- Din lokale ugeavis

onsdag 31. august 2011

30 år med økologi

Eva Bjerrum er bondekone i Vesterbølle

Eva Bjerrum har været bondekone i Vesterbølle i 30 år.

VESTERBØLLE: I 30 år har bondekonen i Vesterbølle, Eva Bjerrum, frydet og glædet sig over de fantastiske grønsager fra Drivhusets marker.
De mange grønsager bliver bragt til kunder i Himmerland mellem Viborg og Aalborg hver onsdag og udbringningssystemet startede i 1982 da der pludselig kom en stor høst.
Det startede et spinkelt landbrug i en meget forfalden landejendom i Vesterbølle. Ideerne var at bringe en naturlig balance i jordens dyrkning. Samtidig var Drivhuset medinitiativtager til at starte  LØJ, Landsforeningen  for Økologisk Landbrug.
Det var svære tider i begyndelsen, ingen vand i brønden, centralvarmeanlægget frostsprængt og en markvej, der var meget blød.
- For 30 år siden kom vi, fire unge, håbefulde mennesker, til dette sted og gik straks i gang med at dyrke jorden, som havde ligget brak i 8 år. Jorden var aldrig blevet sprøjtet, så det var optimalt. Dette sted har nu udviklet sig til et sted med megen aktivitet. Vi har gartneri med et alsidigt udvalg af grøntsager, en gårdbutik, et industrikøkken med mad ud af huset og produktion af vegetariske færdigretter samt en cafe, som har åbent for spisning første fredag om måneden og til specielle lejligheder. Desuden laver vi kurser i vegetarisk madlavning, yoga og meditation, siger Eva Bjerrum.
I den kommende weekend inviterer Drivhuset sammen med andre økologiske gårde til økologisk høstmarked i Vesterbølle. Den bæredygtige grønne bølge finder indpas i de store butikskæder og EU har lavet et Øko-logo, så økologien er ved at blive en del af et dansk kulturmønster, der kan sikre vor natur i en ordentlig stand. I dag er dansk økologi den eneste garanti mod gensplejsning, giftstoffer og  hormoner.
Drivhuset byder på en speciel smagsoplevelse med åben cafe. Eva vil styre Cafeen, hvorfra der vil blive serveret kaffe, the og saftevand, og der kan man også købe friskbagt kage og  varm og kold mad fra Drivhusets økologiske køkken.
Eva Bjerrum vil søndag klokken eftermiddag fortælle, hvordan markerne dyrkes, ukrudtet holdes nede og hvad man kan gøre for at holde jorden levende. Sidst men ikke mindst vil der være rundvisning i gartneriet, hvor vi vil fortælle om den økologiske dyrkningsform.
Der vil være smagsprøver på de økologiske oste fra Thise Mejeri.  Derudover vil det selvfølgelig være muligt at købe økologiske grønsager fra Drivhuset gartneri, handle kolonialvarer hos Drivhusets grønne købmand og hente middagen dybfrossen med hjem fra Det grønne Køkkens mange dybfrosne færdigretter.
De økologiske brød og boller bagt af Aurions helt specielle mel vil også optræde som smagsprøver. Til høstdagen vil cafeen have frokost, kaffe og kage, vi vil høste et stort udvalg af grønsager, vi vil bage brød, som der vil være smagsprøver på m.m.
Mette fra KOogKO vil vise og sælge økologisk tøj. Foreningen for bevarelse af landsbykulturen i Vesthimmerland vil være her for at høste kartofler på gammeldags vis, og det vil være muligt at få en snak med dem om, hvordan det var dengang, der ikke var noget, der hed sprøjtemidler.
Foreningen Landsbykulturen i Vesthimmerland vil tage kartofler op og høste havren, med gamle skånsomme redskaber og med hesteforspand demonstrere, hvordan man gjorde, da landbruget var skånsomt ved naturen.
Drivhusets ny aktiviteter er yogakurser med vegetarmad, madlavningskurser, hvor kursisterne lærer hvordan man kan lave rødbedebøffer, så børnene kan lide at spise dem.


onsdag 29. juni 2022

Der er ønske om at få stor trold til Aalestrup

Thomas Dambos trold "Ivan Evigvår" bliver hjemløs

onsdag 29. juni 2022

Gang i ølhanerne ved Gedeskægsfest

Det gode vejr var med til at trække folk til festen

onsdag 22. juni 2022

Akutbil i Aalestrup får plads på Åglimt

Politiker skuffet over placering ved Hvamvej

onsdag 22. juni 2022

Klar til Gedeskægsfest

GEDSTED: Selv om programmet ikke har samme omfang som tidligere år, så glæder borgerne i Gedsted...

onsdag 15. juni 2022

Glade og smilende Mudderkidz i Ulbjerg

Forældrene smilede stort over deres møgbeskidte børn

onsdag 15. juni 2022

En rigtig go' Knaberfest

Af Thorkil ChristensenAALESTRUP: Dette års Knaberfest blev rigtig go'. Sådan lyder det fra mange af...

onsdag 04. maj 2022

Blotter i Borgergade

AALESTRUP: Der stod en mand og vippede med sin penis.Sådan beskriver politiet den anmeldelse om...

onsdag 04. maj 2022

130 lagde vejen omkring læge- og sundhedshuset

Regionsrådsformand blev imponeret i Aalestrup

onsdag 04. maj 2022

"Kys og kør"-anlæg i Aalestrup godkendt

AALESTRUP: Trafikafviklingen ved Aalestrup Skole bliver løbende forbedret. I 2018 og 2019 blev der...

torsdag 03. marts 2022

Ukrainere sikkert til Aalestrup

AALESTRUP: Efter to en halv dages humanitær mission er Ejgil og Maria Vittrup tilbage i...