- Din lokale ugeavis

onsdag 31. august 2011

30 år med økologi

Eva Bjerrum er bondekone i Vesterbølle

Eva Bjerrum har været bondekone i Vesterbølle i 30 år.

VESTERBØLLE: I 30 år har bondekonen i Vesterbølle, Eva Bjerrum, frydet og glædet sig over de fantastiske grønsager fra Drivhusets marker.
De mange grønsager bliver bragt til kunder i Himmerland mellem Viborg og Aalborg hver onsdag og udbringningssystemet startede i 1982 da der pludselig kom en stor høst.
Det startede et spinkelt landbrug i en meget forfalden landejendom i Vesterbølle. Ideerne var at bringe en naturlig balance i jordens dyrkning. Samtidig var Drivhuset medinitiativtager til at starte  LØJ, Landsforeningen  for Økologisk Landbrug.
Det var svære tider i begyndelsen, ingen vand i brønden, centralvarmeanlægget frostsprængt og en markvej, der var meget blød.
- For 30 år siden kom vi, fire unge, håbefulde mennesker, til dette sted og gik straks i gang med at dyrke jorden, som havde ligget brak i 8 år. Jorden var aldrig blevet sprøjtet, så det var optimalt. Dette sted har nu udviklet sig til et sted med megen aktivitet. Vi har gartneri med et alsidigt udvalg af grøntsager, en gårdbutik, et industrikøkken med mad ud af huset og produktion af vegetariske færdigretter samt en cafe, som har åbent for spisning første fredag om måneden og til specielle lejligheder. Desuden laver vi kurser i vegetarisk madlavning, yoga og meditation, siger Eva Bjerrum.
I den kommende weekend inviterer Drivhuset sammen med andre økologiske gårde til økologisk høstmarked i Vesterbølle. Den bæredygtige grønne bølge finder indpas i de store butikskæder og EU har lavet et Øko-logo, så økologien er ved at blive en del af et dansk kulturmønster, der kan sikre vor natur i en ordentlig stand. I dag er dansk økologi den eneste garanti mod gensplejsning, giftstoffer og  hormoner.
Drivhuset byder på en speciel smagsoplevelse med åben cafe. Eva vil styre Cafeen, hvorfra der vil blive serveret kaffe, the og saftevand, og der kan man også købe friskbagt kage og  varm og kold mad fra Drivhusets økologiske køkken.
Eva Bjerrum vil søndag klokken eftermiddag fortælle, hvordan markerne dyrkes, ukrudtet holdes nede og hvad man kan gøre for at holde jorden levende. Sidst men ikke mindst vil der være rundvisning i gartneriet, hvor vi vil fortælle om den økologiske dyrkningsform.
Der vil være smagsprøver på de økologiske oste fra Thise Mejeri.  Derudover vil det selvfølgelig være muligt at købe økologiske grønsager fra Drivhuset gartneri, handle kolonialvarer hos Drivhusets grønne købmand og hente middagen dybfrossen med hjem fra Det grønne Køkkens mange dybfrosne færdigretter.
De økologiske brød og boller bagt af Aurions helt specielle mel vil også optræde som smagsprøver. Til høstdagen vil cafeen have frokost, kaffe og kage, vi vil høste et stort udvalg af grønsager, vi vil bage brød, som der vil være smagsprøver på m.m.
Mette fra KOogKO vil vise og sælge økologisk tøj. Foreningen for bevarelse af landsbykulturen i Vesthimmerland vil være her for at høste kartofler på gammeldags vis, og det vil være muligt at få en snak med dem om, hvordan det var dengang, der ikke var noget, der hed sprøjtemidler.
Foreningen Landsbykulturen i Vesthimmerland vil tage kartofler op og høste havren, med gamle skånsomme redskaber og med hesteforspand demonstrere, hvordan man gjorde, da landbruget var skånsomt ved naturen.
Drivhusets ny aktiviteter er yogakurser med vegetarmad, madlavningskurser, hvor kursisterne lærer hvordan man kan lave rødbedebøffer, så børnene kan lide at spise dem.


onsdag 01. december 2021

"Vennepunktet" klar til julefest

GEDSTED: På fredag i næste uge kommer julen for alvor til Gedsted. Byens borgere ved, at når...

onsdag 01. december 2021

Spadestik til stort byggeri i Aalestrup

Atriumbyggeri med 16 lejligheder i Vestergade

onsdag 17. november 2021

Julebelysningen tændes i Aalestrup på søndag

Og det nye lysnet over St. Torv er klar

onsdag 17. november 2021

Julemessen i Aalestrup Idrætscenter er aflyst

For andet år i træk må Aalestrup Handel & Erhverv aflyse messen

onsdag 10. november 2021

Lis Haugaard, Testrup hædret med Roseprisen

AALESTRUP: Det er efterhånden blevet en tradition, at den årlige ”Roseprisen” i Aalestrup bliver...

onsdag 10. november 2021

Valgmøde i Aalestrup med lokale kandidater

Tilhørere vil invitere politikere på cykeltur fra Fjelsø og Testrup

onsdag 27. oktober 2021

Nu skal der liv i Aalestrup

Store planer for renovering af centralt placerede ejendomme

onsdag 27. oktober 2021

En uhyggelig aften i vente i Aalestrup

Fredag bliver der udtrukket en vinder blandt alle udklædte

onsdag 20. oktober 2021

Hvilsom Kirke har fået ny kirkeklokke

Den gamle klokke er en af de ældste i Danmark

onsdag 20. oktober 2021

Ny Danmarkspremiere på Knaberscenen

November byder på musical skrevet af fem lokale kvinder med interesse for Shu-Bi-Dua