Boldrup Museum inviterer i weekenden på klassisk oldemor-mad. Et lignende arrangement sidste år var en stor succes, så arrangørerne håber på en gentagelse.
BOLDRUP: Boldrup Museumsforening har valgt at gentage succesen fra sidste år med mad fra oldemors tid.
- Det var en spændende og hyggelig dag med mange mennesker, så vi tror på, at der kommer endnu flere i år, fortæller Bjarne Hansen, der er formand for museumsforeningen.
Lørdag eftermiddag vil der være fokus på den mad, man fik på et husmandssted i 1890.
En spændende og hyggelig dag for hele familien, hvor man kan høre om mad på oldemors tid og smage på de retter som bliver lavet af kartofler, selleri, bær, korn, høns, smør og flæsk eller andet, som husmandsstedet selv producerede.
Der er gratis at se og høre, men det koster lidt at smage på retterne. Der kan også købes kaffe og kage.
På oldemors tid fik man som regel to retter til middag hver dag.
En hovedret og en biret. En uge kunne for eksempel byde på grønkålssuppe, stegt flæsk, brunkål, karbonader, grønærter, pandekager, sødsuppe, kærnemælkssuppe, budding og frugtsuppe.
Oldemor er moderne
Oldemors mad, som bestod næsten udelukkende af produkter fra egen køkkenhave, lever i høj grad op til tendenser i tiden, som ny nordisk mad, hvor der fokuseres på at bruge de råvarer, som hører til årstiden, at undgå madspild og også at bruge de ting, som vokser vildt omkring os.
Man brugte det man havde, og det kunne være meget beskedent, og det kunne være svært at få det hele til at række til den nye høst, så der blev nøje overvejet, hvordan man fik det hele til at slå til.
Søndag eftermiddag vil fokus på Boldrup Museum være på korn, mel, brød og grød.
Dagen byder på dufte og smagsprøver på korn af gamle sorter som enkorn, emmer og spelt, samt ølandshvede og hallandshvede.
Arrangørerne vil male korn, bage boller, lave grød og koge korn, som inspiration til at udvide brugen af de mange kornsorter, der er blevet tilgængelig som hel korn, mel og i grødblandinger.
Gårdbutikken ”Korsmedergård” vil være til stede og have et bredt udvalg af kornprodukter med, som kan købes på dagen, så man kan afprøve kornprodukterne i sit eget køkken.
- Vi håber, der kommer rigtig mange mennesker og ser og lytter og smager. Man er velkommen til at komme begge dage. Det er et nyt tiltag, at vi laver arrangementer som strækker sig over en hel weekend, fortæller Bjarne Hansen.
Der vil i det hele taget ske en del ændringer i den kommende sæson i forhold til måden, hvorpå museet bliver drevet.
Det kan man høre mere om til Museumsforeningens generalforsamling 18. april, hvor Museumsinspektør fra Hobro Museum, Ulla Varnke Egeskov vil fortælle om de fremtidige visioner og tanker om Boldrup Museum.
- Men nu gælder det først oldemors mad og brød af gamle kornsorter. Vi glæder os til nogle lærerige og inspirerende dage, siger Bjarne Hansen.
Thomas Dambos trold "Ivan Evigvår" bliver hjemløs
Det gode vejr var med til at trække folk til festen
Politiker skuffet over placering ved Hvamvej
GEDSTED: Selv om programmet ikke har samme omfang som tidligere år, så glæder borgerne i Gedsted...
Forældrene smilede stort over deres møgbeskidte børn
Af Thorkil ChristensenAALESTRUP: Dette års Knaberfest blev rigtig go'. Sådan lyder det fra mange af...
AALESTRUP: Der stod en mand og vippede med sin penis.Sådan beskriver politiet den anmeldelse om...
Regionsrådsformand blev imponeret i Aalestrup
AALESTRUP: Trafikafviklingen ved Aalestrup Skole bliver løbende forbedret. I 2018 og 2019 blev der...
AALESTRUP: Efter to en halv dages humanitær mission er Ejgil og Maria Vittrup tilbage i...