onsdag 31. august 2011

30 år med økologi

Eva Bjerrum er bondekone i Vesterbølle

Eva Bjerrum har været bondekone i Vesterbølle i 30 år.

VESTERBØLLE: I 30 år har bondekonen i Vesterbølle, Eva Bjerrum, frydet og glædet sig over de fantastiske grønsager fra Drivhusets marker.
De mange grønsager bliver bragt til kunder i Himmerland mellem Viborg og Aalborg hver onsdag og udbringningssystemet startede i 1982 da der pludselig kom en stor høst.
Det startede et spinkelt landbrug i en meget forfalden landejendom i Vesterbølle. Ideerne var at bringe en naturlig balance i jordens dyrkning. Samtidig var Drivhuset medinitiativtager til at starte  LØJ, Landsforeningen  for Økologisk Landbrug.
Det var svære tider i begyndelsen, ingen vand i brønden, centralvarmeanlægget frostsprængt og en markvej, der var meget blød.
- For 30 år siden kom vi, fire unge, håbefulde mennesker, til dette sted og gik straks i gang med at dyrke jorden, som havde ligget brak i 8 år. Jorden var aldrig blevet sprøjtet, så det var optimalt. Dette sted har nu udviklet sig til et sted med megen aktivitet. Vi har gartneri med et alsidigt udvalg af grøntsager, en gårdbutik, et industrikøkken med mad ud af huset og produktion af vegetariske færdigretter samt en cafe, som har åbent for spisning første fredag om måneden og til specielle lejligheder. Desuden laver vi kurser i vegetarisk madlavning, yoga og meditation, siger Eva Bjerrum.
I den kommende weekend inviterer Drivhuset sammen med andre økologiske gårde til økologisk høstmarked i Vesterbølle. Den bæredygtige grønne bølge finder indpas i de store butikskæder og EU har lavet et Øko-logo, så økologien er ved at blive en del af et dansk kulturmønster, der kan sikre vor natur i en ordentlig stand. I dag er dansk økologi den eneste garanti mod gensplejsning, giftstoffer og  hormoner.
Drivhuset byder på en speciel smagsoplevelse med åben cafe. Eva vil styre Cafeen, hvorfra der vil blive serveret kaffe, the og saftevand, og der kan man også købe friskbagt kage og  varm og kold mad fra Drivhusets økologiske køkken.
Eva Bjerrum vil søndag klokken eftermiddag fortælle, hvordan markerne dyrkes, ukrudtet holdes nede og hvad man kan gøre for at holde jorden levende. Sidst men ikke mindst vil der være rundvisning i gartneriet, hvor vi vil fortælle om den økologiske dyrkningsform.
Der vil være smagsprøver på de økologiske oste fra Thise Mejeri.  Derudover vil det selvfølgelig være muligt at købe økologiske grønsager fra Drivhuset gartneri, handle kolonialvarer hos Drivhusets grønne købmand og hente middagen dybfrossen med hjem fra Det grønne Køkkens mange dybfrosne færdigretter.
De økologiske brød og boller bagt af Aurions helt specielle mel vil også optræde som smagsprøver. Til høstdagen vil cafeen have frokost, kaffe og kage, vi vil høste et stort udvalg af grønsager, vi vil bage brød, som der vil være smagsprøver på m.m.
Mette fra KOogKO vil vise og sælge økologisk tøj. Foreningen for bevarelse af landsbykulturen i Vesthimmerland vil være her for at høste kartofler på gammeldags vis, og det vil være muligt at få en snak med dem om, hvordan det var dengang, der ikke var noget, der hed sprøjtemidler.
Foreningen Landsbykulturen i Vesthimmerland vil tage kartofler op og høste havren, med gamle skånsomme redskaber og med hesteforspand demonstrere, hvordan man gjorde, da landbruget var skånsomt ved naturen.
Drivhusets ny aktiviteter er yogakurser med vegetarmad, madlavningskurser, hvor kursisterne lærer hvordan man kan lave rødbedebøffer, så børnene kan lide at spise dem.


onsdag 15. august 2018

20 år på Hotel Simested Kro

Af Hanne Monrad SIMESTED: Lis og John Hansen kom sammen med familien til Simested i 1998, hvor de...

onsdag 15. august 2018

Festlig skolestart for 19 nye elever i Gedsted

Eleverne vil bl. a. blive undervist i girafsprog

onsdag 08. august 2018

Fjelsø er klar til at holde sportsfest

Af Hanne Monrad FJELSØ: Tidligere har man i Fjelsø afholdt det årlige motionsløb ”Kløverløbet”...

onsdag 08. august 2018

Aalestrups mål om 3000 indbyggere stadig muligt

Nye initiativer gør byen mere interessant for tilflyttere

onsdag 01. august 2018

Vesterbølle bliver igen levende

Af Hanne Monrad VESTERBØLLE: I den kommende weekend er der igen i år totalteater i Vesterbølle,...

onsdag 01. august 2018

En ny gang "Aftenmusik ved åen" i Aalestrup

Af Hanne Monrad AALESTRUP: Så er de to lidt ”skøre” musikanter Lars Refsgaard og Ejner Noe igen...

onsdag 25. juli 2018

Sliktyve brød ind to gange i Rosenparken

AALESTRUP: Alarmen gik to gange i Jyske Rosenparken i Aalestrup natten til onsdag, 25. juli. Første...

onsdag 25. juli 2018

"Den Gamle Foderstof" i Gedsted er klar til åbning

GEDSTED: Hele sommeren er der blevet arbejdet på højtryk i sidebygningen ved Gedsted Mejeri. Det er...

onsdag 25. juli 2018

Revlingefest for alle – store som små

MØLDRUP: Revlingefesten i er i gang. Som altid står uge 30 i festlighedernes tegn i Møldrup. ...

onsdag 25. juli 2018

Aalestrup by blev ”født” for 125 år siden

Da jernbanen fra Hobro og Viborg kom til Aalestrup fik den stor betydning for byens udvikling

Arkiv

ingen nyheder i denne liste