onsdag 01. august 2018

Vesterbølle bliver igen levende

Af Hanne Monrad VESTERBØLLE: I den kommende weekend er der igen i år totalteater i Vesterbølle,...

onsdag 01. august 2018

En ny gang "Aftenmusik ved åen" i Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Så er de to lidt ”skøre” musikanter Lars Refsgaard og Ejner Noe igen...

onsdag 25. juli 2018

Sliktyve brød ind to gange i Rosenparken

AALESTRUP: Alarmen gik to gange i Jyske Rosenparken i Aalestrup natten til onsdag, 25. juli. Første...

onsdag 25. juli 2018

"Den Gamle Foderstof" i Gedsted er klar til åbning

GEDSTED: Hele sommeren er der blevet arbejdet på højtryk i sidebygningen ved Gedsted Mejeri. Det er...

onsdag 25. juli 2018

Revlingefest for alle – store som små

MØLDRUP: Revlingefesten i er i gang. Som altid står uge 30 i festlighedernes tegn i Møldrup. ...

onsdag 25. juli 2018

Aalestrup by blev ”født” for 125 år siden

Da jernbanen fra Hobro og Viborg kom til Aalestrup fik den stor betydning for byens udvikling

onsdag 18. juli 2018

Nu 100 medarbejdere hos Treco i Aalestrup

AALESTRUP: Maskinfabrikken Treco i Aalestrup har godt gang i produktionen. Her i sommer har de haft...

onsdag 18. juli 2018

Et unikt museum i Aalestrup

AALESTRUP: Den herskabelige og smukke villa, der i 1921 blev opført som direktørbolig for...

Arkiv

ingen nyheder i denne liste